Ruben Spaargaren met sprongen vooruit

Tijdens de zogenaamde 'Ruben borrel' afgelopen zondagmiddag in restaurant Oh!, presenteerde de Aalsmeerse rolstoeltennisser aan sponsors, vrienden en familie zijn plannen voor komend jaar. De ambities van Ruben zijn groot. Alles is erop gericht om deel te nemen aan de Paralympics van Tokio in 2020. Hij had voor zijn publiek ook nog een mooi nieuwtje: dankzij een wildcard mag Ruben meedoen aan het ABN/AMRO toernooi dat half februari in Rotterdam gehouden wordt.

In de intieme sfeer van Oh! doorliep de tennisser middels een powerpointpresentatie het afgelopen jaar. In vogelvlucht nam hij zijn publiek mee langs de toernooien die hij had afgewerkt en toonde hij hoe hij er zowel op de nationale als internationale ranglijst voor staat. Daaruit bleek dat de in juni 18 geworden Ruben flinke sprongen heeft gemaakt. Op de internationale ranglijst schoot hij in de enkel omhoog van 82 naar 41 en in de dubbel van 83 naar 26. En het plafond is wat Ruben betreft nog niet in zicht.

Top 20
Dit jaar gaat Ruben aanzienlijk meer toernooien spelen waarbij hij zich vooral richt op de buitenlandse toernooien. De nationale toernooien gebruikt hij om ritme te krijgen, de internationale om punten voor de wereldranglijst te verzamelen. “Mijn doelstelling dit jaar is dat ik in het enkelspel de top 20 van de wereld kom, dit om een opstap te maken voor de Paralympische Spelen. Van 14 toernooien in 2017, ga ik er dit jaar 23 spelen. Dat geeft meer de ruimte om de druk wat te spreiden. In maart 2020 moet ik bij de beste twaalf van de wereld horen om zeker te zijn van kwalificatie voor de Spelen.”

Stoel op maat
Om optimaal aan de toernooien van dit jaar te kunnen beginnen, vertrekt Ruben volgende week naar Denemarken om een tweetal rolstoelen op maat te laten maken: een gewone en een sportrolstoel. Die zullen waarschijnlijk nog niet op tijd geleverd zijn voor de eerste mooie klus: deelname aan het ABN/AMRO toernooi, waar Ruben op 13 februari in de dubbel speelt en op 14 februari de enkel.

'Uit mijn plaat'
Op de vraag hoe Ruben met de druk omgaat tijdens wedstrijden, laat hij weten dat hij van nature gelukkig vrij rustig is. “Toch zegt mijn coach dat ik vanwege mijn jeugdige enthousiasme nog wel eens uit mijn plaat kan gaan. Niet dat ik dan met rackets ga gooien, ik blijf redelijk netjes, maar er vallen dan wel wat woorden,” aldus Ruben die zo'n 20 uur per week aan trainingstijd kwijt is.

Aangepaste auto
Vanwege de hogere ambities heeft Ruben ook de begroting flink op moeten schroeven. Hoewel hij zeer blij is met de mensen en ondernemingen die hem steunen kunnen er wat hem betreft nog best wat sponsors bij. Met name op het gebied van vervoer naar het trainingscentrum in Almere zou het mooi zijn als daar wat voor geregeld kan worden. Aangepaste auto's voor een mooi bedrag zijn een schaars goed.

Tekst en foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin