Rolstoelhandballers actief in Bloemhof voor selectie EK

Een 'vlieger' zullen ze niet snel maken. En een sprongschot ook niet. Maar de rolstoelhandballers die zaterdag bezit namen van De Bloemhof lieten zien dat ze  een heel aardig potje konden ballen. Het betrof een selectietraining voor het Nederlands team en fungeerde in zekere zin ook als promotie van deze sport voor minder validen die steeds meer in opkomst is. 
 
Dat de training in Aalsmeer plaatsvond was te danken aan oud eerste elftalspeler van FIQAS Aalsmeer Ruud Neeft. Hij is bij de organisatie van het rolstoelhandbal betrokken geraakt. Zijn vader Piet is actief als coach van de officieuse Nederlandse ploeg.
 
Europees kampioen
Volgens Wilma Reincke, een van de deelneemsters aan de training, is de sport de laatste tijd aan het groeien. “Vorig jaar was er een officieus EK voor rolstoelhandbal in Oostenrijk. Daar werd deelgenomen door vier landen: Portugal, Noorwegen, Zweden en Nederland. Tot voor kort was er één club in Nederland die aan rolstoelhandbal deed: CSV uit Castricum. Dat team heeft Nederland op het EK vertegenwoordigd en werd direct kampioen!”
 
Flinke groei
Daarna is het rolstoelhandbal in Nederland meer onder de aandacht gebracht wat resulteerde in een flinke groei naar vier verenigingen die er rolstoelhandbal bij hebben. Dat zijn naast CSV, SEW uit Wognum, HVB uit Boxtel en Quintus uit Kwintsheul. Deze teams proberen volgens Reincke iedere maand een toernooi dat moet resulteren in een echte competitie.
 
Goed genoeg
Dit jaar vindt het EK voor rolstoelers plaats in Zweden tijdens de officiële EK van de dames. Tijdens de selectietraining konden de coaches testen wie er goed genoeg is voor dit toernooi. Komende zondag tijdens een toernooi in Boxtel,  wordt de voorlopige selectie terug gebracht van dertig naar vijftien personen. Uiteindelijk blijven er twaalf spelers over die de afvaardiging vormen van Nederland.
 
Het gaat bij rolstoelhandbal om gemengde teams. Bij de wedstrijden moet er altijd minimaal één vrouw in het veld 'staan'. Verder mogen er tweee valide spelers meedoen. Die moeten vanzelfsprekend ook in een rolstoel plaats nemen.
 
Of er ook in Aalsmeer binnenkort een rolstoelhandbalteam te bewonderen zal zijn, is nog even de vraag. 
 
Foto's: (boven) tussen de wirwar van wielen bevindt zich ergens de bal, Wilma Reincke als enthousiast rolstoelhandballer. Foto's Jaap Maars (zie ook de gallery onder de advertentie)
 
(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel