RKDES wordt zaterdagclub

Door: Klaas Leegwater. RKDES speelt vanaf volgend seizoen met alle selecties op de zaterdag. De club uit Kudelstaart zegt daarmee na 90 jaar het zondagvoetbal vaarwel. Woensdagavond viel de beslissing in een extra bestuursvergadering, gisteren en vandaag zijn de clubleden per brief ingelicht.

Voorafgaand aan het besluit heeft RKDES de mogelijkheid tot overstappen en de voor- en nadelen uitgebreid onderzocht. Binnen de vereniging zijn ‘praatsessies’ gehouden om de leden te polsen over wisseling van speeldag.

“Historisch besluit”
“Dit besluit is tot stand gekomen na zorgvuldige consultatie van leden en wordt door het overgrote merendeel van deze leden gesteund,” schrijft het bestuur in de brief, “dit is in het jaar dat de club 90 jaar bestaat een historisch besluit.” Als reden voor de overstap geeft de clubleiding aan: “dat met het spelen van alle teams op één dag op sociaal vlak meer verbinding tussen de leden zal ontstaan. En dat op sportief gebied de competities op zaterdag meer mogelijkheden bieden om jeugd- en seniorenteams op een gelijkwaardig niveau te laten spelen, wat het speelplezier ten goede komt.” Het clubbestuur sluit de brief aan de leden af met: “Ook is meegewogen dat een maatschappelijke trend zichtbaar is waarbij de zaterdag de dag is om te sporten en de zondag meer een gezins- en sociale dag is. Wij realiseren ons dat hiermee het einde van een tijdperk wordt ingeluid. En tegelijkertijd kijken we uit naar een mooie nieuwe toekomst.”

Reactie aanvoerder Endhoven
RKDES-aanvoerder Roy Endhoven is positief over het besluit: “Voor de club is het een mooie kans om het op zaterdag ‘gezellig druk’ te krijgen en mooie voetbaldagen te organiseren. Waarbij alle jeugd, vrienden -en selectieteams op een gezamenlijke dag gaan spelen. De binding van de club zal groeien.”

Endhoven verwacht dat de verhuizing naar de zaterdag veel nieuwe leden/spelers gaat opleveren. “Ik ken wel een paar jongens die naar RKDES willen komen wanneer we op de zaterdag gaan spelen. Dat zijn goede aanwinsten. Daarnaast hebben we ook te maken met spelers die alleen op de zondag beschikbaar zijn en een keuze moeten gaan maken om te stoppen bijvoorbeeld door werkzaamheden op de zaterdag.”

Uitdunning zondagvoetbal
Binnen RKDES speelde al veel langer de gedachte om de mogelijkheden over een verhuizing van speeldag te onderzoeken. Steeds meer clubs, vooral in West 2 (waar Kudelstaart aan grenst), maakte in de afgelopen vijf jaar de overstap van zondag- naar zaterdagvoetbal. Het aantal verenigingen op de zondag dunt daarmee in rap tempo uit.

In het voorjaar haalde de KNVB een belangrijk obstakel voor een overstap weg. Tot dit seizoen moesten clubs bij een switch van speeldag instappen op het laagste niveau. ‘Clubs dienen weer vanaf onderaan te beginnen’, was tot voor kort de spelregel. In januari veranderde de voetbalbond van gedachte; elke club mocht bij een verhuizing instappen op hetzelfde niveau (‘horizontaal overstappen’).

Hausse
De wijziging in beleid zorgde dit seizoen voor een hausse aan clubs die het besluit voor verandering van speeldag nu veel makkelijker konden nemen. Clubs die vanaf volgend seizoen willen switchen moesten dit voor 1 oktober dit jaar aangeven. In de regio rond Aalsmeer maakten de afgelopen jaren bijvoorbeeld de zondagselecties van Kickers’69 uit Leimuiden, en recent Nicolaas Boys uit Nieuwveen, het Uihoornse Legmeervogels en afgelopen week AVV Alphen een overstap bekend. Vorig jaar besloot het Amsterdamse Zeeburgia na 100 jaar zondagvoetbal te verhuizen naar de zaterdag. Een andere grote voetbalclub, EDO uit Haarlem, nam twee jaar eerder hetzelfde besluit. Vanaf volgend seizoen spelen in deze regio alleen het zondagteam van FC Aalsmeer, tweedeklassers RODA’23 en KDO nog op de zondag.

Onderzoek
Deze maand is de KNVB een groot onderzoek gestart onder bestuurders, trainers en voetballers om te kijken hoe tot een toekomstbestendige voetbalpiramide voor het standaardvoetbal te kunnen komen. Onder meer wordt de terugloop van het aantal teams op zondag door overgang naar de zaterdag onderzocht. “Op welke wijze houden we een aantrekkelijke competitie op zondag in stand?

Lees hier meer over het KNVB-onderzoek

Foto’s Voetbal In Aalsmeer/Jaap Maars

 

Lees vorig bericht

Geen Pennenstreek: ‘Bloemetje’

Lees volgend bericht

Varkens moeten vliegveiligheid verbeteren


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *