RKDES speelt promotieduel, Aalsmeer naar tweede ronde

RKDES krijgt maandag (Tweede Pinksterdag) een tweede kans binnen veertien dagen op promotie naar de tweede klasse. De Kudelstaarters spelen begin volgende week op het terrein van AVV Alphen een promotieduel tegen ESTO, de nummer twaalf uit 2C. RKDES versloeg zondag op eigen bodem het Rotterdamse sv Charlois met 2-0. FC Aalsmeer Zaterdag plaatste zich voor de tweede ronde van de nacompetitie door met 3-1 af te rekenen met ASV Arsenal.

De roodzwarten, acht dagen geleden door het 3-0 verlies tegen ASC in de reguliere competitie uitgeschakeld voor rechtstreekse promotie, blonken afgelopen zondag niet uit  maar waren wel de licht bovenliggende partij tegen Charlois waar vooraf heel weinig over bekend was, behalve dat de Rotterdammers fysiek sterk voor de dag konden komen.

Juist de hitte die boven het kunstgras op Calslagen hing maakte van veel fysieke strijd een loodzware klus, RKDES dat meer lichtgewichten in de formatie heeft, ging iets beter met de omstandigen om. Kort voor de rust de voorsprong voor de thuisclub, uit een hoge voorzet kopte centrale verdediger Erik Overvliet mooi raak.

In het eerste kwartier van de tweede helft probeerde Charlois de gelijkmaker te forceren met meer opportunistisch spel. RKDES loerde op een tegenstoot, de bezoekers lieten ruimtes vallen. Invaller Lennart Kok profiteerde, van afstand knalde de middenvelder de bal hard in de touwen.

Daarmee was de wedstrijd halverwege het tweede bedrijf beslist. Charlois wilde nog wel aanzetten maar de Rotterdamse lichamen waren door de hitte uitgewrongen en RKDES deed weinig moeite meer de score uit te breiden. De krachten werden gespaard voor Tweede Pinksterdag.

FCA Zaterdag op koers
FC Aalsmeer is een serie van maximaal drie duels voor lijfsbehoud in de eerste klasse begonnen met een driepunter (3-1) tegen asv Arsenal. De periodekampioen uit 2A gaf ruim een uur goed weerstand op een bijveld aan de Beethovenlaan (sixtentoernooi). Wel moesten de bezoekers toezien hoe FCA-er Sander Aznar Martinez in de eerste helft zijn ploeg met een schot in de bovenhoek zijn ploeg op 1-0 zette.

Arsenal verraste in de tweede helft met agressiever en beter spel. De thuisclub werd gedurende twintig minuten het vuur aan de schenen gelegd, de 1-1 gelijkmaker was meer dan verdiend en FC Aalsmeer moest daarna zelfs oppassen niet op achterstand te komen.

Rollen omgedraaid
Interim-coach bij de thuisploeg Roel Turkenburg greep in. De oud-doelman bracht de pas herstelde aanvaller Martin Campbell binnen de lijnen. Dit bracht het venijn terug bij de roodgroenen. De rollen werden omgedraaid. Arsenal moest steeds meer naar achteren.

Door een discutabel gegeven strafschop kwam FC Aalsmeer via Burak Sitil opnieuw op voorsprong en kort voor tijd bepaalde Gilino Eijken de eindstand tegen de inmiddels uitgebluste Amsterdammers op 3-1. De gastheren plaatsen zich voor de tweede ronde van de nacompetitie. De volgende tegenstander aanstaande zaterdag in Zuid-Oost-Beemster is tweedeklasser ZOB.