Poeloversteek populair

De zwemmers worden bij aankomst als helden verwelkomd (Foto Jan Bos)

Door: redactie. Zwemclub Oceanus beleefde woensdagavond een geslaagd open water zwemevenement. Onder gunstige weersomstandigheden met veel zon, weinig wind en een watertemperatuur van 23 graden werd de wedstrijd afgewerkt. Ruim honderd zwemmers hadden zich aangemeld. Bijna de helft meer dan vorig jaar toen er vanwege corona alleen Oceanusleden meededen.

Ook bij deze achtste editie konden deelnemers kiezen voor een hele of halve Poeloversteek. En er was zelfs nog de mogelijkheid om 750 of 1000 meter te zwemmen. Ook een soort Poeloversteek maar dan over het smalle gedeelte, tussen de Stommeerweg en Surfeiland. Deelnemers aan de zes en drie kilometer werden met de touringcar van sponsor Doelen Coach Service naar de start gebracht bij Jachthaven Kempers in Leimuiden.

Daar gingen een kleine 50 zwemmers te water. Langs de boeien en begeleid door boten, kanoers en suppers via de westkant van de poel, langs de recreatie eilanden, zwommen ze richting watertoren. Door deze omweg, om een tegelijkertijd gehouden zeilwedstrijd heen, was het zelfs een ruime zes kilometer geworden. Na een topprestatie in de Ironman Frankfurt waarin Menno Koolhaas zevende werd, liep hij drie dagen later toch als eerste het surfstrand op na 1 uur 22 minuut en 55 seconden. De snelste man in 2019, Emil Hoogstad eindigde nu als tweede in 1 uur 28 minuut en 35 seconden en een halve minuut later gevolgd door de drievoudig paralympische kampioen Jetze Plat. De snelste dames kwamen kort na elkaar binnen na 1 uur 42 minuut en 30 seconden. Binnen 45 seconden van elkaar finishte Fruzsina Csillag, Dagmar Habets en Tjarda Roodenhuis.

Menno Koolhaas finisht als eerste (Foto Oceanus)

Dubbele Oversteek
Het meeste respect ging na de finish uit naar Oceanus zwemmer Frank Klein (Leimuiden), die om 16.45 uur vanaf het surfstrand, onder begeleiding van een kanoër, naar Leimuiden zwom, daar aantikte en ook weer terug zwom. Hij had dus ruim twaalf kilometer in de pocket en 4 uur en 4 minuten en 30 seconden over de dubbele oversteek gedaan.

De 30 drie kilometer zwemmers beleefden de eerste drie kilometer van de oversteek al varend op onder meer de boot van Westeinderrondvaart. Zo hadden ook zij de beleving van de hele oversteek. Enkele jeugdige Oceanusleden lieten zien dat zij op termijn de hele poeloversteek aan gaan kunnen. Pipi Achterberg bleef onder de 50 minuten en Danique Pannekoek, Claire Corveleijn, Noortje Hollander finishte kort na elkaar in 55 minuten.

De jongste jeugd zwom langs de stommeerweg en kudelstaartseweg een prestatietocht van of 750 of 1500m. Deze jeugd kon daardoor aangemoedigd worden door het publiek op de kant. De snelste 1500 meter zwemmers waren Daniel Wegman 23:45, Daniel Spooren 29:19 en Katinka Elders 30:32. Op de kortste afstand, de 750 meter, liepen de jeugdtriatleten Viggo Jongkind, Aiton Veldt en Marts Egberts het strand op. Niet ver daarachter volbrachten de wedstrijdzwemsters Vera Keessen, Rox van Bueren en Mia Wiersma hun prestatietocht. Alle deelnemers ontvingen na de tocht een oorkonde en een lekkernij van Banketbakkerij Koolhaas.

Ook volgend jaar staat het evenement weer op de agenda, al is de datum nog niet bekend. Geïnspireerde toeschouwers kunnen alvast gaan trainen. Oceanus heeft trainingsgroepen voor elke leeftijd, van 5 tot 99 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin