Pittig windje zat Poeloverstekers dwars

Bart Sommeling als eerste uit het water op de 6 kilometer

Door: redactie. De zwemmers die zich hadden aangemeld voor de negende editie van de Poeloversteek, stonden woensdag voor een flinke uitdaging. Die zat hem niet alleen in het afleggen van de afstand van zes dan wel drie kilometer in open water maar vooral ook in het trotseren van de westenwind die met ‘kracht 4’ voor flinke golfslag op de Westeinderplassen zorgde. Door deze pittige omstandigheden waren er meer uitvallers dan gebruikelijk.

In totaal gingen er 70 zwemmers van start vanuit de haven van Kempers Watersport Leimuiden, om langs de boeien en begeleid door boten en kanoërs, via de westkant van de poel, langs de recreatie eilanden, richting watertoren naar het surfstrand te zwemmen. De laatste kilometer was door de wind en opgebouwde vermoeidheid de grootste uitdaging. De topsporters Bart Sommeling (zwemmen) en Menno Koolhaas (triathlon) zwommen zij aan zij de 6,2 km en door een lange eindsprint was Bart Sommeling als eerste op het surfstrand in een tijd van 1 uur 23 minuten en 49 seconden. De snelste vrouw op de langste afstand werd Cynthia Koolman. Zij stapte na 1 uur 38 minuten en 12 seconden over de finishlijn.

Daniel Wegman eerste bij de 3 kilometerzwemmers

Daniel Wegman snelste op 3 km
De drie kilometer zwemmers beleefden de eerste drie kilometer van de oversteek al varend op onder meer de boot van Westeinderrondvaart. Zo hadden ook zij toch de beleving van de hele oversteek. De veertienjarige Daniel Wegman liet zien dat hij op termijn de hele Poeloversteek aan kan in een snel tempo. Hij werd eerste in 48 minuten en 6 seconden. De snelste dame op de drie kilometer, Laura Staal, stapte als tweede overall op het strand in 53 minuten en 21 seconden.

Driehoek in de baai
Door de sterke wind werd het parkoers van de 500, 1000 en 2000 meter aangepast. In de luwte van de pier kon er binnen de baai een driehoek worden uitgelegd waar de deelnemers maar voor een deel de uitdaging van golven hadden. Op de 500 meter startte de jongste Oceanusjeugd met hun ouders of andere familieleden op de gezinsprestatietocht. De snelste drie Oceanusleden waren Sarah Destellirer, Carlien Stolk en Arne Keessen.

Ook de kersverse kinderburgemeester Vera Keessen ging de uitdaging aan

Trainen voor volgend jaar
De 1000 en 2000 meter prestatietocht kenden een divers deelnemersveld. Van triathleet tot jeugdwedstrijdzwemmer, van geoefende banenzwemmer tot deelnemer aan de volwassen borstcrawllessen. Iedereen was na afloop trots op zijn of haar prestatie en na afloop werden al plannen gemaakt voor het trainen voor de 3 of 6 kilometer voor komend jaar. De snelste man en vrouw op de 1000 meter waren Bryan Huel uit Uithoorn en Oceanus wedstrijdzwemster Rox van Bueren uit Aalsmeer. Op de dubbele afstand was het Oceanusjeugdlid Christiaan Wegman de snelste man en Mareille Rijborz uit Amsterdam de snelste dame.

Alle deelnemers ontvingen na de tocht een lekkernij van Banketbakkerij Koolhaas. Op Oceanusaalsmeer.nl zijn de uitslagen en foto’s van het evenement terug te vinden.

In 2024 zal er weer een Poeloversteek oversteek vijf verschillende afstanden worden georganiseerd. Geïnspireerde toeschouwers kunnen alvast gaan trainen. Oceanus heeft trainingsgroepen voor elke leeftijd, van 5 tot 99 jaar.

(Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Antenna)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin