OTT Taekwondoteam wil dolgraag naar WK

“Ik ben hun stem. Zelf kunnen ze er niet om vragen,” zegt een gepassioneerde David Chung. Hij is coach van het Taekwondoteam met sporters van Ons Tweede Thuis. Dit team won de Nederlandse kampioenschappen en mag 5 oktober naar de Special Needs Wereldkampioenschappen in Nieuw Zeeland. Dit moet uit eigen zak betaald worden en daarom is Chung de stem van de sporters. Hij legt contacten met sponsors, gemeenten en andere instellingen die bij kunnen dragen. “We staan hier misschien wel met de nieuwe wereldkampioen, hoe gaaf is dat!”
 
In het team zit een aantal sporters afkomstig uit Aalsmeer. Zij komen graag trainen na een lange werkdag. “Het is leuk. En ontspannend, ik ben nooit te moe,” aldus Britt. Kim vult enthousiast aan: “Want als je gaat sporten, komt er een ‘stofje’ vrij in je hersens en daar wordt je blij van.”
 
Gerben heeft al eerder aan taekwondo gedaan en zijn blauwe ogen gaan helemaal stralen bij de vraag waarom hij meedoet. “Dit is het mooiste wat ik in zes jaar taekwondo meemaak. Het is een unieke ervaring dat we naar Nieuw Zeeland mogen.”  
 
Yannick vult nog een beetje verlegen aan: “Sport is gezond, je merkt dat je sterker wordt.”
 
Dit team, wat volledig uit cliënten van Ons Tweede Thuis bestaat, wordt ondersteund vanuit Stichting Special Needs Nederland, die ANBI geregistreerd is. Ze trainen onder meer in De Oude Veiling, op deze manier ondersteunt ESA het team.
 
Uitzonderlijk
Chung, eigenaar van sportschool Chung Do Kwan in Amstelveen, liep op een dag binnen op locatie Middelpolder met de vraag of hij iets kon betekenen. Nu traint hij teamleden op meerdere OTT locaties in meerdere gemeenten. Hij zegt daarom: “We hopen dat gemeentes Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn beseffen dat we hier te maken hebben met een uitzonderlijke gelegenheid. Het is bijzonder dat sport deze gelegenheid biedt. Voor velen is dit hun eerste en waarschijnlijk enige verre reis. Daarom ben ik hun stem, voor hen die het zelf niet kunnen zeggen.” 
 
Mensen met een uitdaging
Als hoofdinstructeur en algemeen directeur van de Stichting Special Needs Nederland geeft Chung al jaren lessen en workshops aan mensen met een uitdaging. Hij werkt samen met, en naar idee van, Ben Evans uit Nieuw Zeeland, die grondlegger en bedenker is van het systeem. Chung zegt: “Wij hebben een verbinding weten te leggen tussen Special Needs Taekwondo en diverse disciplines. Daardoor kunnen wij onze sporters deze vaardigheden en de kernwaarden bijbrengen. Het gaat om discipline, respect, integriteit en beleefdheid. Maar ook over zelfbeheersing en volhardendheid.”
 
Slaan en schoppen
“Deze sporters zijn zo puur. Ze hebben geen dubbele agenda en zijn openhartig om zich uit te spreken als iets spannend is of moeilijk. Het is goed als deze doelgroep wat weerbaarder wordt door Taekwondo, maar deze verdedigingssport is meer dan slaan en schoppen. Deze doelgroep kent veel persoonlijke uitdaging en het samenwerken en rekening houden met elkaar sluit er mooi aan op de kernwaarden van Taekwondo. Ik ben zo trots om coach te zijn van het Nederlandse Team.”
 
Crowdfunding
Het is de bedoeling, dat als de financiën dat toe laten, er met genoeg begeleiding, minimaal negen deelnemers plus wat reservesporters afreizen. In een internationaal veld met minstens negen andere landen moeten zij zich staande houden. Het deelnemersveld bestaat uit een mix van dames en heren. Allen jong volwassen. “We gaan het GewoonDoen!” zegt locatiemanager Koehler, “de teller van de crowdfundpagina is de 5000 euro gepasseerd. Echt super gaaf, maar we zijn er nog niet.”
 
Tekst Mandy van der Zwaard, foto's Jaap Maars
 
(advertentie)
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin