Opnieuw weinig spannende derby

Het viel zondagmiddag niet mee de derby tussen RKDES en FC Aalsmeer volledig uit te zitten. Koud, een gure wind en het spel binnen de lijnen hielp eveneens niet om de lichaamstemperatuur te laten stijgen. Van enige opwinding tijdens de 'burenruzie' in Kudelstaart was nauwelijks sprake. In navolging van eerdere editie's viel het streekduel (1-1) tussen beide derdeklassers bitter tegen. Weinig tevreden gezichten dus na afloop, zowel bij het ruim aanwezige publiek als betrokken spelers.Lichtpunt was er voor de thuisclub dat met het veroverde punt nu zeker is van deelname aan de promotiegroep. Vanaf 24 februari gaan de roodzwarten strijden voor promotie naar de tweede klasse, theoretisch kan RKDES ook nog degraderen als het in mei in de nacompetitie belandt voor handhaving/degradatie. FC Aalsmeer komt terecht in de degradatiegroep en moet lijfsbehoud in de derde klasse gaan veilig stellen.Tegen het einde van de eerste helft van de dorpsderby, leidsman was oud-eredivisie scheidsrechter Roelof Luinge, de eerste hoogtepunten van de wedstrijd. FC Aalsmeer-spits Pawel Kocon werd in het zestienmetergebied neergelegd, de terecht gegeven strafschop was niet zuiver genoeg ingeschoten door Jeroen Ezink, de reactie van doelman Tommy Blokzijl echter uitstekend. De goalie van RKDES verwerkte even later een hoge voorzet veel minder goed, aanvaller Remi Pasternak profiteerde met een perfect uitgevoerde halve volley waarbij de bal langs Blokzijl in de touwen vloog.Kadootje van doelman
In de tweede helft werden enkele omzettingen bij RKDES gedaan door trainer Kiri Kalaitzis. De thuisclub drong meer aan en kreeg enkele mogelijkheden. Halverwege het tweede bedrijf de terechte gelijkmaker, een kadootje van Aalsmeer-doelman Bart Koopstra. De goalie liet de bal uit een voorzet door de handen glippen, middenvelder Lennart Kok stond op de juiste plaats de thuisclub naast de roodgroenen te koppen. Koopstra, die verder een prima duel speelde, kon na zijn blunder wel door de grond zakken.
Vrede met gelijkspel
RKDES voelde in de laatste wedstrijdfase aan dat er meer te halen was dan een gelijkspel, FC Aalsmeer met een extra slot op de deur hield echter stand. Na afloop konden beide partijen over het algemeen vrede hebben met een gelijkspel, hoewel de roodgroenen knorden over de misser vanaf elf meter en de fout van de goalie.

RKDES start over drie weken aan de race voor promotie, FC Aalsmeer gaat trachten derdeklasser te blijven. Voor kans op succes moeten beide ploegen een paar tandjes bijschakelen wat betreft niveau.Dinsdag op voetbalinaalsmeer.nl een videoverslag van de derby.

Aalsmeer Zaterdag in gevarenzone

 


Het zaterdagteam van FC Aalsmeer komt na de vierde nederlaag op rij verder in het nauw. Door het 1-0 verlies bij AFC is het verschil van de Aalsmeerders en de rode streep in 1A verkleind tot twee punten. Duidelijk niet de positie die spelers, begeleiding en aanhang vooraf voor ogen hadden.De oorzaken zijn aanwijsbaar; de selectie van de roodgroenen wordt geteisterd door blessures. Diverse spelers bivakkeren in de lappenmand die bijna wekelijks wordt aangevuld met gekwetsten. Daarnaast heeft trainer Cor van Garderen geen gelukkige hand met zijn wijzigingen in de opstelling.Zelden dreiging
FC Aalsmeer ontbeert momenteel kwaliteit om de tegenstander goed onder druk te zetten. Tegen het verdedigend ingestelde AFC hadden, of beter gezegd kregen, de bloemendorpers het meeste balbezit maar daar kwam zelden dreiging uit. In Buitenveldert knalde Burak Sitil halverwege de eerste helft uit een vrije trap de bal op de lat en tegen het rustsignaal moest Aalsmeer-doelman Nick van der Wiel gestrekt naar de hoek. Twee kansen in 45 minuten, niet bijster veel in de streekderby.
Hetzelfde beeld na de pauze. De thuisclub liet FC Aalsmeer aan de bal en zocht bij verovering zo snel mogelijk de aanvalslinie. Zo kwam ook de beslissende treffer tot stand. Balverlies van de bezoekers op het middenveld, en razendsnel zochten de Amsterdammers de behendige Mauritsio Helstone die zag hoe spelers en doelman van FC Aalsmeer elkaar in de wegliepen. Eenvoudig kon de AFC-spits de bal vanaf achttien meter in het lege doel schuiven.Moeilijke fase
Trainer Van Garden poogde met enkele aanvallende wissels en omzettingen het tij nog te keren. De slotfase op een bijveld van sportpark Goed Genoeg onderstreepte dat de eersteklasser op dit moment voetballend tekort komt een opponent echt pijn te doen. De zevende verliespartij voor FC Aalsmeer was hiermee een feit. De formatie van Van Garderen verkeert duidelijk in een moeilijke seizoensfase. Komende weken zijn de punten en een fitte selectie meer dan welkom, te beginnen aanstaande zaterdag in de thuiswedstrijd tegen RODA'46.
Tekst Klaas Leegwater (Voetbalinaalsmeer.nl)
 
Foto's: (vanaf boven) aanvoerders Alexander Goes en Arnaud van Leeuwen bij de aftrap met scheidsrechter Roelof Luinge, duel tussen Erik Overvliet en Remi Pasternak, redding van Tommy Blokzijl op de penalty van Jeroen Ezink. Beelden van AFC-FCA: Martin Campbell zit er verslagen bij, Chelton Linger haalt uit zonder resultaat. Foto's Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van de Businessclub van FC Aalsmeer met beelden ven beide wedstrijden.

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin