Opluchting bij FCA Zaterdag

Het competitieslot nadert en de spanning stijgt voor zowel het zaterdag- als zondagteam van FC Aalsmeer en voor het Kudelstaartse RKDES. Promotie of handhaving zijn in het geding, aanstaand weekend kunnen de eerste beslissingen vallen.

Eersteklasser FC Aalsmeer is al maanden verwikkeld in een strijd om weg te komen uit de onderste regionen van 1A. Met de 3-2 winst in Loosdrecht tegen het reeds gedegradeerde Victoria 1893 namen de roodgroenen een belangrijke stap richting lijfsbehoud. Gemakkelijk ging dat niet voor de dit seizoen zo kwakkelende formatie van trainer Cor van Garderen. De oefenmeester, in Loosdrecht wegens een wedstrijd schorsing toekijkend achter de afrastering, zag zijn ploeg vroeg in de wedstrijd via een strafschop op voorsprong komen. Het werkte nauwelijks als een bevrijding voor de bezoekers, het spel oogde nerveus en verkrampt.

Veel balbezit
Niet onverdiend kwam Victoria halverwege het eerste bedrijf langszij na knullig Aalsmeers balverlies op het middenveld. Nog voor rust een nieuwe voorsprong voor  FC Aalsmeer door een mooie treffer van Junior Tiller. Na de pauze kwamen de gasten iets beter uit de verf. Veel balbezit op de helft van de tegenstander, grote doelkansen bleven echter lange tijd uit. Alleen invaller Jordy de Groot was na een uur voetballen met een kopbal op de lat dichtbij 1-3.

Winnende treffer Daan Vaneman
Bij een Loosdrechtse uitbraak en een overtreding kon Victoria uit een strafschop de stand wederom gelijktrekken. Het slotakkoord was echter voor FC Aalsmeer. In de laatste vijf minuten kregen de roodgroenen drie goede kansen op de beslissende goal. Bij de laatste mogelijkheid haalde Daan Vaneman vanaf rand zestienmetergebied hard en zuiver uit. De jeugdige Aalsmeerder zorgde met de 2-3 voor grote opluchting in het kamp van de bezoekers.

Domper RKDES
Een dag later minder vreugde bij RKDES. De derdeklasser liep tegen Slikkerveer opnieuw tegen puntenverlies (2-2) aan en moet de koppositie in 3A Hoog nu delen met ASC en FC IJsselmonde. De ploeg van Kiri Kalaitzis moest het in Ridderkerk door verschillende omstandigheden doen zonder een groot aantal spelers. Daardoor veel positiewisselingen en speelde RKDES een onwennige partij voetbal. Na een 1-0 achterstand bogen de bezoekers de stand door doelpunten van Lennart Kok en Mano van Veen eerst nog wel om naar een 1-2 voorsprong, kort voor tijd moest RKDES met de gelijkmaker een behoorlijke domper incasseren.

Nog twee lastige duels te spelen voor de Kudelstaarters. Winst aanstaande zondag aan de Wim Kan Dreef tegen achtervolger DONK zet voor RKDES de poort naar de tweede klasse op een flinke kier. Zeven dagen later de laatste speelronde, tegenstander is dan ASC in Oegstgeest. Loopt het mis voor het team van Kalaitzis wacht een tweede mogelijkheid in de nacompetitie.

FCA Zondag overtuigend naar winst
Het zondagteam van FC Aalsmeer heeft een grote stap gemaakt naar definitieve handhaving in de derde klasse. De formatie van trainer Marco Bragonje versloeg in eigen huis op overtuigende wijze DRL met 4-1. Elk geval winst en mogelijk ook een gelijkspel of klein verlies is over vijf dagen in Lopik tegen Cabauw genoeg voor lijfsbehoud. Pakt het anders uit krijgen de roodgroenen een herkansing via de nacompetitie.

Tegen DRL was Remi Pasternak de belangrijkste Aalsmeerder. De Poolse voetballer bracht zijn ploeg met een mooie boogbal op 1-0 en was ook de maker van de 3-1. Clubtopscorer Jeroen Ezink zorgde met een strak schot in de touwen voor de 2-0. In de tweede helft hoefde de thuisclub niet veel gas meer te geven. Rustig loerend op uitbreiding van de voorsprong en defensief alert blijven. Die opdracht vervulde FC Aalsmeer op prima wijze, Joeri van der Schraaff bepaalde de eindstand op 4-1.