Omhaal Dani Calmez hoogtepunt in boeiende derby

Het publiek had duidelijk zin in een lekker voetbalmiddagje. Bijna 300 toeschouwers waren gistermiddag naar de Wim Kandreef gekomen voor de wedstrijd RKDES – FCAalsmeer. De derby die lange tijd niet in competitieverband op het programma had gestaan, was boeiend van begin tot eind. Met een puntendeling konden zowel de clubs als het publiek tevreden zijn. De wedstrijd begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan oud-Aalsmeerspeler Bas Mulder die vorig weekend overleed.

Bij een derby telt de stand op de ranglijst niet mee. Het idee tegen een club uit de directe omgeving te voetballen, brengt altijd het beste in spelers naar boven. Toch begon de thuisclub tamelijk nerveus en kon het de schroom pas halverwege de eerste helft van zich afwerpen.

Onsterfelijk
Aalsmeer, spelend met een handvol spelers die vorig seizoen nog het DES-tenue verdedigden, deelde direct een speldenprik uit met een schot van Raymond Baars dat voorlangs ging. Het hoogtepunt van de wedstrijd vond plaats in de 20e minuut. Met een goal, zo wonderschoon als je ze zelden ziet, maakte Dani Calmez zichzelf deze middag onsterfelijk. Over het doelpunt uit een omhaal, zo’n 10 meter van het doel af, zal nog jaren worden nagepraat. De voormalig RKDES-speler zette FC Aalsmeer op een terechte 0-1 voorsprong.

Nog geen kwartier later kwam de thuisclub op gelijke hoogte toen een matig genomen corner voor de voeten van Lennart Kok kwam die van zestien meter verwoestend uithaalde.

Gelukkige wissel
De wissel die RKDES-coach Jesse Donker na rust toepaste, viel bijzonder gelukkig uit. Raymond Baars bleef in de kleedkamer achter nadat hij een bal in zijn gezicht had gekregen. Vervanger Chiel Kok nam de plek over van laatste man Roy Endhoven die doorschoof naar het middenveld. Op die positie stoomde Endhoven op naar het Aalsmeerse doel maar werd op zijn weg onreglementair gestuit. Aan Ivo Lentjes de taak om de vrije trap, rand zestien, te verzilveren. Enigszins fortuinlijk belandde de afgeketste bal in het doel. RKDES verrassend op voorsprong.

Na kansen over en weer was het Jeroen Ezink die de eindstand op 2-2 bepaalde. Hij kegelde een mooi aangenomen bal via de paal en de rug van doelman Tijn Kraak in het doel. Met nog tien minuten te spelen bleef de spannende slotfase zonder goals.

Aalsmeer staat na zondag tweede achter koploper Sporting Martinus. Komende zondag ontvangt Aalsmeer nummer tien Geinburgia aan de Dreef. RKDES staat zevende en mag volgende week op bezoek bij nummer vijf, Real Sranang.

Bron: Eppo Buskermolen