Met 17 goals krijgt Jorn Smits Aalsmeer klein

In zijn eentje maakte de onnavolgbare Jorn Smits FIQAS Aalsmeer gisteravond een kopje kleiner. Hij scoorde 17 keer en zorgde er met zijn laatste treffer voor dat Volendam met 25-28 in een goed gevulde Bloemhof de winst greep. De zege in de BeNe League was verdiend, maar Aalsmeer had het wel aan zichzelf te wijten dat het zover kwam.

Na tien minuten in de tweede helft, ingegaan met een stand van 12-12, zag het er beslist nog niet naar uit dat Volendam de triomfator zou worden. Aalsmeer stond na een wervelende opmars met 18-15 voor en leek het duel onder controle te krijgen. Maar opnieuw speelden de Aalsmeerse handballers het spelletje van de laatste weken: 'hoe geef je een wedstrijd vakkundig weg'.

Ze gingen weer nonchalanter spelen. Robin Boomhouwer, toch al niet op zijn best gisteren, wilde het te mooi doen en miste. Twee onnodige tijdstraffen tegelijkertijd pakten ook verkeerd uit. Twee keer achtereen moest Rodrigo Huttuinga aan de kant; de tweede keer omdat hij zich vergreep aan Smits. En Nils Dekker was nog maar net het veld in of hij mocht twee minuten de bank op.

Tussensprint
Daar wisten de Volendammers wel raad mee. Binnen een paar minuten hadden ze het evenwicht hersteld, 19-19 en 20-20. In een rumoerige periode met veel onenigheid tussen de spelers, in de hand gewerkt door een zwakke leiding, maakte Volendam een tussensprint. Die leverde een marge van 5 goals op, 20-25.

FIQAS was het goede gevoel, dat er wel degelijk was, geruime tijd kwijt. De bal werd nodeloos en op cruciale momenten verspeeld. Remco van Dam, het grootste deel van het duel uitstekend op dreef, schoot woest op doel, uit frustratie dat het niet meer liep. Zo was het van 18-15 dus 20-25, na 23 minuten.

Buit binnen
Volendam bleef rustig en wist dat de buit binnen was. Toch geloofde Aalsmeer er nog in – een beetje. Het thuispubliek roerde zich steeds meer en ging uit zijn dak bij een typische Boomhouwer-treffer, een lust voor het oog.

FIQAS sloop dichterbij, 23-27 en 25-27. Toen stond er nog slechts ruim een minuut op de klok. Zat een gelijkspel er misschien toch in? Natuurlijk niet. Na een misser van de weinig gelukkige Tim Bottinga maakte uitblinker Jorn Smits zijn meesterstuk af met nummer 28. De man van de wedstrijd was ongrijpbaar geweest; hij dook overal op en wist uit elke positie te scoren – en vaak prachtig ook.

Technisch beheerst
In de frisse, open en snelle eerste helft was het ook al Volendam geweest dat overwegend aan de goede kant van de score stond. Na drie minuten leidde het met 0-3, het sein voor Aalsmeer er harder aan te trekken. Dat lukte, het spel was er ook naar – technisch beheerst en creatief vormgegeven. Met een topschot vanaf de cirkel bracht Samir Benghanem (het was zijn enige treffer) de stand in evenwicht.

Na bijna tien minuten kwamen de Aalsmeerders voor het eerst voor, door de enige 'gewone' treffer van Frank Lübbert, 5-4. Hij maakte nog vijf doelpunten, via strafworpen die hij alle zonder haperen verzilverde. Een voorsprongetje en… het stokte weer. Concentratieverlies,  balverlies door overmoed.

Pas bij 5-9, FIQAS had bijna tien minuten niet gescoord, kwam de schwung er weer in. De vaak sloom ogende, maar o zo handige Van Dam sprong hoog op en deed Aalsmeer opveren, 6-9. Hij herhaalde dat kunststukje meteen en niet veel later was de situatie omgedraaid. Aalsmeer leidde weer eens, met 10-9.

Misser
Bij 11-11 was het prijsschieten toen Benghanem vrij op het Volendamse doel af stormde, zonder tegenstanders voor hem en met twee ploeggenoten in de buurt. Hij had een sublieme goal in zijn hoofd, sprong hoog op en… faalde.

Bij 12-12 en nog enkele seconden te gaan voor de pauze schrok Volendam op toen een voorbeeldig geplaatste lob, van ver op de eigen helft, over keeper Woltersom heen tegen de lat spatte.

Onderaan
Al met al stond Aalsmeer gisteravond wederom met lege handen. Het blijft in de Belgisch-Nederlandse topcompetitie als achtste onderaan staan met slechts 6 punten. Leider na ronde 10 gisteren blijft het Belgische Tongeren, dat met 24-24 gelijk speelde tegen Sasja. Lions versloeg Bevo met 21-18 en Hasselt won uit van Bocholt met 26-31. Komende zaterdag speelt Aalsmeer in België tegen Initia Hasselt.

Scores FIQAS Aalsmeer: Remco van Dam 9, Frank Lübbert 6, Robin Boomhouwer 3, Bas Troost, Dustin Ligthart 2, Samir Benghanem, Tim Bottinga, Jimmy Castien 1.

Han Carpay

Foto's: FIQAS Aalsmeer tegen Kras/Volendam gisteravond in de Bloemhof. Op de bovenste foto links de ster van de avond, Jorn Smits. (foto's Jaap Maars)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel