Mager zesje handballers niet genoeg voor finale

[Klaas Leegwater]    FIQAS Aalsmeer is uitgeschakeld voor een finaleplaats om de landstitel. Zaterdagavond stelden de handballers van trainer René Romeijn in de returnwedstrijd tegen Eurotech Bevo HC hevig teleur. In de bijna uitverkochte en warme Bloemhof verloor de slordig spelende thuisformatie met 22-24. Een terechte finaleplaats voor de Limburgers, die alleen in de slotfase in gevaar dreigde te komen. Romeijn: “We waren niet in goeden doen. Waarom wij onder de maat bleven? Geen idee.”

Bij het afspelen van het traditionele lijflied 'Eye off the Tiger' van Survivor tijdens de opkomst van Aalsmeer ging de volumeknop richting een bijna oorverdovende tien, in het daaropvolgende uur kwam de thuisploeg nooit uit boven een mager zesje. Dat was bij lange na niet genoeg voor een finaleplaats.

Vanaf het begin keek de thuisclub, die in de reguliere competitie de sterkste bleek,  tegen een achterstand aan. Bevo deelde de lakens uit met een gemak dat zelfs de glunderende coach Martin Vlijm na afloop enigszins verbaasde.

Vier minuten spanning
Spannend en opwindend was het in Aalsmeer-Oost alleen in de laatste vier minuten. FIQAS bracht een achterstand van vier doelpunten langzaamaan terug tot twee, 22-24, met nog één minuut op de klok. Een Aalsmeerse treffer erbij betekende met de 26-27 in de heenwedstrijd plaatsing voor de finale.

Laatste aanval van Bevo strandt vijf seconden voor tijd. Romeijn vraagt time-out aan om zijn spelers te instrueren voor een alles-of-niets-aanval. Tot grote woede van de trainer laat de leiding de tijd twee seconden doortikken voordat de klok wordt stilgezet. Het wanhoopsschot in de resterende drie tellen slaat nergens op. Grote blijdschap bij Bevo, spelers rennen naar het uitvak waar de feestende tweehonderd supporters uit Panningen hun favorieten uitbundig toejuichen.

Pissig
De vreugde bij de bezoekers en de grote teleurstelling bij zijn team gingen allemaal voorbij aan de verontwaardigde Romeijn. Met hevige armgebaren en rood aanlopend gezicht ging de trainer minutenlang de discussie aan met de leiding achter de wedstrijdtafel. “Ze pikken ons twee, drie seconden af. De klok had meteen moeten worden stilgezet. Dat is de regel. Ik ben hier flink pissig over. Met zes of zeven seconden hadden we nog een volwaardige aanval kunnen opzetten en wie weet nog gescoord ook,” vertelde de geëmotioneerde Romeijn kort na de wedstrijd.

“Grote onzin, klopt niets van”, reageerde Bevo-coach Vlijm. “Romeijn vroeg de time-out aan op het moment dat wij balbezit hadden. En de tijd gaat pas op stop als de bal vrij is. Dat maakte die twee seconden verschil.”

Geen thriller
De commotie in de slotseconden was een klein detail in een wedstrijd die nooit een handbalthriller wilde worden. Daarvoor speelde FIQAS te ver onder de maat. Romeijn dacht zijn ploeg na de ontluisterende bekernederlaag van anderhalve week geleden in Volendam (28-18) goed geprepareerd te hebben voor het duel tegen Bevo. Het was niet terug te zien. Integendeel, de gastheren speelden slordig, ongeconcentreerd en er was veelvuldig miscommunicatie bij de aanvalsopbouw rond de cirkel.

Neem de beginfase toen Bevo met 1-5 al direct een beslissende slag leek te slaan. Terwijl bijna elke Limburgse aanval uitmondde in een doelpunt wist Aalsmeer in de eerste tien minuten uit acht aanvallen slechts één keer het net te vinden achter de uitstekende doelman Thijs van Mortel. Zelfs een strafworp van Frank Lübbert ging met een slecht uitgevoerd boogballetje de mist in. Het was tekenend voor het Aalsmeerse spel op deze avond. Veel te veel aanvallen liepen door te frivool en onnauwkeurig spel uit op een mislukking.

Niet verontrustend
Vlijm: “Het begin verliep precies zoals ik het wilde en mijn spelers had opgedragen. Fel erop, direct afstand nemen. Het goede gevoel van de slotfase van twee weken geleden doortrekken naar de wedstrijdstart van vandaag. Dat lukte dus uitstekend.”

En Romeijn: “Onze start was slecht. Maar ik vond dit nog niet verontrustend. We komen vanzelf beter in de wedstrijd, dat trekken we wel weer recht, was mijn gedachte. En ik kreeg gelijk, we kwamen terug tot 11-11. Daarna ging het helaas weer fout.”

Bevo, in het verleden tweemaal door FIQAS in de eindstrijd om de titel uitgeschakeld, liet in de eerste helft het verschil met de thuisclub nooit kleiner worden dan twee doelpunten. Alleen een paar minuten voor rust zorgde een Aalsmeerse opleving, met een magnifieke goal van Lübbert (zeer effectvolle lage worp), voor de aansluiting. De 11-11 werd in de laatste twee minuten tot de pauze door Bevo even makkelijk weer omgebogen naar een 11-14 ruststand. FIQAS was nog niet verslagen, maar ging wel mentaal in een dalletje de kleedkamer in.

Wai Wong
In het tweede bedrijf hetzelfde spelbeeld met een tegen zichzelf vechtende thuisploeg. Tekenend was dat de alom geroemde Wai Wong moeilijk zijn stempel op het duel kon drukken. Hij scoorde slechts driemaal, waarvan de eerste keer pas in de 25ste minuut.

Het verschil liep ruim elf minuten voor tijd op naar vijf doelpunten, 16-21. Het bewoog de speaker in de Bloemhof er nog maar eens een aanmoediging uit te gooien. “Kom op mensen, help onze ploeg uit het dal. Ondersteun ze eens wat meer.” Wel een beetje onsportief, hoort een speaker niet neutraal te zijn?

Het werkte overigens wel. Het aanhoudend luidruchtige supporterslegioen uit Limburg werd in de laatste fase overstemd door Aalsmeerse kelen. De spelersgroep pikte de aanmoedigingen goed op en kwam terug tot 22-24, waardoor de lucht boven Aalsmeer opeens steeds meer wolkenvrij werd. Dat laatste goaltje, dat o zo belangrijke doelpunt, kwam er voor Aalsmeer in de slotseconden dus niet. FIQAS geen finalist. Het was op deze voor Aalsmeer tegenvallende zaterdagavond nauwelijks onverdiend te noemen.

Later analyseren
Dat erkende tenslotte ook René Romeijn. “We waren vandaag niet in goeden doen. Bevo is de terechte winnaar. We maken 22 doelpunten, veel te weinig. We hadden aanvallend veel scherper moeten spelen. We kwamen heel moeilijk tot scoren. Waarom wij onder de maat bleven? Geen idee, dat is iets om later goed te analyseren. En daar moeten we vanaf volgend seizoen ons voordeel mee doen.”

Martin Vlijm stond met pretoogjes en nog half bezweet van de wedstrijdspanning uitgebreid alle media te woord. “Op het moment dat ik deze hal binnenkwam wist ik dat het niet fout kon gaan. Het enige wat moest gebeuren was dat we beter moesten spelen dan twee weken terug. Je ziet waar we dan toe in staat zijn, al speelde FIQAS wel onder zijn kunnen.”

En nu twee uur feestend in de bus naar Panningen? “Haha…nee hoor. Ik ben binnen tien minuten thuis. Ik woon in Amstelveen en ga morgen Volendam-Lions bekijken. Eén van de twee wordt onze tegenstander in de finale. Ik ga uit van Volendam.”

Doelpunten FIQAS Aalsmeer: Frank Lübbert 6, Remco van Dam 4, Robin Boomhouwer 4, Samir Benghanem 3, Wai  Wong 3, Rodrigo Huttinga 2.

Foto's: Arjen Vos, Jaap Maars (beide onderste)