IJsclub Uiterweg 125 jaar – feest in lentesfeer

Het ijs was extreem dun op de dag dat IJsclub Uiterweg haar 125-jarig bestaan vierde. En het had zo leuk kunnen zijn wanneer de genodigden zich op de smalle ijzers richting feestgedruis aan de Historische Tuin hadden begeven. Met een temperatuur van boven de 10 graden Celsius waren alleen de geserveerde drankjes koud te noemen. En de blokken ijs bij de ingang waarin kaarsjes voor sfeerlicht zorgden.

Gezellig was het zonder meer. De feestcommissie had een gevarieerd programma samengesteld waarin alle ruimte was voor ontmoeting met elkaar. Een geelgeschort ontvangstcomité dat de jassen aannam en veilig in de boerenkoolstal weghing, waarna het bezoek zich in het atrium kon laven aan drankjes en smullen van Westplasjes. De meute verspreidde zich over de veilingklok en het schaatsmuseum.

Feest der herkenning
Beide locaties bleken een zeer interessante geschiedenis te herbergen. Schaatsen, attributen, stempelkaarten, tegeltjeswijsheden en meer tastbare zaken uit de uitzonderlijk lange geschiedenis van de ijsclub aan de ene kant, bewegende beelden aan de andere kant. De veilingklok was een bioscoop geworden, waar Siem Kooy prachtige films van schaatspret vertoonde. Een feest van herkenning voor de meeste toeschouwers.

Natuurlijk was er ook een officieel gedeelte. Daarbij doorliep voorzitter Gert Lanser met een humorvol betoog en op zevenmijlslaarzen de geschiedenis. “Ik heb maar 20 A4'tjes…,” grapte de voorzitter, met meer dan 50 bestuursjaren achter zijn naam. Daarna was het de beurt aan burgemeester Jobke Vonk, die de hartelijke felicitaties namens de gemeente overbracht en zich in de geschiedenis had verdiept. Over het prijzengeld van zes hele guldens en de verschillen in contributie tussen mannen en vrouwen eertijds.

Laatste Elfstedentocht
De burgemeester beloofde lid te worden van de jarige ijsclub. “…Maar pas als er ijs ligt en er geschaatst kan worden,” zei ze er achteraan. Toen kwam er toch enige verontwaardiging bij het publiek los. Als schaatsliefhebber weet de burgemeester immers dat niet elke winter een schaatsbare ijsvloer oplevert. En dat niet Evert van Benthem maar Henk Angenent de laatste Elfstedentocht (1997) won, werd haar eveneens vergeven.

Daarna kwamen nog toespraken en gedenktekenen van Albert Vuil namens de federatie van Aalsmeerse IJsclubs en vertegenwoordiger Andelaar van het Gewest Zuid-Holland. Vervolgens nam de informele gezelligheid het weer over van de plechtigheid. Er stonden grote schalen boerenkool klaar. Op een of andere manier was dat toch raar: winterkost in een voorjaarsachtige setting. Het is te hopen dat de vele schaatsliefhebbers het bijzondere jubileum ergens dit jaar nog schaatsend kunnen beleven.

Foto's: Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin