Heldere communicatie helpt voetbalouders op de goede weg

Er bleek duidelijk behoefte aan tips om het communiceren langs de lijn te verbeteren. Zo’n 50 belangstellenden waaronder zo’n 20 procent vrouwen, waren naar het clubhuis van het voormalige RKAV gekomen om te horen wat ze konden leren van Heleen de Hertog.

De communicatiedeskundige stipte in twee interactieve uurtjes een aantal praktische punten aan waar de jeugdleiders, coaches en ouders mee aan de slag kunnen. Het zal een van de laatste activiteiten in de kantine van FC Aalsmeer zijn. Vanaf januari wordt het onderkomen verbouwd tot een heel nieuw clubgebouw.

Juiste snaar
Voetbal is de maatschappij in het klein. In een team leren kinderen hoe de wereld in elkaar steekt. Op tijd komen, anders is het team niet compleet. Trainen, anders verbeter je jezelf niet. Omgaan met teleurstellingen. Blij zijn met een goede prestatie. Het zijn aspecten waar iedereen ook buiten het voetbal mee te maken krijgt. Jong of oud.
 
Hoe zorg je er als begeleider voor dat de kinderen zich optimaal ontwikkelen en plezier beleven aan dat uurtje ballen op zaterdag. Om het beste uit een speler te halen moet je de juiste snaar raken. En die zit niet bij iedereen op dezelfde toonhoogte.
 
Heldere communicatie
Hoe ga je om met negatieve gevoelens van een kind? Hoe krijg je een kind zover dat het doet wat je wilt? Het geheim schuilt volgens De Hertog in heldere communicatie.
 
“Je moet zodanig praten dat kinderen luisteren en zodanig luisteren dat je kind gaat praten. Ik heb dat zelf ondervonden. Door zelf anders te reageren gingen mijn kinderen ook anders reageren.” Daarin ligt volgens De Hertog de sleutel om uit een negatieve situatie te komen.
 
Gevoel erkennen
Aan de hand van een aantal voetbalgerelateerde voorbeelden mag de zaal invullen hoe men zelf zou reageren. Een kind komt thuis na de training en zegt: “Ik ga stoppen met voetbal want ik ben slecht”. “Wat zou je doen?” vraagt De Hertog. Een ouder reageert spontaan met: “Stel je niet zo aan”. Dat blijkt niet het empatische antwoord waarop De Hertog had gehoopt.
 
Ook het vragen naar het waarom of ongevraagd advies geven zijn geen handige strategieën. Daar heeft het kind volgens De Hertog geen behoefte aan op zo’n moment. Wat wel helpt is luisteren, het gevoel erkennen en benoemen. “Door alleen maar ‘o’ en ‘mmm’ te zeggen en af te wachten, zal het kind vermoedelijk zelf met een verhaal komen over wat er gebeurd is.“
 
Wat ook kan helpen is het kind een fantasie voorhouden: “Wat zou het fantastisch zijn als je de beste voetballer van de wereld zou worden zonder dat je daarvoor hoeft te trainen.”
 
Etiketten plakken
Wat volgens de spreekster niet helpt het kind te stimuleren tot betere prestaties is preken, cynisme of sarcasme. Door iets te zeggen als: ‘Denk je dat je op die manier ooit bij Ajax komt?’ wordt het kind een etiket opgeplakt waar het last van kan blijven houden. “Tot 18 jaar is het cement bij kinderen nog nat,” legt De Hertog uit.
 
Elk etiket dat er opgeplakt wordt, laat sporen na. Je kunt ook positieve etiketten plakken door complimenten te geven. Ook daar moet je over nadenken. Benoem wat het kind goed deed. Aan: ‘Toppie verdedigd’, heeft het kind niet veel. Wel door te zeggen: ‘Je kwam prima voor je man. Zo had jij eerder de bal dan de tegenstander.’ Door kleine momentjes uit te vergroten geef je kinderen zelfvertrouwen.”
 
Toverwoorden
De Hertog reikte de aanwezigen enkele toverwoorden aan die zeer effectief kunnen zijn in de communicatie langs de lijn, op het trainingsveld en in de kleedkamer. Het woordje ‘zodra’ is er volgens haar eentje maar ook ‘met’ kan wonderen verrichten.
 
“Beschrijf het probleem en geef aan wat er nodig is om dat op te lossen. ‘Zodra de pilonnen opgeruimd zijn, gaan we een partijspel doen’ of bij iemand die altijd de bal voor zichzelf houdt: je hebt goed overgespeeld met als resultaat dat we een kans kregen.”
 
Tevreden
Natuurlijk is een sessie van twee uurtjes niet voldoende om van goedwillende ouders, coaches en trainers een nieuwe Louis van Gaal te kneden. Er worden deze avond wel nuttige handreikingen gedaan om de communicatie op en om het voetbalveld te verbeteren. Jeugdbestuurder Wout Koster, mede-organisator van de avond, kijkt tevreden terug.
 
“Ik denk dat we allemaal wat hebben geleerd. We zijn als vereniging de laatste tijd zo druk bezig met praktische zaken dat we dit soort dingen haast zouden vergeten. Het is niet alleen een kind dat op voetbal gaat, ook de ouders gaan ‘erop’. We vinden het als club belangrijk dat zij kennis maken met de regels en gewoontes van de club. Dit soort avonden draagt daar zeker toe bij,” aldus Koster.
 
Foto's: Heleen de Hertog aan het woord. Foto's Arjen Vos (AV)  
  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel