Handbaltalenten beleven onvergetelijk toernooi

Voor de 16e achtereenvolgende keer vond afgelopen weekend het Jac. Stammestoernooi plaats. Verdeeld over vier sporthallen kwamen 800 handballers, spelend in 71 teams in actie. Er werden 200 wedstrijden gespeeld. Het toernooi mondde uit in een ‘zinderende  zondagavond’ waarop de finales voor bomvolle tribunes werden gespeeld. Drie teams van FIQAS Aalsmeer haalden de finale, waarvan de jongens B en de meisjes A de titel wonnen. De jongens A kwam net iets te kort.

Twee sporthallen in Aalsmeer en twee in Amstelveen waren er nodig om het Paastoernooi af te kunnen werken. De Bloemhof was het centrale middelpunt. Hier werd zaterdagavond een groot feest voor alle deelnemers gegeven en hier vond zondagavond ook de apotheose plaats.

Indrukwekkend
Van de finales werd een ware show gemaakt. Alle lichten gingen uit waarbij de spelers gevolgd door spotlights en ondersteund door muziek één voor één aan het massaal aanwezige publiek werden voorgesteld. Een indrukwekkende opkomst die de deelnemers niet snel zullen vergeten.

Verrassend
Voor het eerst sinds 2014 hadden zich drie Aalsmeerse teams weten te plaatsen voor de in totaal zeven finales. Meest verrassend was de finaleplek voor de jongens B. De beloftes deden het ook in de finale tegen Internos erg goed. Na een 5-0 voorsprong zagen ze de tegenstander steeds dichterbij komen. De finale werd met minimaal verschil (13-12) in Aalsmeers voordeel beslecht.

Euforie
Ook de dames A maakten er een spannend potje van tegen V&L. De teams waren aan elkaar gewaagd. Vlak voor tijd was V&L dicht bij een overwinning maar de strafworp was niet aan hen besteed. Met nog een halve minuut op de klok en een 4-4 stand wist Aalsmeer wel doel te treffen. De euforie bij de meiden en het thuispubliek was enorm.

Geen garantie
Het sluitstuk van het Jac. Stammestoernooi was de finale bij de jongens A. Al was het  half tien, iedereen verheugde zich zeer op de partij tussen FIQAS en het Haagse Hellas. In de poule had Aalsmeer met 9-7 gewonnen maar dat die uitslag geen garantie gaf voor een nieuwe winst, werd al snel duidelijk. Hellas liep direct uit naar een 4-1 voorsprong. Aalsmeer slaagde er niet in het hoofd koel te houden. Er werd niet alleen te gehaast gespeeld, ook verloren de jongens zichzelf in onnodige overtredingen. Hellas bleef vooral dankzij hun zeer sterk spelend keeper, de bovenliggende partij en won verdiend met 11-10.

Prijsuitreiking
Direct aansluitend vond de prijsuitreiking plaats. Snel en soepel verzorgd door voorzitter Mike van der Laarse die daarbij hulp kreeg van onder meer burgemeester Vonk en de gebroeders Nigel en Patrick Koster. De enorme (wissel)bekers voor de A-categorie werden vernoemd naar de vorig jaar overleden oud-voorzitter Kees-Jan Koster en werden door zijn zonen uitgereikt.

Foto’s: (boven) dames A krijgen de Kees-Jan Koster-beker overhandigd van Nigel Koster, (onder) wedstrijdfragmenten van de finale bij de A-jongens, gewonnen door Hellas. (Foto’s Arjen Vos) Zie ook de gallery