Handballers vergooien kans op goede uitgangspositie

[Klaas Leegwater]   Na een reeks gewonnen duels is het uitzicht voor FIQAS Aalsmeer op plaatsing voor 'the best of three' na zaterdagavond een stuk minder rooskleurig geworden. De handbalmannen van Aalsmeer speelden ternauwernood met 28-28 gelijk tegen Volendam, dat over het algemeen de betere ploeg was. De remise dwingt FIQAS in de resterende wedstrijden van de nacompetitie boven zichzelf uit te stijgen en te hopen op een misstap van concurrenten Volendam en Bevo.

De thuisploeg gooide tegen de Volendammers in de deze keer niet uitverkochte Bloemhof haar eigen glazen in. Fouten op cruciale momenten in de wedstrijd braken het team van René Romeijn uiteindelijk op. Teleurstelling over het vertoonde spel zal overheersen bij de spelersgroep, hoe uitbundig de formatie in de laatste seconden ook reageerde op de gelijkmaker van Nils Dekker.

Ontstemd
Tegenstrijdige gevoelens ook bij Romeijn direct na afloop. Opgelucht over ontsnapping aan verlies, tegelijkertijd behoorlijk ontstemd door het foutenfestival van zijn formatie.

Wat dat betreft kwam het wellicht goed uit dat de trainer in de buitenlucht, tas wegbrengen naar auto, eerst even goed kon afkoelen voordat hij de media te woord stond. “We hebben de winst weggegooid. Ik heb fouten gezien die niet mogen op dit niveau. Met name in de eerste helft. Dat kostte ons doelpunten.”

Niet optimaal
Een indicatie dat de Aalsmeerders zaterdag niet optimaal in hun vel staken, was te zien in het eerste kwartier waarin de thuisclub moeilijk tot scoren kwam. Overigens gold dat in die fase ook voor Volendam. Over en weer werd vooral het vangnet achter beide doelen getest op de juiste kwaliteit.

Na een 0-2 achterstand bouwde FIQAS geleidelijk aan een voorsprong. 5-3 in de 13ste minuut, onder meer door twee onberispelijk benutte strafworpen van specialist Lars van Wijk.

Wisselfout
In ondertal kon Volendam terugkomen tot 5-5. Vervolgens pakten de gastheren weer een voorsprong, 9-7. Een fantastische safe van goalie Marco Woltersom op een vrije schietkans van Nils Dekker voorkwam dat FIQAS het verschil op drie doelpunten bracht. Dat was een belangrijk moment in de eerste helft, vond ook Romeijn. “Ja, dat was jammer, je kan Volendam dan echt pijn doen. Een knak geven.” 

De nummer drie op de ranglijst krabbelde terug tot 9-9 en nam daarna brutaal de leiding over. Mede omdat de thuisploeg heel knullig tegen een tijdstraf aanliep door een verkeerde wissel (speler te veel in het veld). Romeijn: “Ik snap het enthousiasme bij mijn spelers om het veld in te gaan, maar dit mag niet gebeuren.” De ruststand van 11-13 was een terechte afspiegeling van de veldverhoudingen.

Gas geven
In de tweede helft probeerde Romeijn de bakens te verzetten door meer speeltijd te gunnen aan Lars van Wijk, Frank Lübbert en Bas Troost terwijl bij Volendam de Spanjaard Angel Perez, twee maanden geleden uit Oekraïne naar het palingdorp getransfereerd, vaker binnen de lijnen verscheen. FIQAS bracht het verschil terug tot een doelpunt (16-17).

Even goed gas geven deed de bezoekers, met aanvoerder Jorn Smits als gangmaker, rond de 45ste minuut  weglopen naar 17-20. Romeijn moest wat ondernemen om het tij te keren. Tweede doelman Marco Verbeij kwam onder de lat en opbouwer Tim Bottinga kreeg een belangrijkere rol toebedeeld. De 21-jarige handballer zorgde voor een grote opleving bij de Aalsmeerse formatie.

Binnen vijf minuten boog de thuisclub de achterstand om naar een 24-22 voorsprong. De fysiek sterke Bottinga, geweldig is zijn enorme sprongkracht, scoorde in een korte periode viermaal.

Zinderend
Opnieuw een tweeminutentijdstraf bij FIQAS en een gemiste vrije doelpoging van Samir Benghanem bracht Volendam, met goed geölied tussenstation Perez als belangrijkste aangever, wederom langs FIQAS. Zeven minuten voor tijd 24-25.

Wat volgde was een zinderende slotfase. De gasten liepen eerst uit naar 25-27, een score van Bottinga en een benutte zevenmeterworp van Lübbert bracht het thuispubliek op de banken. Om dertig seconden later bijna ineen te zakken van teleurstelling toen Smits de 27-28 deed oplichten.

Verwarring
Dertig seconden op de klok, time-out aangevraagd door Romeijn. “Dan kan je maar een ding doen. Doelman inwisselen voor veldspeler. En we hebben er deze week ook goed op geoefend.”

Djordje Stevanovic kreeg een blauw hesje, zorgde voor verwarring en ruimte op de Volendamse cirkel. Bal ging naar links waar Nils Dekker perfect werd aangespeeld, nog acht seconden. Dekker wist wat hem te doen stond, hard en zuiver gooide de Aalsmeerder de bal langs Woltersom in de touwen.

Vraagteken
Grote vreugde bij spelers en aanhang over het zwaar bevochten gelijkspel, een blik op de ranglijst vertelt dat FIQAS voor een loodzware opgave staat. Bloedvorm en geluk is wat het team van Romeijn nodig heeft in de komende nacompetitieduels tegen achtereenvolgens Targos Bevo (donderdag uit) en OCI Lions (zaterdag thuis).

“Aan de ene kant ben ik blij met het punt, maar we hebben het nu niet meer in eigen hand. We zullen een uiterste inspanning moeten leveren om de finaleduels te halen,” aldus de oefenmeester van FIQAS, die tijdens zijn napraatje dan weer glimlachte om twee seconden later een zuur gezicht te trekken. De gelaatsuitdrukkingen van Romeijn vertelden het verhaal van een handbalavond met vraagtekens. Kansen verkeken voor FIQAS of is er nog een Aalsmeers wonder in de maak?

Scores FIQAS: Lars van Wijk 7, Tim Bottinga 5, Remco van Dam 3, Robin Boomhouwer 3, Rodrigo Huttinga 3, Frank Lübbert 3, Samir Benghanem 1, Wai Wong 1, Jimmy Castien 1, Nils Dekker 1.

Stand: 1. OCI-Lions 10-20; 2. Targos Bevo Hc 10-16; 3. Kras Volendam 10-14; 4. FIQAS Aalsmeer 10-13; 5. JMS Hurry Up 10-9; 6. Red-Rag Tachos 10-4; 7. E&O 10-2; 8. Alphadeuren Houten 10-2

Nummer 1 en 2 spelen in mei 'the best of three' om de landstitel. Eerste vier teams plaatsen zich voor de BeNe League.

16-4, 20.00 uur: Targos Bevo-Fiqas Aalsmeer; 18-4, 19.15 uur: FIQAS-OCI Lions.

Foto's: Aalsmeer-Volendam in de Bloemhof gisteravond. Zie ook gallery. (foto's Jaap Maars)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel