Handballers laten verdiende zege bijna glippen

[Klaas Leegwater]  Het scheelde weinig of FIQAS Aalsmeer kreeg in de spannende slotfase van de BeNe League-wedstrijd tegen Callant Tongeren de dure rekening gepresenteerd van onachtzaamheid en slordigheden die de laatste tien minuten overduidelijk het spel van de Aalsmeerders kenmerkten.

Een formidabele redding in de slotseconden van doelman Gaby Birjovanu voorkwam dat de Belgen alsnog onverdiend langszij kwamen. In plaats daarvan was de goalie het middelpunt van de Aalsmeerse vreugde. Opnieuw winst (22-21) voor Aalsmeer, de derde op rij. De ploeg van trainer-coach René Romeijn gaat serieuzer dan vorig seizoen meedingen voor een hoge notering in de Belgisch-Nederalndse topcompetitie.

Eén goal
“Meen je dat echt, hebben we in de laatste negen minuten maar éénmaal gescoord.” Verbazing en ongeloof op het gezicht van uitblinker Dustin Ligthart. De woorden van de 23-jarige handballer kort na afloop van het nipt gewonnen duel tegen Tongeren illustreerden het gebrek aan scherpte dat de thuisploeg in het laatste gedeelte van de wedstrijd in de voor driekwart gevulde Bloemhof tentoonspreidde.

Dat was opmerkelijk, want juist na een niet bijster sterke eerste helft leek FIQAS, evenals op de gedenkwaardige donderdagavond in Volendam, na de pauze het goede spoor gevonden te hebben.

Verval
Tien minuten voor tijd bouwde de thuisclub voor het eerst tijdens het duel een marge op van drie treffers. Met 21-18 op het scorebord kwam de overwinning binnen handbereik. Niet door een opleving van Tongeren, maar door het plotselinge verval bij FIQAS kreeg de huidige Belgische landskampioen weer zicht op een goed resultaat. Op onverklaarbare wijze stagneerde de aanvalsbouw en afronding bij FIQAS, met als gevolg dat de Belgische handballers richting het einde wel heel erg dicht naar de thuisformatie toekropen. Het kostte FIQAS bijna de winst.

“In de laatste fase was de concentratie weg en de afspraken waar mijn team een groot gedeelte van de wedstrijd zich goed aan hield werden niet meer nagekomen,” zocht René Romeijn naar een verklaring. “Van vermoeidheid was zeker geen sprake, twee duels in drie dagen kan mijn ploeg makkelijk aan. De conditie is uitstekend.”

Best zwaar
Zijn pupil Ligthart dacht daar een tikkeltje anders over. “Best zwaar hoor… twee topwedstrijden in zo'n kort tijdbestek, we zaten er behoorlijk doorheen in de eindfase.”

Dustin Lighthart kan als exponent gezien worden van het 'nieuwe FIQAS' . Kreeg de handballer vorig seizoen voornamelijk speeltijd bij absentie van middenopbouwer Wai Wong, de eerste wedstrijden in de nieuwe competitie heeft Ligthart zijn positie in de zwartwitte formatie (zaterdag in het rood-zwart) veroverd.

Verbeterpunten
“Sterk spel in de voorbereiding en door een tactische wijziging in het spelsysteem heeft Dustin zijn plaats afgedwongen. Hij doet het goed, al zijn er natuurlijk altijd nog verbeterpunten,” vertelde Romeijn. Mede omdat de niet helemaal frisse Wong (voetblaren) tegen Tongeren niet goed uit de verf kwam, vooral zijn schotkracht liet te wensen over, pakte Lighart samen met doelman Marco Verbeij een hoofdrol tegen de Belgen.

Beide spelers leidden FIQAS in de eerste helft, onder onophoudelijk luid Belgisch tromgeroffel, rond de 20ste minuut naar een 8-6 voorsprong. Drie scores van Lighthart en een aantal schitterende reddingen van de jeugdige Verbeij (19).

Knal ze erin
Het sterke optreden van de sluitpost bracht zijn collega aan de andere kant Rudi Schenk tot wanhoop. “Knal die ballen er nou eens in,” schreeuwde de goalie luidkeels naar zijn medespelers. En verdraaid… de schelle opmerking had effect.

Tongeren, dat in augustus een nieuw clublogo liet ontwerpen door de bekende cartoonist Kamagurka, lanceerde zichzelf naast Aalsmeer om vervolgens door te stomen naar 8-10. Kort voor rust trad er herstel op bij de thuisploeg, die in de eerste helft te veel kansen om zeep hielp. Bij 10-10 klonk het fluitsignaal voor de onderbreking.

Not done
Direct na de pauze was er een opvallend moment. Uit een strafworp wierp Arber Querimi van Tongeren de bal hard op het hoofd van Verbeij. Dizzy ging de doelman naar de grond. Arbiter Schmack toonde de rode kaart aan de Belg.

Romeijn later: “En terecht, dit was bewust raken van het hoofd van Marco. Not done in het handbal.” Verbeij bleef nog een aantal minuten zijn doel verdedigen, maar na twaalf minuten spelen in de tweede helft moest hij zich laten vervangen door op tijd herstelde Birjovanu.

Mislukt vliegertje
Op het het moment van de keeperswissel ging de strijd binnen de lijnen gelijk op. Vanaf 17-17, halverwege het tweede bedrijf, begon FIQAS afstand te nemen van de Belgische titelhouder, 20-18, 21-18.

Een mislukt 'vliegertje' op een verkeerd moment aan Aalsmeer-zijde leidde de laatste wedstrijdfase in, die bijna slecht afliep voor de thuisclub. FIQAS was het opeens helemaal kwijt. Hoe assistenttrainer Djordje Stevanovic, die dit seizoen een nadrukkelijkere rol naast Romeijn heeft, de boel met veel coaching en armgebaren ook aan de praat probeerde te krijgen, het effect was nihil.

Hoop
Callant Tongeren kreeg plots hoop op een minder chagrijnige urenlange terugreis. Op het nippertje voorkwam een uitstekende ingreep van Birjovanu een Aalsmeerse domper. Een zwaar bevochten derde winst was binnen voor de Aalsmeerders.

“Eigenlijk was het een slechte wedstrijd. We hadden meer moeten scoren, vooral in de minuten dat Tongeren in ondertal speelde. We misten vanavond de scherpte die we in Volendam wel lieten zien. Toen ging bijna alles erin,” verklaarde Lighthart.

Progressie
Hij ziet de BeNe League hoofdzakelijk als ideale voorbereiding op de play-offs voor de landstitel. “Zodra we daaraan beginnen moet alles perfect zijn. Want we gaan natuurlijk voor het kampioenschap.”

En trainer Romeijn: “Zoals we nu bezig zijn schat ik onze kansen op een hoge eindnotering in de BeNe League hoog in. Ik zie mijn team progressie maken. En het kwartje valt nu steeds ook goed. Vorig seizoen verloren we veel duels nipt, nu is het andersom.”

Scores FIQAS Aalsmeer: Dustin Lighthart 8, Nils Dekker 3, Remco van Dam 3, Samir Benghanem 3, Jimmy Castien 2, Robin Boomhouwer 2, Rodrigo Huttinga 1.

Stand (update zondagavond): 1. OCI-Lions 4 duels-7 punten; 2. QubiQ Achilles Bocholt 4-6; 3. FIQAS Aalsmeer 4-6; 4. Targos Bevo HC 4-5; 5. Hubo Initia Hasselt 4-5; 6. Callant Tongeren 4-2; 7. Kras Volendam 4-2; 8. KV Sasja 4-0.

Volgende duel FIQAS: zaterdag 10 oktober thuis tegen Bevo.

Foto's: Aalsmeer-Tongeren gisteravond werd na een spannend duel 22-21. Boven uitblinker Dustin Ligthart, midden reddende engel Gaby Birjovanu. (foto's Jaap Maars; zie ook gallery hieronder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel