Greenpark deelt eerste klap uit in intens titelgevecht

Wat een fascinerende handbalstrijd zaterdagavond in de Bloemhof. Het eerste finaleduel om de landstitel tussen Green Park en Kras Volendam boeide van begin tot het eind op geweldige wijze. Geen moment was er voor de vele toeschouwers gelegenheid om de aandacht te laten ontsnappen met de kans iets te missen van het intense gevecht binnen de lijnen. Aan het eind van de spannende krachtmeting trok Green Park met 24-23 nipt aan het langste eind. Volgende week is de return in Volendam.

Green Park en Volendam waren tijdens een uur meeslepend handbal ontzettend aan elkaar gewaagd. De twee kemphanen uit Noord-Holland verloren elkaar letterlijk en figuurlijk bijna geen moment uit het oog. Het maximale verschil werd nooit meer dan drie goals. Tot de laatste seconden was niet te voorspellen welke ploeg er in de uitverkochte sporthal als winnaar uit de bus zou rollen. Een geblokte Volendamse vrije worp in de slotseconde zorgde voor vreugde in het Aalsmeerse kamp.

Matige indruk
Vooraf was de terechte vraag hoe het was gesteld met de vorm van de Aalsmeerders. De huidige titelhouder had zich in de play-offs vroegtijdig geplaatst voor de eindstrijd maar liep de laatste twee duels tegen verlies aan. Spaarde Green Park zich voor de finaleduels, of was er meer aan de hand? Men name in de laatste play-off wedstrijd tegen Volendam lieten de bloemendorpers een matige indruk achter, de ploeg van Bouwer hielp daarmee de Oranje-hemden simpel aan een ticket voor de finalestrijd.

Sterk antwoord
Zaterdagavond maakte Green Park echter in de beginfase een scherpe en getergde indruk. Verdedigend stond de ploeg als een huis, in de aanval veel variatie. De 6-3 voorsprong na een twaalf minuten spelen onderstreepte de goede start van de thuisformatie. Volendam, zonder de geblesseerde sterkhouder Geert Hinskens, had evenwel een sterk antwoord klaar. Binnen tien minuten werden de gastheren overvleugeld door een Oranje storm (6-9).

De ommekeer halverwege het eerste bedrijf was het verhaal van de wedstrijd. Geen van beide ploegen kreeg de kans de ander onder de mat te spelen. Het was constant stuivertje wisselen wat betreft het overwicht binnen de lijnen en de tussenstand op het bord, tot groot genoegen van de neutrale toeschouwer. Met de 10-11 ruststand kon het duel nog alle kanten op.

Excellerende doelman
Opvallend in de eerste helft was het excellerende optreden van Volendam-doelman Gerrie Eijlers. De bijna 40-jarige goalie stopte voor de pauze twee strafworpen en bracht Aalsmeerse schutters tot wanhoop met een paar uitstekende reddingen. In de tweede helft was het de sluitpost van Green Park Marco Verbeij die zich kon onderscheiden.

Bottinga op dreef
Quinten Ouderland bracht de thuisclub in de tweede helft op het goede spoor met drie treffers in korte tijd. 18-15 In de 40e minuut, ook doordat Tim Bottinga, onlangs uitverkozen tot handballer van het jaar in de BeNe-League en de eredivisie, steeds meer op dreef raakte. Samen met Remco van Dam groeide Bottinga uit tot beste speler bij de de Aalsmeerders.

Trainavicius gefrustreerd
Vijf minuten voor tijd leek Green Park de winst te gaan pakken. Vaidas Trainavicius scoorde de 24-21, de Litouwer liet na zijn treffer zijn frustraties echter de vrije loop richting een tegenstander naar aanleiding van een klein incident een halve minuut eerder. Het uitstekend leidende koppel Ruud en Paul Geraets zond Trainavicius voor twee minuten naar de kant. Dit en een misser van Samir Benghanemop de cirkel gaf Volendam gelegenheid in de slotfase terug te komen tot 24-23.

Tijgerpak
In de ultieme slotfase dus het buitenkansje voor de bezoekers uit een vrije worp alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dat mislukte en daarmee was de zwaarbevochten  overwinning voor de Aalsmeerders in het eerste finaleduel binnen. Nu mocht ook de Green Park supporter, die gehesen in een tijgerpak en eerder door de wedstrijdleiding dringend werd verzocht een andere plek in de zaal voor zijn vreugdedansen te zoeken, zich volledig laten gaan op het speelveld.

Loodzware klus
Het feestgedruis in de Bloemhof leek een voorschot op het binnenhalen van de tweede Aalsmeerse titel op rij, zover is het echter nog lang niet. Daar waren de krachtsverhoudingen in de Noord-Hollandse derby veel te klein voor. Volgende week wachten de zwarthemden in de returnwedstrijd nog een loodzware klus. Hopelijk wordt het in Volendam opnieuw een prachtig schouwspel. Dat zou wederom reclame zijn voor het Nederlandse heren handbal.

Tweede finaleduel: zondag 2 juni, 16.00 uur. Sporthal Opperdam, Volendam. Bij winst van het Greenpark kan het kampioensfeest worden gevierd. Bij verlies volgt een week later het beslissingsduel in Aalsmeer.

Tekst Klaas Leegwater, foto's Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Hoekwater.

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin