Green Park buigt in slotfase voor titelhouder Bocholt

Landskampioen Green Park Aalsmeer draait tot nu toe een stroef seizoen in de BeNe-League. De ploeg van trainer Bert Bouwer heeft al zes nederlagen achter de kiezen en moet in de resterende zeven duels een zwaar gevecht aan voor een plaats in de Final Four. Koploper Bocholt en eerste achtervolger Visé zijn vrijwel zeker van een ticket, voor de overige twee plaatsen is een verwoede strijd gaande tussen vijf, zes ploegen.

Na de ruime winst vorige week in eigen huis tegen Hasselt groeide het vertrouwen bij de Aalsmeerders dat na de wisselvallige eerste seizoenshelft de sterke hervatting van de competitie kon worden voortgezet met een stunt tegen de lijstaanvoerder. Evenals vorig seizoen (40-41) werd het in de Sporthal De Damburg een doelpuntenfestijn waarbij Green Park pas in de slotfase moest buigen voor het surplus aan kwaliteit bij de Belgische titelhouder (37-34).

Sterke eerste helft
Uiteindelijk was de winst van Bocholt terecht, de bezoekers verloren in de slotminuten de concentratie en de zuiverheid in het spel. Met iets meer speldiscipline en zorgvuldigheid had Green Park in het hol van de leeuw opnieuw voor een verrassing kunnen zorgen en goede zaken kunnen doen voor een plek hoog in de subtop van de ranglijst.

Cruciaal in de wedstrijd was de slag die Bocholt zeven minuten voor tijd uitdeelde aan de Aalsmeerders. Green Park, dat een sterke eerste helft afwerkte, vroeg in de wedstrijd op 1-4 voorsprong kwam en met te weinig verschil (16-17) de pauze inging, kon tot ver in de tweede helft de thuisclub voldoende afweren.

Prachtig schouwspel
Gesteund door het thuispubliek poogde Bocholt, laatste twee jaar winnaar van de BeNe-League, de bezoekers van zich af te schudden. Green Park, met uitblinker Vaidas Trainavicius in de gelederen, gaf lange tijd geen krimp. De tweede helft in de volle Damburg ontwikkelde zich tot een intrigrerend en prachtig schouwspel waarbij beide ploegen elkaar geen duimbreed toegaven. Vanaf 19-18 tot 29-29 in de 53e minuut was het verschil nooit meer dan maximaal twee scores.

Verbeij op strafbank
In de laatste wedstrijdfase ging het dus fout bij de zwarthemden. Na een benutte strafworp van Bocholt leden de gasten in de aanval knullig balverlies, Samir Benghanem probeerde te herstellen hetgeen hem prompt twee minuten tijdstraf opleverde. De thuisclub profiteerde direct door de stand in 60 seconden naar 32-29 te tillen. Doelman Marco Verbeij, die zijn ploeg eerder in de wedstrijd een aantal keren met schitterende reflexen op de been hield, moest na de laatste tegenscore wegens driftige wegwerpgebaren richting het arbitrale duo eveneens op het strafbankje plaatsnemen.

Het was de doodsteek voor Green Park. De thuisploeg, in het heenduel eveneens winnaar (31-33), voelde feilloos aan dat de formatie van Bouwer lichtelijk de draad kwijt was en zich ging forceren om de achterstand ongedaan te maken. Een paar minuten later stond er 36-30 op het bord. In de laatste 100 seconden kregen de bezoekers de ruimte om nog iets terug te doen: eindstand 37-34.

Oppassen
Er zat in het Belgische Bocholt meer in voor de Aalsmeerders dat na de zesde nederlaag moet oppassen niet buiten de boot te gaan vallen wat betreft de Final Four. Het Drentse Hurry Up, aartsrivaal OCI Lions, het Belgische Sasja en Noord-Hollandse concurrent Volendam zijn komende maand de tegenstanders. Daarna volgen Visé, Tongeren en Bevo. Trainer Bouwer, van wie nog onduidelijk is of hij ook volgend seizoen voor de spelersgroep staat, zal al zijn ervaring moeten aanspreken Green Park naar de laatste vier te loodsen.

Aanstaande maandag is de loting voor het Bekertoernooi. Green Park zit in de koker bij de laatste zestien clubs. Volgende week zaterdag thuisduel tegen Hurry Up.