Gokbedrijf als sponsor, deskundigen zijn bezorgd

Door: Klaas Leegwater. Handbalvereniging Aalsmeer heeft onlangs een sponsorovereenkomst gesloten met online gokplatform BetCity. Vanaf dit seizoen staat de naam van het bedrijf op het shirt van de landskampioen, prijkt het logo op een groot bord achter beide doelen in sporthal de Bloemhof, staat het embleem afgebeeld in de middencirkel en wordt het logo van BetCity tijdens de live-streams van de thuisduels veelvuldig getoond.

Het bestuur van Green Park Aalsmeer schrijft op de clubsite ‘enorm trots’ te zijn op het partnership met het platform voor sportweddenschappen. “Dit stelt ons in staat om de faciliteiten van de herenselectie naar een hoger niveau te tillen en daarnaast de achterban te verrassen met mooie acties en entertainment rondom wedstrijden. Een win-win situatie.” De overeenkomst is aangegaan voor drie seizoenen.

Aalsmeerspeler Vaidas Trainavicius met de nieuwe sponsor op het shirt

Omstreden
Sportsponsoring door gokbedrijven is omstreden. Sinds in 2021 reclame en sponsoring door door deze sector mogelijk werd zijn veel sportclubs een sponsorovereenkomst met een ‘bettingplatform’ aangegaan, zoals bijna alle voetbalclubs in de eredivisie. Tegelijkertijd zagen verslavingsklinieken een sterke toename van het aantal gokverslaafden. “Dit soort sponsordeals staan haaks op alle inspanningen om gokverslaving tegen te gaan,” zei GGZ-directeur Ruth Peetoom deze zomer in dagblad Trouw. 

Kwalijk
Wilma Everaard, gespecialiseerd verpleegkundige in een interventiekliniek van de GGZ, zegt in Trouw dat veel jonge gokverslaafden via sportwedstrijden zijn begonnen met gokken. Ze vindt het daarom kwalijk dat sportclubs sponsordeals aangaan met gokbedrijven. “In sportkantines wordt door jonge mensen constant geld ingezet op voetbalwedstrijden. Door de sponsordeals zijn gokbedrijven voor hen straks altijd en overal te zien.”

Alles overwogen
In hoeverre heeft handbalvereniging Aalsmeer het maatschappelijk effect van het online gokken meegenomen in de besluitvorming om in zee te gaan met BetCity? “We zijn een half jaar bezig geweest met deze deal, alles overwogen. De weddenschappen zijn volledig gereguleerd, alles wordt gecheckt voor toegang tot het onlineplatform en alleen personen boven de achttien kunnen meespelen,” reageert René Romeijn, General manager bij Aalsmeer. 

Supergave deal
Romeijn verwijst naar andere sporten. “Kijk naar het voetbal, of naar de autosport waar Max Verstappen wordt gesponsord door Red Bull. Of  bij het Nederlands handbalteam waar de loterijen op hun shirt pronken. Het valt allemaal onder de Nederlandse wetgeving. We hebben als Aalsmeer een supergave deal gemaakt.” Welk bedrag de club ontvangt van BetCity voor het driejarig sponsorcontract is niet bekend.

Wetsvoorstel
Minister Conny Helder (zorg en sport) wil zo snel mogelijk ingrijpen. Samen met minister Franc Weerwind (rechtsbescherming) kondigde ze daarom een verbod aan voor sponsoring door gokbedrijven. Het wetsvoorstel: vanaf 1 januari 2023 mogen bettingplatforms geen reclame meer maken op billboards, tv en radio. In 2024 volgt een verbod op sponsoring van evenementen en in 2025 zal ook shirtreclame in de ban gaan.

Foto’s Arjen Vos en screenshot BeNeLeague Handball-livestream

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin