Goede uitgangspositie FIQAS na winst in Luxemburg

FIQAS Aalsmeer heeft zich in de 1/8 finale van de EHF Challenge Cup een goede uitgangspositie verworven voor de returnwedstrijd volgende week in de Bloemhof. In Luxemburg tegen Handball ESCH behaalden de Aalsmeerders een 26-30 overwinning. Voorzitter Mike van der Laarse reageert enthousiast op de winst maar maakt zich nu al hoofdbrekens over een eventuele volgende ronde. “Financieel wordt dat spannend.”
“Dit is sportief gezien een fantastisch resultaat,” was zondagavond de eerste reactie van FIQAS-voorzitter Mike van der Laarse die wegens griep afzag van de reis naar Luxemburg maar via de live-stream de wedstrijd aandachtig had bekeken. “Het gehele team heeft geweldig gespeeld. Na een stroef begin liep het als een zonnetje. We maken een grote kans op de volgende ronde. Er zijn in Nederland maar weinig ploegen die dat voor elkaar hebben gekregen.”
Uiteindelijk liep het dus uitstekend af met FIQAS Aalsmeer in het Luxemburgse Esch. Door een vliegende start in sporthal Centre Henri Schmitz van de thuisclub leek het in de beginfase echter een heel andere kant op te gaan voor de Aalsmeerders. De kant richting de achterdeur van het Challenge Cup-toernooi. Na bijna drie minuten stond er namelijk een 3-0 voorsprong voor Handball Esch op het scorebord.
FIQAS had veel moeite de nummer drie uit de Luxemburgse competitie bij te benen. Veel kansen werden gemist, aanvallen liepen niet, terwijl Esch de ballen met speels gemak langs de oren van doelman Gaby Birjovanu gooide. De formatie van Romeijn liet het verschil in de eerste helft echter nooit groter worden dan vier treffers.
Bij 10-6 kwam FIQAS beter in zijn spel, krabbelde terug naar 10-9 maar moest even later toch toezien hoe de thuisclub weer verder uitliep naar 14-10. Twee seconden voor de pauze bepaalden de Aalsmeerders de ruststand op 14-11.
In de tweede helft kwam FIQAS, met wat spelerswissels en doelman Marco Verbeij onder de lat, veel beter uit de verf. Direct werd met flitsend handbal het verschil van drie doelpunten overbrugd, waarna de wedstrijd minutenlang gelijk op ging.
In de 40e minuut kwamen de bezoekers voor de eerste keer in het duel op voorsprong. Via 17-18, 18-20, 19-22 noteerde FIQAS negen minuten voor tijd 20-25 op het bord. Was hier iets moois  in de maak voor de Aalsmeerders die in de tweede competitiehelft van de BENE-LEAUGE zo matig presteerden?
Ja… dat gebeurde inderdaad. In vergelijking met de eerste helft was het nu FIQAS die de tegenstander constant op een verschil van drie, vier treffers hield. Het lijntje met Esch, verschillende fullprofs in de gelederen,  brak weliswaar niet, maar bungelen deed de thuisploeg wel.
En op het moment dat in de 56e minuut FIQAS de 24-29 aantekende kon het niet meer fout gaan voor de Nederlanders. Bij 24-30 had FIQAS een plaats in de kwart-finale bijna veilig kunnen stellen. Een paar Aalsmeerse missers en twee snelle breaks van Esch zorgden voor een 26-30 eindstand.
Daarmee is er dus nog niets beslist, er wacht  een  volgende week zaterdagavond een spetterende terugwedstrijd. “Dat zal zeker enerverend worden, met veel meer sfeer dan in Esch. We gaan er een feestje van maken,” vertelt  Van der Laarse die zich zorgen maakt over de financiële gevolgen als FIQAS zich plaats voor de kwartfinale.

Van der Laarse: “Ik gun het de spelers en staf van harte, want ze doen er alles voor. Maar ik maak mij nu al hoofdbrekens hoe we dit moeten bekostigen. Het zal spannend worden… je zal straks  een ploeg uit Wit-Rusland treffen. Zo'n trip kost nogal wat.  Maar zullen we eerst even de return afwachten?”