Geen beker voor FIQAS, OCI Lions klasse apart

[Klaas Leegwater] Voor de vijftiende maal stond FIQAS Aalsmeer zondag in de bekerfinale, de handbalformatie van trainer René  Romeijn slaagde er  tegen landskampioen OCI-LIONS niet in  voor  de zevende keer in de historie de NHV-cup te veroveren. Het krachtsverschil in de bekerfinale tussen beide teams was te groot, de Limburgers staken er op alle fronten met kop en schouders bovenuit. De 29-22 eindstand was niet meer dan terecht.

Het duel zondag in het Topsport Centrum te Almere had af en toe veel weg van een kat-en-muis-spelletje.  LIONS leek te spelen met de opponent  uit het bloemendorp. Steeds als de op papier uitspelende club terug in de wedstrijd dreigde te komen maakten de Limburgers  met een dot gas de afstand weer fors groter.

Klasse
Behoudens het eerste kwartier, toen beide ploegen gelijk opgingen, kon FIQAS de huidige titelhouder niet bijbenen. De klasse bij de ploeg van Monique Tijsterman kwam met de minuut meer bovendrijven, de Aalsmeerders bleven grotendeels steken op een gemiddeld niveau of lager. Niet genoeg om in Almere te excelleren.

Onder leiding van de bewegelijke Luc Steins, die volgend seizoen de oversteek maakt naar het Franse Massy en  samen met doelman Luuk Hoiting uitblinker van de middag, groeide de voorsprong van LIONS, afgelopen drie jaar drie keer in de bekerfinale, na twintig minuten spelen naar 13-8.

Slordig
Opvallend was het Limburgse succes vanuit de rechterhoek. Keer op keer moest doelman Marco Verbeij de bal na schoten vanaf die flank uit het net vissen. Aalsmeer stelde er vooral slordig aanvalsspel tegenover en trof het niet met het ijzersterke optreden van LIONS-doelman Luuk Hoiting. Zo zag Lars van Wijk een strafworp door een knappe reflex van de goalie in rook opgaan.

Oorlogsvoering
Was FIQAS met de 14-11 ruststand nog niet verslagen,  zeven minuten later was Aalsmeers verlies nabij.  In de beginfase van de tweede helft scoorde LIONS driemaal terwijl FIQAS een keer het doelnet vond. En op het moment dat Frank Lübbert na een kleine psychologische oorlogsvoering met doelman Thijs van Leeuwen zodanig in de war raakte dat hij een zeven
meter worp verprutste, de Limburgse formatie in de aanval daarop de stand naar 19-12 tilde en vervolgens Dustin Lighthart uit opnieuw een strafworp de paal raakte was de wedstrijd rond de 40e minuut gespeeld.

Tussensprint
Bij 23-15 een klein kwartier voor tijd leek een Aalsmeerse fikse afstaffing in de maak.  De formatie van Romeijn, voor een deel in Almere bij lange na niet in goede doen, krabbelde terug tot 24-20 waarna LIONS met wederom een tussensprint het pleit definitief beslechtte. Verdiende bekerwinst voor LIONS, de ploeg van Monique Tijsterman gaat op voor de dubbel.

Zaterdag opnieuw
Komende zaterdag treffen beide teams elkaar opnieuw,  alleen nog van belang voor FIQAS om kans te behouden op de derde positie in de eindrangschikking. Die plek geeft recht op Europees Handbal. LIONS start over enkele weken de tweeluik om de titel tegen Targos Bevo. Bij prolongatie van de landstitel door LIONS valt een  ticket voor het Europees bekertoernooi in de schoot van FIQAS.