FIQAS wint in eindspurt ook van Hurry-up

FIQAS Aalsmeer verkeert in een uitstekende fase. Na het bereiken van de bekerfinale afgelopen donderdag in Panningen versloeg de ploeg van René Romeijn in de elfde play-off wedstrijd zaterdagavond het Drentse Hurry-up met 32-29. De vijfde competitiewinst in de laatste vier weken brengt FIQAS op plaats drie in de rangschikking. Met nog drie duels te gaan en vijf punten achterstand op nummer twee Targos Bevo, dat geen fout maakte tegen Volendam, blijft  voor de Aalsmeerders het bereiken van de finaleduels evenwel een bijna onmogelijke opgave.

“Vanaf nu alles winnen, dan maken we misschien nog een kans,” vertelde FIQAS-trainer Romeijn  een kleine maand geleden nadat zijn ploeg na een aantal verloren duels in de play-offs weer eens een wedstrijd winnend wist af te sluiten. Voorlopig heeft zijn formatie de woorden van de oefenmeester uitstekend opgepakt. Met sterk handbal bindt FIQAS sinsdien de ene na de andere ploeg aan de zegekar.

Ook nummer drie Hurry-Up moest er zaterdag aan geloven. In de voor nog geen driekwart gevulde Bloemhof, waarvan één vak in beslag werd genomen door de luidruchtige  supporters uit Zwartemeer, moest de equipe van trainer Joop Fiege vooral na de pauze zijn meerde erkennen in Aalsmeer, terwijl de eerste helft een gelijkopgaande wedstrijd liet zien waarin de thuisploeg  rond de 14e minuut voor het eerst op voorsprong kwam, 6-5.

In een korte periode voor het rustsignaal dreigde FIQAS weg te lopen naar een ruim verschil (16-12), ondermeer met twee keer een prachtig uitgevoerde aanval waarbij een van de uitblinkers van de avond Tim Bottinga en Dustin Ligthart als formidabel eindstation fungeerde. Hurry-Up drukte  het  gevaar van een forse achterstand met een succesvolle tussensprint de kop in. Pauzestand 16-14.

Romeijn bracht in de tweede helft doelman Gaby Birjovano, Nils Dekker kreeg nu speelminuten en de grillige Wai Wong deed ook het trainingspak uit. In de eerste minuten na de onderbreking werd er lustig op los gescoord, keurig verdeeld over beide ploegen. 22-19 stond er in de 40e minuut op het scorebord met drie treffers van de ontketende Remco van Dam en een nuttige penaltystop van Birjovanu.

De wedstrijd werd grimmiger, er stond dan ook het nodige op het spel. De ploeg van Fiege, de 53-jarige trainer is vanaf volgend seizoen trainer bij het Zwitserse RTV 1879 Basel, kocht niets voor een verliespartij en gooide er fysiek een schep bovenop. Het leverde de bezoekers, met voor het laatste seizoen 'de beer van Zwartemeer' Gintares Cibulskis in de gelederen, veel strafminuten op, beslissend voor de wedstrijd, zo bleek later.

Alsof Bottinga de bal aan een touwtje had. Tot tweemaal toe maakte de 22-jarige handballer, drie jaar geleden uitgeroepen tot talent van het jaar, een schitterende schijnbeweging met de hand waardoor de Drentse muur zich opende als de Rode Zee aan Mozes. Het bracht de thuisclub richting de slotfase in een flow naar een ruimere  31-27 voorsprong, ook door twee goals kort achter elkaar van de wisselvallig spelende Wai Wong die op die manier duur balverlies van iets eerder meer dan goedmaakte.

En toen Nils Dekker honderd seconden voor tijd de 32-27 aantekende was de zevende winst in de play-off binnen. Dat realiseerde zich ook Joop Fiege die zijn frustaties over het naderende verlies niet meer kon verbergen. Twee minuten als tijdstraf direct gevolgd door een rode kaart voor opzichtig doormekkeren over de zoveelste opgelegde tijdstraf voor zijn ploeg. Dwars over het speelveld beende de woedende bondscoach met rood aangelopen hoofd  naar de kleedkamers.

De verdiende 32-29 overwinning, met Aalsmeerders Tim Bottinga en Remco van Dam als topscorers, houdt FIQAS half in het spoor van Targos Bevo dat de belangrijke tweede plaats stevig in handen heeft. Overigens is ook de derde positie van belang, die betekent Europees handbal.

Het resterende programma van de ploeg van trainer Martin Vlijm, volgend seizoen trainer van Hurry-Up,  is niet makkelijk. FIQAS, Hurry-Up en Lions zijn de tegenstanders. FIQAS treft nog Targos Bevo, Lions en Quintus. Vijf punten goedmaken. Niets is onmogelijk, realistisch gezien is het gespeeld. 30 april Targos Bevo-FIQAS Aalsmeer.

Voor aanvang en na afloop van de wedstrijd  werd FIQAS-speler Frank Lübbert in het zonnetje gezet. De bijna 34-jarige  handballer speelde zijn laatste thuiswedstrijd. De Aalsmeerder gaat na zestien jaar in de hoofdmacht op een lager niveau spelen. Een ingelijste actiefoto als cadeau uit handen van voorzitter Mike van der Laarse en op de schouders bij zijn medespelers.