FIQAS terug in kampioensrace na bloedstollend slot

[Klaas Leegwater]  Op het juiste moment  en in een opnieuw zeer enerverend duel tegen landskampioen Bevo hebben de handballers van FIQAS Aalsmeer zich donderdagavond serieuzer dan de voorbije weken gemeld als kandiaat voor een plaats bij de laatste vier in de nacompetitie. Het gisteravond erg gedreven team van de al even bevlogen trainer René Romeijn stuurde Bevo in de vierde speelronde op het nippertje met de eerste nederlaag (27-26) aan de broek de bus in voor de verre terugreis naar Limburg.

De slotfase van het treffen tussen de twee vooraanstaande ploegen van Nederland was in de voor de helft bezette Bloemhof, handbalbolwerk Aalsmeer-Oost bleef in gebreke, meer dan bloedstollend en beslist niet geschikt voor hartpatiënten.

Zingen voor Gaby
Grote man, en na afloop bedolven als held van de avond, hoewel er meerdere spelers van de thuisclub die titel verdienden, was doelman Gaby Birjovanu. Niet voor het eerst de afgelopen maanden steeg de Roemeense sluitpost gedurende de wedstrijd met fantastische reddingen steeds vaker boven zichzelf uit. Absoluut hoogtepunt was zijn beslissende optreden in de slotseconden.

“Gaby…waar blijf je nou? Kom snel de kleedkamer in… we zijn aan het zingen voor je.” Jammer voor zijn medespelers, de 27-jarige doelman had even geen tijd. Birjovanu was enthousiast aan het uitleggen, al was het in haperend Nederlands, over zijn belangrijke rol in de laatste, meeslepende minuut. 

Inhaalrace
FIQAS had na een indrukkende inhaalrace in de tweede helft ruim tien seconden voor tijd de zege met een doelpunt voorsprong binnen handbereik.  Een verdedigende fout van de Aalsmeerders en de vervolgens toegewezen strafworp door het arbitrale duo deed het meegekomen Limburgse legioen opgelucht opveren, alsof het gelijkspel al  in de tas zat.

Birjovanu begon een psychologische oorlogvoering met strafworpnemer Jeroen van den Beucken, die zes minuten eerder vanaf de zevenmeterstip door het houtwerk al een deukje in vertrouwen had opgelopen.

Signaal
“Normaal doe ik bij een strafworp altijd drie, vier stappen naar voren om de hoek te verkleinen. Dit keer ging ik op de doellijn staan en liet de linkerhoek bewust meer open. 'Kom maar op, gooi de bal daar maar,' was mijn signaal. Ik probeerde hem aan het twijfelen te brengen,” vertelt de doelman van FIQAS. 

Van den Beucken raakte in de war door de zelfverzekerde houding van zijn tegenstrever en vermeed oogcontact met Birjovanu.  Een snelle reactie met de voet was voor de goalie, de hele avond acterend als een emotioneel brok dynamiet, voldoende om het schot te pareren.

Vijf seconden later was de overwinning een feit, Birjovanu ging bij trainer en teamgenoten op de schouders. FIQAS doet na twee nederlagen in Zwartemeer en Volendam weer mee met de favorieten in de strijd om de landstitel. Iets waar het halverwege de tweede helft niet naar uitzag.

Roer in handen
Sterker, het leek goed mis te gaan met de thuisclub. Na een gelijkopgaand eerste bedrijf waarin het team van Romeijn tot aan de 25ste minuut steeds op voorsprong bleef, ging het na de pauze (13-13) fout met de Aalsmeerders. Eenmaal kwam FIQAS nog aan de leiding (15-14), daarna nam Bevo het roer stevig in handen.

De huidige landskampioen liep weg naar 16-20 waarbij Limburgse doelman Bart Ravensbergen met enkele sublieme reddingen meedong naar de bokaal voor 'beste goalie in de Bloemhof'.

Excellerend
Onder aanvoering van de excellerende middenopbouwer Samir Benghanem, tien keer doeltreffend, en evenknie Remco van Dam sloop de thuisploeg in zes minuten terug naar 20-20. Tot 23-23 ging het gelijk op waarna het ontketende FIQAS een beslissende voorsprong leek op te bouwen.

Lars van Wijk, het grootste deel van de wedstrijd naast Romeijn op de bank, ontpopte zich als strafworpspecialist. Tweemaal werd Van Wijk bij een zevenmeterworp binnen de lijnen gebracht om penaltykiller Ravensbergen te doen buigen.

Misser
Benghanem verzuimde bij 25-24 en met nog drie minuten op de klok door een misser de thuisformatie richting eindstreep meer lucht te geven. Birjovanu voorkwam vervolgens de gelijkmaker door een prima safe, maar knullig balverlies leidde alsnog de 25-25 in.

Van Wijk kreeg niet de gelegenheid nieuw zitvlees te kweken en vanaf zeven meter werd het 26-25. Nog twee minuten te gaan. Een onderschepping FIQAS bracht nog niet de verlossing, Ravensbergen stond wederom uitstekend in weg. In de break bracht Bevo 26-26 op het scorebord.

Kookpunt
De spanning in de sporthal steeg tot het kookpunt. Rechterhoekspeler Robin Boomhouwer, die even daarvoor na matig verdedigen nog op z'n falie had gekregen van de bloedfanatieke Birjovanu, sprong een gat in de lucht na zijn prachtige 27-26. Twintig seconden te spelen, Bevo in de aanval. Wie van het thuispubliek durft nog te kijken? Trainer Romein, af en toe een driftkikker langs de kant, blijft nu opvallend rustig.

Alleen als de bezoekers tien seconden voor tijd in zijn ogen een onterechte strafworp krijgen toegewezen springt de oefenmeester uit zijn vel. Zijn donderdag meesterlijke doelman brengt met een beslissende actie, psychologisch en lichamelijk, de kalmte terug bij Romeijn. Hoewel… na het laatste fluitsignaal sprint de trainer het veld in om Birjovanu op overweldigende wijze te bedanken.

Veel beleving
FIQAS is terug in de race voor een eindnotering bij de eerste vier. Romeijn: “Dit lucht op ja… een belangrijke overwinning. In mijn ogen zeker verdiend. Ik heb vanavond heel veel beleving gezien bij mijn ploeg. En dit is vooral op mentaal gebied erg belangrijke winst. Dit hadden we nodig. Op naar zondag. Gaby uitblinker? Jazeker, maar er waren er meer. Iedereen verdient een grote pluim.”

Zondag reist FIQAS af naar de omgeving Sittard-Geleen voor de confrontaite met de nieuwe lijstaanvoerder OCI-Lions. De wedstrijd start om 15.00 uur.

Scores FIQAS: Samir Benghanem 10, Remco van Dam 5, Tim Bottinga 3, Robin Boomhouwer, Lars van Wijk, Rodrigo Huttinga, Jimmy Castien elk 2, Bas Troost 1.

Stand nacompetitie: 1. OCI-Lions 4-8; 2. Kras/Volendam 4-7; 3. Targos Bevo Hc 4-6; 4. JMS Hurry Up 4-5; 5. FIQAS Aalsmeer 4-4; 6. Red-Rag Tachos 4-2; 7. E&O 4-0; 8. Alphadeuren Houten 4-0.

Foto's: hoezo waren ze blij gisteravond, de toeschouwers en de spelers, verzameld rond keeper Gaby Birjovanu. Die hield de strafworp in de slotseconden uit het doel, waardoor de Aalsmeerse handballers landskampioen Bevo versloegen. In de gallery hieronder is goed te zien hoe Birjovanu het schot pareert. (foto's Jaap Maars)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel