FIQAS start met verlies in meeslepend treffen

De handballers van FIQAS Aalsmeer zijn met een nederlaag aan de play-offs voor de landstitel begonnen. De selectie van Bert Bouwer die straks in mei zo graag met de titelbokaal wil pronken moest tijdens een boeiend handbalgevecht in de slotfase buigen voor het Limburgse OCI-LIONS (27-29). Ander duel BEVO-Volendam eindigde in 28-32. FIQAS staat na deze eerste speelronde op de derde plaats.

Pas halverwege de strijd tussen FIQAS en LIONS druppelde de Bloemhof in Aalsmeer-Oost aardig vol. De laatkomers hadden een halfuur spannend handbal gemist. In een enerverend gevecht gaven de twee kemphanen elkaar nauwelijks een duimbreed toe. De wedstrijd ontwikkelde zich vanaf het begin tot een meeslepend treffen waarbij Limburger Joris Baart, teruggekeerd na een mislukt Frans avontuur, een belangrijke rol opeiste in het team van de bezoekers.

Stuivertje wisselen
FIQAS, met opbouwer Wai Wong de gehele wedstrijd in trainingspak op de bank (hij raakte tijdens de warming-up geblesseerd), moest bijna vanaf de start in de achtervolging op de ploeg van Mark Schmetz. Vanaf 2-1 voor de thuisclub probeerde LIONS het heft in handen te nemen. Met steeds een marge van één doelpunt bleven de gasten tot halverwege de eerste helft aan de goede kant van de score. Met Rob Jansen als gangmaker, de linkshandige speler gooide een paar maal prachtig raak, boog FIQAS in de 16e minuut de stand om naar een 9-8 voorsprong.

Tot aan de rust was het stuivertje wisselen wat betreft het hoogste cijfer op het scorebord. De Limburgers gingen met licht voordeel, 14-15, de kleedkamer in voor tien minuten pauze. In het tweede bedrijf hetzelfde beeld. Op het veld en in de stand gaven de twee ploegen elkaar geen millimeter ruimte, hoewel LIONS met 15-18 afstand leek te nemen maar door een sterk Aalsmeers tussensprint de zaak met 19-19 in de 40e minuut weer had rechtgetrokken.

Onhandig
Welke ploeg ging dit interessante gevecht winnen? Een onhandig moment bij 21-21 van Bram Versteegden, op doel schieten terwijl het spel al was stilgelegd, leverde de Limburger twee minuten straftijd op. FIQAS profiteerde door een verschil op te bouwen van twee treffers onder meer door een doelpunt van Niels de Jong, door Bouwer dit seizoen niet veel gebruikt in de hoofdmacht.

LIONS krabbelde terug en met nog acht minuten op de klok 26-26 als tussenstand. Remco van Dam, na zijn twee missers in Den Bosch zaterdagavond wel weer succesvol vanaf zeven meter, zag vervolgens tweemaal een schotpoging smoren en Rob Jansen raakte bovenkant lat. De bezoekers gingen in de slotfase beter om met de kansen, de Portugees João Jacob Ramos tekende 26-28 aan.

Slordig spel
De laatste vier minuten tijdens de eerste play-off wedstrijd verliepen uiterst rommelig. Nerveus en onzorgvuldig spel van beide kanten. De thuisclub sloop via Tim Bottinga weer dichterbij (27-28), na een redding VAN FIQAS-doelman Gaby Birjovanu strandde een bekeken lob van Nils Dekker op de handen van de uitstekende Limburgse goalie Luuk Hoiting. En toen even later Rob Jansen de bal pardoes inleverde bij Joris Baart was de beslissing met 27-29 een feit.

Slordig spel in de laatste wedstrijdfase brak FIQAS zodoende op. Gestart met verlies in een duel dat werd gekenmerkt door het minimale kwaliteitsverschil. De details gaven de doorslag. De Aalsmeerders staan na de eerste speelronde op de derde plaats met drie punten. Volgende week wederom een thuisduel, dan komt BEVO HC op bezoek. Tussentijds op (stille) donderdagavond de kwartfinale bekertoernooi FIQAS-Volendam, aanvang 20.00. Een dag eerder in hetzelfde toernooi; FIQAS 3 – LIONS, 20.30 uur.