FIQAS richt blik op play-offs na achtste verlies

[Klaas Leegwater]   In een duel dat lange tijd vrijwel niemand kon bekoren, nam FIQAS Aalsmeer gisteravond definitief afscheid van uitzicht op een  plaats bij de eerste vier in de BeNe League. De twaalfde wedstrijd in de Belgische-Nederlandse handbalcompetitie, op eigen bodem tegen landskampioen Targos/Bevo, leverde voor het team van trainer René Romeijn de achtste nederlaag (21-22) op.

Een uitslag die de Aalsmeerders stevig vastbijtelt op de onderste plaats van de ranglijst. De vaste bespelers van de Bloemhof kunnen zich vanaf nu volledig gaan richten op de play-offs die over een maand zullen starten.

Opleving na rust
Confrontaties tussen FIQAS en Bevo stonden in het verleden meestal garant voor veel spektakel. De zinderende onderlinge kruisfinales vorig jaar mei, waarin de ploeg van Romeijn ternauwernood het onderspit moest delven, is daar het bewijs van.

Zaterdag bleef een boeiend schouwspel grotendeels uit, hoezeer Romeijn ook vooraf had aangekondigd dat zijn ploeg tegen de Limburgers vol gas zou geven. “We hebben wat goed te maken.” Behoudens een opleving na rust en een spannende slotfase kwam er weinig van die voorspelling terecht.

Lage score
Er leek vooral het eerste kwartier van de eerste helft een bepaalde sluier over beide ploegen te hangen. Een deken van weinig inspiratie, een uitstraling dat een goed resultaat vanavond  allemaal niet zo belangrijk was. De belachelijke lage score van vier treffers (1-3) na twaalf minuten vertelde wat dat betreft alles.

“Ik ben het niet met je eens, waar leid je die conclusie uit af? We waren wel degelijk vanaf het begin geïnspireerd, we wilden wat laten zien,” reageerde Romeijn na de wedstrijd. “Alleen kwamen we aanvallend niet goed uit de verf, verdedigend waren we wel  sterk. We hadden hun schutters goed onder controle.”

Verkeerde passes, schoten hoog over, te frivool spel en mislukte uitgevoerde hoogstandjes op het verkeerde moment. De paar honderd toeschouwers die zich vol verwachting in de Bloemhof hadden gemeld, begonnen na twintig minuten matig handbal te morren. Ze beklaagden zich steeds luider over het vertoonde spel van beide teams.

Voorzitter in element
FIQAS-voorzitter Mike van der Laarse, die deze avond de knoppen van de geluidsinstallatie bediende, deed zijn best de toeschouwers op te vrolijken. Helemaal in zijn element, als een tevreden  kind in de snoepkamer, toverde de preses bij elke onderbreking of opvallende actie bijpassende muziekfragmenten uit zijn mengpaneel. Sfeerverhogend was het zeker, het spel bleef echter nog vlak.

Na een 7-8 ruststand, voorafgegaan door een opvallende periode waarin maar liefst acht minuten niet gescoord werd (Romeijn: “Dat heb ik nog nooit meegemaakt”), schalde na tien  minuten in het tweede bedrijf luid Wunderbar Wunderbar van de Engelse punkband Tenpole Tudor door de hal. Van der Laarse beloonde daarmee op uitbundige wijze de prachtige aansluitingstreffer (12-14) van Nils Dekker. Dat was tevens het startsein voor de opwindendste fase in de wedstrijd, waarin de thuisclub zich terugknokte naar 16-16.

Bevo-keeper uitblinker
Er was nu eindelijk leven in de brouwerij. FIQAS, dat vorige week een oefenduel tegen Volendam met 22-27 verloren had en gisteren speelde zonder de nog steeds niet speelfitte spelopbouwer Wai Wong, raakte Bevo weer even uit het vizier. De Limburgers, met de fantastisch spelende doelman Bart Ravensbergen als uitblinker, liepen uit naar 17-22.

Met nog vijf minuten op de klok zette FIQAS aan voor een slotoffensief. Geholpen door het ontwaakte thuispubliek leek een stuntje in de maak. Anders dan de laatste wedstrijden, waarin de Aalsmeerders in de laatste fase veelal knullig een voorsprong verspeelden, voerde de formatie van Romeijn in de laatste minuten nu wel de boventoon. Nog één minuut, de thuisploeg bracht via een strafworp het verschil terug naar één doelpunt, 21-22.

Bijna remise
Balverlies van Bevo in de daarop volgende aanval gaf FIQAS de gelegenheid de avond af te sluiten met een gelijkspel. Met een geweldige reactie voorkwam  Ravensbergen in de slotseconden echter de gelijkmaker.

De goalie hield zijn team daarmee in de race voor de vierde plek in de BeNe League. Voor FIQAS resten nog twee duels, waarna de ploeg in februari automatisch instroomt in de play-offs na de reguliere Nederlandse competitie.

Laat op gang
“Ik denk dat het voor de neutrale toeschouwer een spannende pot handbal was. In het begin misten we wel veel open kansen, we kwamen wat laat op gang. Daarna hebben we het goed opgepakt. Jammer dat we op het laatste moment niet op gelijke hoogte kwamen,” aldus Romeijn na afloop.

“De laatste twee duels gaan we er zeker niet met onze pet naar gooien. Die wedstrijden willen we winnen, al zal ik waarschijnlijk wat meer speeltijd gunnen aan andere spelers. Om een andere samenstelling uit te proberen.”

Stand
1. OCI/Lions 12-17; 2. United/HC Tongeren 12-17; 3. Hubo/Initia Hasselt 12-14; 4.   Kras/Volendam 12 -11; 5. Qubiq/Achilles Bocholt 12-11; 6. Targos/Bevo Hc 12-11; 7. KV Sasja United 12-9; 8. FIQAS/Aalsmeer 12-6. De eerste vier ploegen plaatsen zich voor finaleduels.

Volgende duel FIQAS Aalsmeer zaterdag 24 januari, eveneens thuis. Tegenstander KV Sasja United.

Foto's: Jaap Maars