FIQAS plaatst zich voor kwartfinale Challengecup

[Klaas Leegwater] De handballers van FIQAS Aalsmeer hebben zich  zonder veel moeite  geplaatst voor de kwartfinale in de Challenge Cup. Na de 26-30 overwinning vorige week in Luxemburg werd zaterdagavond in de return-wedstrijd Handball Esch opnieuw verslagen, 25-22.  Onder de ogen van circa zeshonderd toeschouwers groeide FIQAS- doelman Marco Verbeij  uit tot 'man van de wedstrijd'. Dinsdag  de loting voor de volgende ronde.

“We gaan er in de Bloemhof een feestje van maken”, voorspelde voorzitter Mike van der Laarse van FIQAS Aalsmeer na de winst in het heenduel.  De preses heeft een  voorspellende gave; een feestje werd het inderdaad voor de thuisploeg in de sfeervolle sporthal aan de Machineweg.  Behoudens een korte periode in de eerste helft, bij 5-9  dreigde een grote achterstand, kwam de formatie van trainer René Romeijn nauwelijks in de problemen.

Enthousiast

De marge van vier treffers bleek ruim voldoende. Drie minuten voor tijd kon FIQAS en haar supporters, opgezweept door vette beats van de huis-DJ,  bij 23-21 alvast plaatsing in de kwartfinale gaan vieren.  Armen bij het thuispubliek zwenkten enthousiast mee, niets kon er meer fout gaan. Na het laatste fluitsignaal van het  Noorse scheidsrechtstersduo Arntsen en Roën vlogen spelers en technische staf van FIQAS elkaar vol vreugde in de armen.

Wereldpartij

Middelpunt van de blijdschap was doelman Marco Verbeij. De jonge goalie (18) speelde een wereldpartij. Verrichtte een aantal belangrijke stops. Bijvoorbeeld kort voor rust toen Hanball Esch bij 11-10 langszij dreigde te komen, het hoog opgeheven been van Verbeij voorkwam de gelijkmaker.

Uitmuntend

Een eveneens prachtig staaltje keeperswerk had de doelman niet ver in de tweede helft in huis. Een dubbele stop op harde worpen vanaf de cirkel, in de tegenaanval bracht Lars van Wijk de marge naar twee treffers. Trainer Romeijn: “Marco speelde uitmuntend. Op zo'n jonge leeftijd er zo staan in een Europees duel, hij deed het perfect.

Stokte

Vanaf 14-12 dicteerde FIQAS een kwartier lang de wedstrijd. Het team van Romeijn liep uit naar 18-14. Vervolgens stokte het bij de Aalsmeerders.  Onder leiding van de twee beste spelers bij Handball Esch, topschuttesr Josip Ilic (8) en Sacha Pulli (7),  trokken de bezoekers rond de 40e minuut de stand gelijk naar 19-19 om door te stoten naar 20-21.

Woedend

De 20-22 was in de maak.  Marco van Dam zette een blok  op Sacha Pulli. Het arbitrale duo zag er een aanvallende fout in van Pulli. De opbouwer en de Luxemburgse aanhang langs de kant reageerde woedend op de beslissing. Pulli 2×2 minuten naar de strafbank en bestuurslid Marius Dekker van FIQAS moest handelend optreden de gemoederen

bij het verhitte uitpubliek tot bedaren te brengen.

Feest compleet

Geknakt en in ondertal keken de gasten vijf minuten later tegen een 24-21 achterstand aan. Wedstrijd beslist. De laatste Aalsmeerse goal was geniaal. Robin Boomhouwer bemachtigde bij de eigen cirkel  de bal, zag Esch-doelman Rajko Milosevic ver voor zijn doel staan. Met een geweldige worp, over ruim dertig meter en met veel precisie, gooide  de rechterhoekspeler de bal in de touwen. Het feest was compleet in de Bloemhof.

Mijlpaal

“Dit is een unieke prestatie, een mijlpaal voor de club”, reageert Romeijn. “De overwinning was verdiend. Geen moment in de wedstrijd het idee gehad dat we het niet zouden redden. We kwamen wel even op achterstand, we reageerden daar rustig op. Er wordt wel eens gemopperd dat de ploeg niet met het verstand speelt, in de twee duels tegen Esch bleek het omgekeerde.”

Twee gedachten

De oefenmeester van FIQAS prijst de rol van het thuispubliek. “Dat was best wel een belangrijke facor. De mensen waren grandioos. Sleepten ons over een dood punt in de wedstrijd. Ik genoot ervan.” Romeijn hinkt op twee gedachten wat betreft de tegenstander in de kwartfinale. “Als je een Belgische club treft kun je wellicht de halve finale bereiken. Spelen tegen een Europese topploeg is ook mooi, maar dan is het wel einde oefening.”

Challenge Cup:

FIQAS Aalsmeer-Handball Esch 25-22 (12-10)

Doelpunten FIQAS:

Robin Boomhouwer 4, Marco van Dam 4, Samir Benhamen 3, Tim Bottinga 3, Nils Dekker 3, Frank Lübbert 3, Wai Wong 3, Lars van Wijk 1, Dustin Lighthart 1.

Tot nu toe geplaatst voor kwartfinale: FIQAS Aalsmeer,  KV Sasja Belgie, Fyllingen Bergen Noorwegen, S.L. Benfica Portugal en ABC/UMinho Portugal.

De loting voor kwartfinale is aanstaande dinsdag.

Foto boven: de jeugdige keeper Marco Verbeij groeide uit tot 'man of the match', onder: verhitte strijd tussen beide teams. Foto 's Jaap Maars (zie ook de gallery)