FIQAS nam waardig afscheid van Europese tour

[Klaas Leegwater] Gedragen door het enthousiasme van haar thuispubliek heeft FIQAS Aalsmeer zaterdagavond waardig en eervol afscheid kunnen nemen van het Europese podium. Was het Noorse FyllingenBergen tijdens de heenwedstrijd in de kwartfinale van de Challenge-Cup nog een flink maatje te groot (31-20), ditmaal konden de Aalsmeerse handballers na een aarzelende eerste helft en een sterke tactische ingreep van trainer René Romeijn de wedstrijd met een geweldige opleving winnend (28-24) afsluiten. 

“Het was voor ons een geweldige handbalavond. Voor zo veel publiek en sponsoren op deze wijze afscheid nemen van de Challenge Cup is natuurlijk prachtig. De grote wil om vanavond iets neer te zetten in eigen huis heeft fantastisch gewerkt. Ik ben er heel blij mee”, vertelde FIQAS-trainer Romeijn na ruim een uur tophandbal in Aalsmeer-Oost. 

 

Boost 

Het kon natuurlijk niet anders; een uitpuilende Bloemhof met hartstochtelijk meelevende supporters die hun favorieten naar een realistisch gezien bijna onmogelijke prestatie, verschil van elf treffers goedmaken, poogden te schreeuwen. Blijf bij die ambiance als speler maar eens koel en nuchter. Als sporter op topniveau moet dat een enorme boost geven, alles uit je lichaam en geest willen halen de fanatieke aanhang te bekoren. 

 

FIQAS dat juist in de Nederlandse competitie de laatste periode op dit gebied steken liet vallen kreeg in de tweede helft tegen FyllingenBergen vleugels van de aanstekelijke omstandigheden. 

Eindelijk straalde de ploeg na rust weer eens de passie uit. In elke worp zat het juiste venijn. Volop scherpte in aanvallend en verdedigend opzicht. De toeschouwers, waaronder veel jeugd vanwege het Jac Stammestoernooi, genoten in die periode van het aanstekelijke spel van de ontketende thuisclub. 

 

Op Dreef 

Op volle oorlogssterkte was FyllingenBergen naar Aalsmeer afgereisd. Alleen trainer Vidar Gjesdal was wegens verwachte gezinsuitbreiding in het thuisland achtergebleven. Ook spelverdeler Elvind Tangen was van de partij ondanks zijn rode kaart in het heenduel. De club had zijn automatische schorsing aangevochten. Dat was spijtig voor Aalsmeer want juist Tangen was samen met teamgenoten Andre Lunde en Lindskog Andersson in de eerste helft uitstekend op dreef. 

 

Meer dan aanklampen kon het team van Romeijn in het eerste half uur niet. Aanvallend liep het nog niet lekker bij de Aalsmeerders terwijl FyllingenBergen vaak ongehinderd snoeihard kon uithalen langs doelman Gabriel Birjovanu. Kort voor de pauze liepen de bezoekers in ondertal uit naar een verschil van vijf doelpunten (10-15), het deed het ergste vrezen voor het vervolg.

 

Kanteling 

Een slimme tactische ingreep van Romeijn deed het ChallengeCup-duel na de pauze spectaculair kantelen. Noorse schutters en opbouwers Tange en Anderson kregen persoonlijke mandekking van Robin Boomhouwer en Nils Dekker. FyllingenBergen raakte er totaal door van de kaart. Het veelscorende duo kon niet meer in stelling worden gebracht en de andere spelers, op Lunde na, wisten zich geen raad met de nieuwe situatie. 

 

Fout op fout stapelde de nummer vijf uit de Noorse competitie opeens na Aalsmeerse aanpassing. Er sloop veel onzekerheid in de ploeg terwijl de thuisformatie aan de lopende band het net ging vinden. Romeijn:”We hadden deze week op de training geoefend met deze spelvariant en dat lukte aardig, maar dat het in de wedstrijd zo goed uitpakte verraste mij wel. Ze gingen er slecht mee om, ze toonden hun beperkingen.” 

 

Overduidelijk 

In de eerste twintig minuten van de tweede helft kwamen de Noren slechts vijf keer tot een doelpunt en Aalsmeer twaalfmaal, vaak uit een snelle break met Nils Dekker in een hoofdrol. Het verschil in doelpuntenproductie vertelde overduidelijk het verhaal over de verrassende omwenteling. Met 18-18 op het scorebord kwam de op volle toeren draaiende thuisclub voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong. 

 

Bij 22-20 en nog negen minuten op de klok werd het echt spannend. FyllingenBergen kon tot 23-22 blijven aanhaken, daarna sloeg FIQAS een beslissend gat naar 27-22 ondermeer door twee treffers van Dustin Lighthart. De Aalsmeerder toverde daarbij een prachtige truc uit de hoge hoed; schijnbeweging achter de rug langs, op het laatste moment arm strekken naar de andere hoek. Ja..daar ging het publiek voor op de banken staan, ook in de zekerheid dat de sensationele overwinning nu binnen was.

 

Beter 

FIQAS Aalsmeer met glans van het Europese podium. Met meer scherpte en gedrevenheid vorige week in Bergen had er achteraf beschouwd wellicht meer in gezeten. Romeijn. “Dat denk ik niet. Over twee duels was Fyllingen Bergen echt de betere ploeg en misschien dachten ze er vandaag ook iets te makkelijk over.” 

 

“Wij hebben een prachtige ervaring achter de rug in het ChallengeCup-toernooi. Dit nemen de spelers mee voor de toekomst. We richten ons nu weer op de play-offs, maandag alweer de wedstrijd tegen E&O. Bereiken van de finaleplaats zit er niet meer in, of we moeten de resterende wedstrijden allemaal winnen”, aldus Romeijn vanwie nog niet bekend is of hij ook volgend seizoen trainer is in Aalsmeer. 

 

 

FIQAS Aalsmeer-FyllingBergen 28-24 (10-15). 

Toeschouwers 975. 

Scheidsrechters: Cernavskis/Bogdanovs (Letland)

 

Scores FIQAS: 

Tim Bottinga 4, Nils Dekker 4, Wai Wong 4, Frank Lubbert 3, Remco van Dam 3, Lars van Wijk 3, Robin Boomhouwer 2, Dustin Ligthart 2, Samir Benghamen 1, Niels de Jong 1, Menno Selman 1. 

In de halve finale van de Challenge Cup speelt FyllingBergen tegen Benfica en ABC/UMinho tegen de winnaar van Sasja/Dukla Praha.

 

Foto's Jaap Maars (zie ook gallery)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel