FIQAS maat te klein voor Noorse reuzen

[Klaas Leegwater] FIQAS Aalsmeer staat voor een loodzware, zo niet bijna onmogelijke opgave om door te stoten naar de halve finale in de Challenge Cup. Deze middag verloor de formatie van trainer René Romeijn het heenduel kansloos van het Noorse FyllingenBergen. Na een 14-9 ruststand eindigden de Aalsmeerders met fors verlies, 31-20. Over zeven dagen de return in een bomvolle sporthal De Bloemhof. Het zal een stuk sfeervoller zijn dan in Bergen maar meer dan een formaliteit lijkt het niet te worden.
 
In de Framohallen te Bergen-Fillingsdalen, voor een Europacup duel dun bevolkt en vrij sfeerloos,  trof FIQAS zeker geen wereldploeg tegenover zich. Echter…de wereldvorm die de Nederlanders nodig hadden uitzicht te houden op een vervolg in de Challenge Cup ontbrak. Niet de eerste keer in de afgelopen maanden grossierde de ploeg van Romeijn onder de rook van het toeristisch alom bekende Bergen in onhandige fouten, in aanvallend en verdedigend opzicht.
 
Honderd kilo zwaar
De Aalsmeerders werden genadeloos afgestraft door hun weifelende optreden. Laat dat maar aan een formatie over die naast een aantal gemiddelde handballers beschikt over twee topspelers. Tore Andre Lunde, bijna twee meter lang en tegen de honderd kilo zwaar, groeide uit tot uitblinker. De bezoekers kregen geen vat op het 'bonk spier' Lunde die met een simpele polsbeweging de bal regelmatig  kiezelhard liet suizen richting het Aalsmeer doelnet.
 
Te slap
Negen maal trof Lunde doel, zijn Zweedse teamgenoot Julius Lindskog Anderson deed het hem dunnetjes na. Daarmee is de dikke  Noorse winst grotendeels verklaard. FIQAS kreeg totaal geen grip op het veel scorende duo en verzaakte zelf aan de vijandelijke cirkel opzichtig. Te slap, te doorzichtig waren de Aalsmeerse worpen. Doelman Lars Eggen Rismark pareerde daarom op simpele wijze veel, daarnaast  onderscheidde de sluitpost zich met enkele schitterende reddingen.
 
Beslissend gat
Zijn collega Marco Verbeij deed in de beginfase van de eerste helft knap werk. Met verschillende stops weerhield de jeugdige goalie dat FyllingenBergen vroeg in de wedstrijd al een beslissend gat kon slaan. Aanvankelijk liet Aalsmeer het verschil niet groter worden dan vier, vijf treffers.
 
Terwijl het team van Romeijn, met de herstelde Samir Benghamen weer in de selectie, verzuimde dichterbij te komen, onder meer door het missen van twee strafworpen en zelfs in overtal twee tegentreffers moest incasseren, liep de thuisformatie aan het eind van de eerste helft weg naar 14-9.
 
Sterke periode
Direct in de tweede helft miste FIQAS een dubbele mogelijkheid het verschil te verkleinen waarna FyllingenBergen de stand naar 15-9 tilde. Een sterke periode van de bezoekers bracht de stand op 16-12, uit een zeer kansrijke positie het verschil terug te brengen naar drie goals faalde FIQAS opnieuw aan de cirkel.
Vanaf dat moment ging het snel. FyllingenBergen liep in zes minuten razendsnel uit naar 22-13.
 
Gaby Birjovanu, inmiddels onder de lat, poogde de schade met enkele fraaie reddingen te beperken voor de Aalsmeerders. Tegen het Noorse geweld van Lunde en Anderson, die af en toe ongedekt konden uithalen, was de FIQAS-keeper niet bestand.
 
Geroutineerd
Na Frank Lübbert en Lars van Wijk was Dustin Ligthart de derde Aalsmeerder die een strafworp miste. Ligthart deed dit bij de stand 22-14. FyllingenBergen speelde het duel in de laatste fase geroutineerd uit. De Noren aasden op een verschil van tien doelpunten, met 31-20 slaagde   het team van
Vidar Gjesda daar ruim in. Volgende week de return in Aalsmeer. Wie gelooft er in een wonder?
 
Doelpunten FIQAS:
Tim Bottinga 6, Samir Benghamen 3, Robin Boomhouwer 3, Jim Castien 2,  Dustin Lighthart 2, Frank Lübbert 1, Marco van Dam 1, Lars van Wijk 1, Wai Wong 1.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel