FIQAS laat bekerfinaleplaats uit handen glippen

[Klaas Leegwater]   Wat in eerste instantie een niet al te moeilijke handbalavond leek te worden mondde voor FIQAS Aalsmeer uit in een totale deceptie. Tijdens de halve finale van de nationale handbalbeker greep aartsrivaal Volendam gisteren in de sfeervolle, emotioneel geladen  Bloemhof het laatste kwartier de macht naar zich toe om die niet meer uit handen te geven. Met 26-28 droop de thuisformatie zwaar gedesillusioneerd af. De winnende ploeg werd uitbundig in de armen gesloten door de grote schare meegereisde Volendam-supporters.

Drie minuten voor tijd wist Volendam-coach Mark Schmetz, eerder op de avond in mineur door het matige spel van zijn team, het schijnbaar zeker. Winst was binnen. Dat straalde zijn lichaamstaal overduidelijk uit op het moment dat de Volendamse sterspeler Ángel Pérez schitterend de 23-27 achter doelman Gaby Birjovanu gooide.

Vreugdeuitbarsting
De sterk betrokken en meelevende Schmetz ging uit zijn bol, stapte binnen de lijnen en schreeuwde het uit van blijdschap. Dat de Limburger op deze verrassend verlopen avond tot zo'n vreugdeuitbarsting zou komen leek ruim veertig wedstrijdminuten lang ondenkbaar.

FIQAS heerste namelijk een groot deel van de wedstijd. De thuisploeg stevende rechtstreeks af op een finaleplaats over een maand in Almere. Dat het na rust toch nog fout ging, had alles te maken met een stagnerende aanvalslinie en een tegenstrever die naarmate de wedstrijd vorderde, vooral na de pauze, steeds beter en met meer hartstocht ging handballen. Een grote domper voor de Aalsmeerders, die zich nu volledig kunnen richten op de laatste twee duels in de nacompetitie om het landskampioenschap.

Initiatief
In de eerste helft van het eneverende bekerduel pakte de formatie van René Romeijn meteen het initiatief. Zonder te tippen aan een hoog niveau werd het stroef begonnen Volendam in de startfase op afstand gehouden.

Met direct in de eeste tien minuten fantastische stops van Birjovanu en een uitmuntende Tim Bottinga, de eerste drie FIQAS-treffers kwamen van zijn hand, liep de thuisploeg weg naar 4-1. Volendam had pech met een langdurige blessurebehandeling bij de belangrijke opbouwer Jorn Smits en liep zich een paar keer stuk op de sterk acterende Aalsmeerse verdediging.

Gelijkgetrokken
Vanaf het moment dat de ploeg uit het palingdorp het na bijna tien minuten droogstaan meer over de linkerkant probeerde en FIQAS verslapte, onder meer een gemiste strafworp Lars van Wijk, was de stand zeven minuten voor de pauze gelijkgetrokken naar 5-5. Met de inmiddels opgelapte Smits nam Volendam met 5-6 voor het eerst een voorsprong, tot groot enthousiasme van de aanhang op de tribune.

Met tweemaal Remco van Dam en een geweldig hoog sprongschot van Bottinga, alsof er springveren onder zijn schoenen waren bevestigd, kwam FIQAS op 12-7. De laatste honderd  seconden van de eerste helft verzuimde de equipe van Romeijn bij zwaar ondertal van Volendam (drie veldspelers) een beslissende slag te slaan.

Wederom een gemiste strafworp, ditmaal een lobje bovenkant lat van Frank Lübbert, en een mislukte aanvalspoging. Een paar seconden voor de pauze bepaalde de Spanjaard Pérez de  ruststand op 12-8. Volendam zocht ondanks de marge met een redelijk goed moraal de kleedkamer op. Ze leefden nog.

Wending
Halverwege de tweede helft kwam er een belangrijke wending in de wedstrijd. FIQAS had met 20-16 nog steeds een ruime voorsprong, maar zag daarna Volendam (zevenmaal bekerwinnaar) naderbij sluipen.

Grootste euvel in die periode bij de thuisploeg was het scorend vermogen. Bijna vijf minuten wisten de Aalsmeerders doelman Martijn Cappel, die in het eerste bedrijf over de schreef ging met een onbestaft gebleven trappende beweging naar Bottinga, niet te passeren, terwijl de bezoekers met drie doelpunten op rij de schade aan het wegwerken waren. De vierde gemiste strafworp van FIQAS hielp de opponent eveneens een handje.

Snelle breaks
Een fabuleuze redding van Birjovanu, die na elke safe gulzig de interactie met het thuispubliek zoekt, op een vrije uithaal van uitblinker Pérez voorkwam de 20-20. Maar toen even later in de wedstrijd Aalsmeer opnieuw een fase heel moeilijk het doelnet kon vinden, kwam dit de ploeg duur te staan.

Volendam boog in vijf minuten met een aantal snel uitgevoerde breaks een 23-21 achterstand om naar een 23-27 voorsprong. Tijd voor de vreugdedans bij Schmetz. Hij wist het; dit wordt een bijna nooit meer verwachte winst.

Uitzinnig
Het Volendamse publiek werd uitzinnig, overstemde ruim de aanmoedigingen van de Aalsmeerse aanhang die hun favorieten probeerde aan te sporen tot een huzarenstukje in de slotminuten. Een onmogelijke opgave.

Het verschil met nog nauwelijks drie minuten op de klok was te groot. En meer nog speelde mee dat tegen het ontketende Volendam niets meer te beginnen was. De ploeg van Schmertz zweefde op vleugels van onoverwinnelijkheid naar het einde.

FIQAS was mentaal stuk, leeggespeeld. De thuisclub had plaatsing voor de finale tegen OCI-Lions (gisteren 32-25 tegen Bevo) op Hemelvaartsdag uit handen gegeven.

Oppeppen
Vier gemiste strafworpen, een grote overtalsituatie kort voor rust niet uitgebuit, een haperende aanval in het tweede bedrijf en een in een laat stadium explosief spelend Volendam waren er gisteravond bij FIQAS de hoofdoorzaken van dat de Aalsmeerders met gebogen hoofd de speelvloer en het bekertoernooi moesten verlaten.

Zijn spelers oppeppen voor het nacompetitieduel zaterdag tegen Red-Rag Tachos is nu de opdracht van Romeijn. Plaatsing voor de 'best of three' behoort nog tot de mogelijkheden.

Foto's: Aalsmeer verliest gisteravond de halve finale om de NHV-beker van Volendam. Boven de ontlading bij de Volendammers. (foto's Jaap Maars; zie ook gallery)