FIQAS in Volendam na rust weergaloos

[Klaas Leegwater]  Het was een prachtige avond gisteren voor de Aalsmeerse handballers. In de derde wedstijd van de BeNe League speelde de formatie van trainer-coach René Romeijn thuisclub Volendam na de pauze met weergaloos spel van de mat.

Kon FIQAS in de eerste helft vooral niet meer dan aanklampen (14-13), in het tweede bedrijf gingen de bezoekers helemaal los met als eindresultaat de verdiende 27-30 overwinning. Aalsmeer, nu op een gedeelde tweede postie op de ranglijst, moet morgenavond alweer aan de bak, in een thuisduel (aanvang 19.15 uur) tegen het Belgische Callant Tongeren.

Moeilijke openingsfase
Het eerste kwartier in sporthal Opperdam gaf nauwelijks een indicatie dat FIQAS een onvergetelijke avond tegemoet zou gaan. Het team van trainer René Romeijn had het moeilijk in de openingsfase. De thuisclub liep uit naar een 5-2 voorsprong waarna de bezoekers terugkrabbelden tot 5-4. FIQAS verzuimde vervolgens langszij te komen door twee strafworpen op rij niet te benutten, overigens door heel knap keeperswerk van Dennis Schellekens.

Ruim tien minuten voor rust kwam Aalsmeer voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong. 6-8, 6-9. Een tussensprintje van Volendam, dat vorige week de supercup veroverde op OCI Lions, bracht de stand weer in evenwicht. Met 14-13 gingen de aartsrivalen uit Noord-Holland de pauze in.

Ongekend sterk
De tweede helft gaf een heel ander beeld. FIQAS beleefde vanaf de hervatting een ongekend sterke periode. Er waren dertien minuten waarin bijna elke aanval met een score werd afgerond. De bezoekers lieten met veel meer variatie in het spel dan Volendam handbal zien van hoog niveau. Terwijl de thuisploeg vooral tot treffers kwam uit de 'break', was de aanvalsopbouw bij FIQAS zorgvuldig en ging de bal vliegensvlug rond, op zoek naar een gaatje in de Volendamse vesting.

Door het snelle Aalsmeerse spel verscheen dat gaatje geregeld. Dat liet halverwege het tweede bedrijf de 18-20 op het scorebord zien. Een fantastische serie reddingen van Schellekens behoedde de ploeg van trainer Mark Schmetz van een wellicht toen al een beslissende achterstand.

Net geen debacle
Niettemin liep de selectie van Romeijn even later uit naar 20-24 en 21-25. Even hing bij 22-28 een debacle in de lucht voor Volendam, dat vorig seizoen als zesde was geëindigd in de BeNe League.

De thuisclub bleef echter aan het koord hangen, al was het dun. Aalsmeer liet de teugels in de laatste zes minuten wat vieren, wat Volendam gelegenheid gaf twee minuten voor het eindsignaal uit geslagen positie terug te komen tot 26-29. Een belangrijke redding van Aalsmeerse doelman Gaby Birjovanu bracht de beslissing. Het verschil bleef drie treffers, nog een keer kwamen beide ploegen tot een score. De 27-30 winst was een prima prestatie voor FIQAS Aalsmeer.

(Foto: archiefbeeld van Aalsmeer-Volendam)