FIQAS getergd naar Final Four

Het is FIQAS Aalsmeer na negen jaar afwezigheid weer eens gelukt. Een finaleplaats veroveren in de BeNeLeague. Een ruime overwinning tegen Hurry-Up was daar voor nodig. In Zwartemeer boekte het team van Bert Bouwer een 28-19 zege, genoeg om het in de laatste speelronde ontketende BEVO HC in doelpunten op afstand te houden. Met een marge van vijf goals stroomt FIQAS door naar het finaleweekend in Den Bosch waar met Bocholt, Lions en Hasselt wordt gestreden om de titel.

Alle handbalkenners hadden het in de voorafgaande dagen voorspeld. De laatste reguliere wedstrijddag in de BeNeLeague zou ongekend spannend worden. Welke ploegen pakken naast leider Bocholt de drie nog te verdelen tickets voor Den Bosch? Die spanning viel alleszins mee. De namen van Hasselt en Lions waren eigenlijk al met potlood ingevuld, de meeste zenuwen waren te verwachten in de strijd om de vierde plek waarvoor FIQAS en BEVO in aanmerking kwamen.

Rare dingen
De Aalsmeerders hadden vooraf met een beter doelsaldo een licht voordeel. Ruime winst in Zwartemeer bij het al uitgespeelde Hurry-Up zou zekerheid geven. Maar het moest voor de 'zwarte brigade' nog wel even gebeuren in de wetenschap dat het handbal een sport bij uitstek is waar soms onverwachte en rare dingen plaatsvinden.

Tegen negen uur zaterdagavond leek er zo'n moment in de maak. FIQAS kwam in de Concrete People Arena erg moeilijk los van opponent Hurry-Up. Vijf minuten in de tweede helft, 14-14 op het scorebord. En in Panningen ging BEVO op datzelfde tijdstip los tegen de ongemotiveerde koploper Bocholt. Sporthal De Heuf trilde op z'n grondvesten toen de thuisploeg een marge van tien treffers benaderde. Verschil met de Aalsmeerders bijna weggewerkt.

Tactische zet
FIQAS moest nu serieus aan de bak. De bezoekers, die sterk aan de wedstrijd in Drenthe waren gestart maar richting het rustsignaal (11-13) regelmatig verslapten, moesten de Limburgse dreiging snel pareren. Bouwer gooide het over een andere boeg. De gelouterde coach wisselde tijdens aanval/verdedigen vaak drie spelers tegelijk en gaf de opbouwer van de thuisploeg persoonlijke dekking. De tactische zet miste zijn uitwerking niet. Opeens begon het weer te lopen bij FIQAS.

Met name Nils Dekker en Robin Boomhouwer groeiden bij het uitbouwen van de voorsprong uit tot de belangrijkste schaakstukken. Boomhouwer haalde met zijn sterke spel tevens zijn gram op het thuispubliek die hem bij balcontact constant uitfloot. Aanleiding was een forse overtreding op de Aalsmeerder halverwege de eerste helft. Tegenstrever Tommie Falke moest er met rood af. De Drentse aanhang verweet Boomhouwer theater. Een onterecht verwijt, op de keiharde duw in de rug was rood een juiste sanctie.

Onmogelijk
Een kwartier voor tijd met 15-21 op het bord was de strijd in Zwartemeer beslist. Maar wat gebeurde er ondertussen in Panningen? BEVO had tegen Bocholt het verschil inderdaad op tien treffers gebracht en die marge bleef lange tijd gehandhaafd terwijl FIQAS het verschil tegen Hurry-Up naar acht goals (16-24) tilde.

Vijf minuten voor tijd was het duidelijk. Dit ging de ploeg van Bouwer niet meer weggeven en in De Heul wist ook BEVO dat het onmogelijke inderdaad niet meer mogelijk was. BEVO zette het verschil bij het eindsignaal nog wel op dertien doelpunten (40-27) maar ging met een grimas op het gelaat de kleedkamer in toen de eindstand uit Zwartemeer doorsijpelde (19-28).

Getergd
FIQAS, over tien dagen kwartfinale bekertoernooi tegen Volendam, naar de eindstrijd in Den Bosch. Trainer Bouwer in zijn nopjes. De coach telefonisch vanuit de rumoerige spelersbus: “We speelden vanavond een sterk duel. Bleven heel lang rustig, hielden vertrouwen. Nee… van de tussenstand bij BEVO was ik niet op de hoogte. Dat wilde ik niet. Dat kan je als trainer of de ploeg onzeker maken.”

Bouwer keek achteraf wel vreemd op van de grote uitslag in Panningen. “Een groot vraagteken hoe dat kan. Slecht sportmanschap van Bocholt. Het prikkelt mijn ploeg voor de confrontatie zaterdag tegen Bocholt, ik merk dat ze getergd zijn. Op zich vind ik dat wel leuk.”

De oefenmeester schat de kansen tegen de Belgen op fifty/fifty. “We zijn de underdog, misschien worden we onderschat. En als het niet lukt hebben we altijd nog het bekertoernooi en de play-offs voor de landstitel om het seizoen succesvol af te sluiten. Maar eigenlijk vind ik onze plaatsing voor de Final Four al een prijs waard. Als je ziet waar we vandaan komen, dan is dit een goede prestatie van mijn ploeg.”

EINDSTAND (Eerste zes):
1. Achilles Bocholt 22-35
2. LIONS 22-31
3. Initia Hasselt 22-31
4. Aalsmeer 22-30
5. Bevo 22-30
6. Volendam 22-26

Zaterdag 17/18 maart Final Four in Maaspoort Den Bosch:

Zaterdag halve finales: Bocholt-Aalsmeer, LIONS-Hasselt.

Zondag: 3/4 plaats, finale

Tekst Klaas Leegwater

Foto's: (boven) vreugde bij FIQAS na de winst op Sasja enkele weken geleden, portetten zijn van Robin Boomhouwer en Bert Bouwer (Foto's archief AV)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel