FIQAS gaat na winst op Hurry Up voor finaleduels

[Klaas Leegwater]   De ogen van trainer René Romeijn glinsterden bijna van het vooruitzicht. “Voor mij is het duidelijk. Na vandaag gaan we voor de tweede positie. We willen de finaleduels bereiken.” De oefenmeester van FIQAS Aalsmeer had zijn ploeg zojuist ruim zien winnen (30-23) van het Drenthse Hurry Up, na overigens een moeizame eerste helft.

Na enkele tactische ingrepen van Romeijn en omdat de opponent uit Zwartemeer duidelijk vermoeid raakte, sloeg de thuisploeg toe. Dat ging gepaard met enkele hoogstandjes.

Beste man
De beste speler binnen de lijnen, Robin Boomhouwer, kreeg zes minuten voor sluitingstijd het thuispubliek enthousiast op de banken met een verrukkelijk toetje. De rechterhoekspeler van FIQAS, gedurende de wedstrijd al zeer trefzeker, stuurde bij de cirkel met een paar ogenschijnlijk simpele schijnbewegingen zijn tegenstander duizelig het bos in en benutte de vrije doorgang met een prachtige worp in de touwen. Geweldige score.

Daar ging de soepele linkerarm van Boomhouwer, evenals zijn blik, weer triomfantelijk omhoog richting de tribune waar wegens overbevolking een van de hoofdsponsors op het gangpad moest plaatsnemen.

Juichkreet
De juichkreet van Boomhouwer is karakteristiek waarop de Aalsmeerder elk doelpunt viert, zaterdagavond elf maal. Lang geleden dat de 28-jarige aanvaller zo belangrijk was voor zijn team. “Dat mocht ook wel weer eens een keer,” reageerde winnend trainer Romeijn direct na afloop.

“De laatste weken speelde Robin een beetje onder zijn kunnen. Een speler van zijn niveau moet elke wedstrijd zeker vijf, zes doelpunten maken. Hij miste de echte scherpte. Afgelopen week op de training merkte ik al dat het er aan zat te komen. Vandaag was hij top.”

Nuchter
Boomhouwer bleef na zijn sterke optreden redelijk nuchter. “Vandaag ging het lekker met mij, ja, volgende keer misschien weer een ander. Het klopt dat ik de laatste periode iets minder speelde. Voor mij is het belangrijk dat ik goed aangespeeld wordt, Djordje Stevanovic voelt mij prima aan maar hij speelt dit seizoen niet naast mij. Dat is even wennen, vanavond ging het inderdaad top.”

Was Boomhouwer uitstekend, een aantal van zijn teamgenoten konden in het belangrijke duel tegen Hurry Up hun draai, vooral in het eerste bedrijf, niet vinden. Aalsmeer speelde voor de pauze daarom een stroeve partij handbal.

Zoekend
Met name Wai Wong was ongelukkig in zijn aanvallende acties en leed door frivool spel te vaak balverlies. De middenopbouwer, die verdedigend steevast werd afgewisseld door Rodrigo Huttinga, zoekt na zijn slepende schouderblessure nog naar zijn topvorm.

Ook Remco van Dam en Samir Benghanem, samen met Boomhouwer door bondscoach Joop Fiege opgenomen in de voorselectie van Oranje voor de twee EK-kwalificatieduels tegen Turkije, speelde onder de maat. Benghanem, altijd wel goed voor een aantal treffers, vond zelfs geen enkele maal het net.

Achterstand
Het was er mede de oorzaak van dat FIQAS in het eerste half uur veelal tegen een achterstand aankeek. Pas in de negende minuut bij 4-4 kwam de thuisploeg voor het eerst op voorsprong door de eerste treffer van Boomhouwer.

Een twee minuten tijdstraf voor Benghanem en een gemiste strafworp van Lars van Wijk bracht Hurry Up even later weer langszij, 6-7. Tien minuten stond de ploeg van Romeijn droog, waarna een goede fase FIQAS, met sterk spel van Huttinga, met 12-11 de rust inbracht.

Marco Verbeij
Opmerkelijke rol kort voor en kort na de pauze was er voor tweede doelman Marco Verbeij. Eerst stopte de goalie op schitterende wijze een strafworp, een prestatie die Verbeij in de slotfase tweemaal herhaalde, en na de onderbreking kreeg de sluitpost de bal hard tegen zijn gezicht.

Licht gewond en geschrokken moest Verbeij voor een klein kwartier afhaken. Met Gaby Birjovanu terug onder de lat en Bas Troost als de sterke vervanger van Wong liep FIQAS in de tweede helft opeens weg van Hurry Up. 23-16 stond er rond de 45e minuut op het scorebord.

Smalle selectie
De Drenthenaren, vorige week nipt verliezend van de ongenaakbare koploper en absolute titelfavoriet OCI-Lions, konden het niet meer bijbenen tegen de ontketende thuisploeg. “Onze smalle selectie brak ons op dat moment op,” verklaarde Hurry Up-trainer Joop Fiege later.

“We missen een aantal belangrijke spelers, onder meer aanvoerder Ronald Suelman. Wij konden het niet oplossen zoals FIQAS. Die vervangen twee, drie spelers die niet goed  renderen en je zag de verbetering. Die luxe hadden wij vanavond niet.”

145 kilo
De thuisformatie verzuimde vervolgens een levensgroot gat te slaan met Hurry Up. De ploeg  van Fiege kwam, hoofdzakelijk door de fysieke inbreng van cirkelloper Gintaras Cibulskis, met zijn 145 kilo heeft de Litouwer de bijnaam 'De Beer van Zwartemeer', terug tot 23-19.  

Romeijn vroeg een time-out aan. “We deden het niet goed. We hielden bij Hurry Up de moed erin. Bijvoorbeeld in de volgende wedstrijd tegen Volendam mag ons dit niet overkomen. Op zo'n kantelmoment moet je doorknallen.” 

Zelfverzekerd
Hurry Up, drie weken geleden door FIQAS voor de zoveelste keer uit het bekertoernooi geknikkerd, was niet bij machte de thuisclub in de laatste tien minuten nerveus te maken. Het team van Romeijn hield het verschil op vijf, zes doelpunten. De 30-23 eindstand was een logisch gevolg.

Romeijn zelfverzekerd na de winst: “We gaan nu voor een plaats bij de eerste twee. Per week kunnen we nu een plaats opschuiven. Een overwinning op Volendam brengt ons op plek drie. Dan Bevo pakken en we staan we tweede.”

Haalbaar
Het laatste woord is aan uitblinker Boomhouwer: “Zeker, de doelstelling is de tweede positie. Dat is  haalbaar.” En over het Nederlands team: zal de bondscoach na vanavond Boomhouwer definitief bij de selectie halen? “Die kans acht ik niet groot, meestal krijgen spelers die in het buitenland spelen de voorkeur. Zo gaat het negen van de tien keer.”

FIQAS Aalsmeer-Hurry Up 30-23 (12-11)

Scores: Robin Boomhouwer 11, Nils Dekker  4, Rodrigo Huttinga 3, Frank Lübbert 3, Lars van Wijk 2, Remco van Dam 2, Bas Troost 2, Jimmy Castien 2, Wai Wong 1.

Stand: 1. OCI-Lions 9-18; 2. Targos Bevo 9-14; 3. Kras Volendam 9-13; 4. FIQAS Aalsmeer 9-12; 5. JMS Hurry Up 9-7; 6. Red-Rag Tachos 9-4; 7, E&O 9-2; 8. Alphadeuren Houten 9-2

Komende zaterdag 11 april speelt FIQAS in de Bloemhof tegen Volendam.

De eerste vier teams in de nacompetitie plaatsen zich voor de BeNe Leaque. De eerste twee teams spelen in een 'best of three' om de landstitel. 

Foto's: impressie van het duel zaterdagavond in de overvolle Bloemhof. Boven: uitblinker Robin Boomhouwer. Zie ook de gallery. (foto's Jaap Maars)

 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel