FIQAS deelt eerste tik uit in Limburg

In de 'best of three' om de landstitel heeft FIQAS Aalsmeer een eerste slag geslagen door in Sittard OCI-Lions tijdens een zeer spannende slotfase met 28-29 te verslaan. Over zeven dagen mogelijk de beslissing bij de return in de Bloemhof. Een gelijkspel volgende week zaterdag is genoeg voor de thuisclub om de kampioensbeker na bijna tien jaar weer naar Aalsmeer te brengen. Bij verlies volgt een derde duel, dan weer in Limburg.

Ongelooflijke blijdschap in het Aalsmeerse kamp kort na de benauwde zege in sportcentrum City Resort. De spelers maakten vreugdedansjes, de technische staf omhelsde elkaar stevig en de uitblinkende sluitpost Gaby Birjovanu vierde met een groepje supporters achter het doel zijn eerste enthousiaste feestje. Alsof de kampioensschaal al binnen was, zo uitbundig waren de taferelen.

Onder de maat
De jubelstemming bij de zwarthemden was vooral zo groot door de wijze waarop de verrassende overwinning uiteindelijk gestalte kreeg. Want afgaande op de eerste helft gaven bij het rustsignaal nog weinigen een stuiver op een goede afloop voor de selectie van Bert Bouwer. Het spel van de Aalsmeerders was voor de pauze onder de maat.

De aanvalspogingen liepen niet soepel, wederom teveel missers vanaf de cirkel en ook verdedigend lieten de bezoekers de nodige steken vallen. Vooral op de Portugees Joao Jacob Ramos kreeg FIQAS nauwelijks vat, de beste speler bij Lions scoorde totaal tien keer. Bij rust was het verschil zes punten (17-11) in het voordeel van de thuisclub en kort in het tweede bedrijf werden dat er zeven (21-14). Een deceptie voor de bezoekers dreigde.

Zes op een rij
En dat zijn de raadselen in de sport; opeens draaiden de rollen zich om. Bouwer bracht na de pauze enkele andere spelers binnen de lijnen. Met Quinten Ouderland en Michael Kamsteeg aan de buitenkant begon het te lopen bij FIQAS terwijl de Limburgers ernstig verslapten, de concentratie verloren en paniekerig gingen handballen. In tien minuten tijd kwam FIQAS door zes doelpunten op rij (21-20) weer helemaal terug in de wedstrijd, vanaf dat moment ontspon zich in Sittard een ware handbalthriller.

Na de pauze werden doelman Gaby Birjovanu en Erik Blaauw de hoofdrolspelers. Laatstgenoemde, enkele jaren geleden nog speler in het tweede team van Lions, kreeg van Bouwer in totaal één minuut speeltijd, maar die was o zo belangrijk. Vijf maal moest de 21-jarige Blauw in de tweede helft van de spelersbank opstaan om een toegekende strafworp te nemen en vijf keer knalde de Aalsmeerder feilloos raak.

Blaauw reddende engel

Waar het missen van veel strafworpen bij FIQAS de laatste maanden uitgroeide tot een 'probleempje' wierp Blaauw zich zaterdag op als reddende engel. Bouwer heeft eindelijk zijn specialist gevonden. De vijf treffers vanaf zeven meter van Blauw waren mede doorslaggevend voor de winst. Dat was dus ook het optreden van Birjovanu. De Roemeense sluitpost maakte in de tweede helft als invaller voor Marco Verbeij de meest onwaarschijnlijke reddingen.

Vanaf 23-23 ging het ruim tien minuten gelijk op met steeds de thuisclub op een doelpunt voorsprong. Bij 28-28, gelijkmaker FIQAS door zeer knullig balverlies van Lions,  en met nog een minuut op de klok, ranselde Birjovanu de bal prachtig uit het doel. In de tegenaanval lokte de sterk spelende Wai Wong, in Sittard goed voor zes treffers, een strafworp uit. Blaauw kwam in de benen, en mikte FIQAS dertig seconden voor tijd voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong (28-29). Nog één aanval voor Lions maar Birjovanu sloeg de bal over de lat. Einde wedstrijd en grote vreugde bij de Aalsmeerders.

Op jacht naar ster
De laatste landstitel voor FIQAS werd negen jaar geleden veroverd, de negende in de historie. FIQAS gaat volgende week zaterdag in een uitverkochte Bloemhof op jacht naar de tiende landsbeker, naar de ster op het shirt. Wedstrijd begint 14.30 uur, NOS-televisie zendt het handbalduel waarschijnlijk rechtstreeks uit.