Details beslissen topper in Limburgs voordeel

Tobias Marx in vogelvlucht

Door: Klaas Leegwater. Green Park Aalsmeer zal in de laatste vier duels van de HandbalNL Leaque er nog flink aan moeten trekken om zich te plaatsen voor de finaleduels (best of three) om de landstitel. De Aalsmeerders verloren zaterdagmiddag in eigen huis tijdens een tot de laatste seconden spannend duel nipt van belangrijke rivaal Lions. De 27-28 einduitslag had evengoed andersom kunnen zijn, zo gewaagd waren beide teams aan elkaar. De Limburgers formatie versterkte door de winst de koppositie op de ranglijst, Green Park volgt met een wedstrijd minder gespeeld op vier punten.

Het was in de bijna lege sporthal De Bloemhof het duel van de gelijkwaardigheid. Bijna de gehele wedstrijd gaven beide ploegen elkaar nauwelijks een centimeter ruimte, meer dan twee treffers werd het verschil geen enkel moment. Het vertelde zaterdagmiddag alles over de krachtsverhoudingen tussen de twee favorieten voor de eindstrijd in mei. Al snel werd duidelijk dat het duel beslist zou gaan worden op details. Bijvoorbeeld het uitstekende keeperswerk van Limburger Luuk Hoiting speelde een belangrijke rol. Tot de laatste minuut verrichtte de bijna 30-jarige sluitpost cruciale reddingen.

Ongelukkig rood
Ander waarschijnlijk beslissend detail was de uitsluiting van Aalsmeerder Samir Benghanem zeven minuten voor rust door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Teamgenoot Jimmy Castien duwde bij een verdedigende actie tegen het lichaam van de sterk spelende Jeroen de Beule waarna Benghanem met de onderkant van zijn elleboog pechvol het gezicht van Beule raakte. Het ging allemaal zo snel dat het scheidsrechterskoppel Geraets en Geraets  de nuance in de actie van de Aalsmeerse aanvoerder niet waarnamen. Rood, Green Park bij 12-9 onthoofd van een belangrijke pion, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht.

Samir Benghanem test het shirt van Ivo Steins

Bewijzen dat de thuisclub met Benghanem de volle 60 minuten binnen de lijnen de Limburgers had verslagen is erg lastig, wel was aantoonbaar dat vanaf de verwijdering van de sterkhouder het voor de gastheer zoeken was naar de vaste spelvormen. Cirkelloper werd de jeugdige Armonda Besseling en defensief moest Jeromey van der Ban de aanvoerder doen vergeten. Geen benijdenswaardige taak, niettemin was het knap dat de formatie van Bert Bouwer zo lang mogelijk kansen hield op de twee punten.

Vlugge Belg
Na een 14-13 ruststand gaven beide teams elkaar in de tweede helft opnieuw geen duimbreed toe. Green Park had na de pauze het oog beter dan in het eerste bedrijf op de opbouwer van Lions Pieter Strauven. De zeer behendige en vlugge Belg was voor rust ongrijpbaar, zijn land- en teamgenoot Jeroen de Beule nam vanaf halverwege de wedstrijd die rol over met een aantal belangrijke acties.

Tik in het gezicht
In de laatste vijftien minuten van het duel nam de spanning zienderogen toe met één zekerheid: er was met geen mogelijkheid te voorspellen welke ploeg vanmiddag met de winst zou gaan strijken. Wel moest Green Park vanaf de 43e minuut constant opboksen tegen een doelpunt achterstand. Dat ging vanaf 19-20 tot 26-26 in de 28e minuut zo door. Weer een tik in het gezicht bij Beule, ditmaal van Pepijn Michielsen, gaf tenslotte de doorslag.

Michielsen moest voor twee minuten naar het strafbankje, in ondertal bleek voor de Aalsmeerders de opgave te zwaar het enerverende duel nog in hun voordeel te beslissen. Rob Schmeits gooide de beslissende 28-27 in de touwen achter doelman René de Knegt, in de slotseconden voorkwam Hoiting met een machtige reflex de gelijkmaker.

Teleurstelling bij Nils Dekker en Donny Vink

Tijd voor VAR?
Direct na afloop werd de goalie terecht uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Andere belangrijke man in de Bloemhof Samir Benghanem stapte na het eindsignaal met een verongelijkt gezicht op het arbitrale duo Geraets af en ging de discussie aan. Zijn terechte bezwaren werden afgewimpeld. Ook in het handbal tijd voor de VAR?

Koploper Lions stevent met de zesde winst in de anderhalve competitie af op een plek in ’the best of three’. Green Park blijft nummer twee maar voelt Bevo en wellicht na zondag ook Volendam in de nek hijgen. Volgende week zaterdag komt Bevo op bezoek in de Bloemhof. Aanvang wedstrijd: 19:00 uur

Stand: Lions 9-13, Green Park 8-9, Bevo 7-7, Volendam 7-5, Hurry Up 7-4.