Chaotische start handbalseizoen: ‘Het wordt te gevaarlijk’

Een van de laatste wedstrijden in eigen huis tegen BeNeLeaguewinnaar Bocholt. (Foto archief AV)

Door Klaas Leegwater. Het competitieverloop van de HandbalNL League en de BENE-League zou door de coronapandemie rommelig en chaotisch worden, zo werd voorspeld door een aantal betrokkenen. Zij hebben gelijk gekregen, het seizoen is nog geen maand oud en door besmettingen bij de clubselecties regent het uitgestelde wedstrijden. Supporters, die door het toegangsverbod zijn aangewezen op de livestreams, raken het spoor van de competities bijster.

In september werd besloten de start van de grensoverschrijdende BENE-League competitie vanwege oplopende besmettingen in België met een maand uit te stellen. In Nederland was handballen wel toegestaan, de start van de HandbalNL League werd daarom naar voren gehaald. Vanaf half september werden er vijf speelrondes ingepland alvorens 10 oktober te starten met de BENE-League.  

Op slot
Een normale start werd het evenwel niet, want ook in Nederland liep het aantal coronabesmettingen de laatste maand in rap tempo op.  Bij JD Techniek Hurry Up telde men de afgelopen periode niet minder dan vijftien positieve tests, de club in Zwartemeer ging drie weken ‘op slot’. Ook bij Green Park Aalsmeer en Kras Volendam positief geteste spelers, duels werden gecanceld. In de vertekende ranglijst van de HandbalNL League leidt Green Park Aalsmeer met drie punten uit twee duels.

Officeel begint aanstaand weekend de competitie in de BENE-League. Vorige week besloot de leiding van de BENE-League tijdens een heroverweging ondanks het snel groeiende aantal coronabesmettingen in beide landen de competitie gewoon te laten beginnen. “Dit is besloten in overleg met de verenigingen, beide nationale bonden staan achter dit besluit,” was de verklaring. Woensdag haalde men de duels Sporting Pelt-Hurry Up en Green Park-BEVO van de eerste speelronde wegens besmetting uit het programma.

‘Niet de bus in’
Een aantal clubs in de BENE-League was tegenstander van het besluit om de competitie dit weekend te starten, waaronder Green Park Aalsmeer. Trainer Bert Bouwer: “Het is veel te gevaarlijk. We spelen in vier windstreken, dat betekent verre busreizen waarbij de kans op besmetting ondanks mondkapjes juist groot is. Ik ga de bus elk geval niet in. Als het aan mij ligt wordt er komende periode helemaal niet gespeeld. Ik vind het te risicovol in de zaal met veel bezwete lichamen. Ik zie mij echt niet met een mondkapje langs de lijn staan, ik denk er sterk over de wedstrijden voorlopig aan mij voorbij te laten gaan. Ik wil het risico op mijn leeftijd niet lopen, het aantal besmettingen wordt veel te groot.”

Handbal is hobby
Bouwer zou het niet onlogisch vinden als zijn selectie voorlopig niet wil spelen. “Ik heb het nog niet met de groep of de club besproken, maar we hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Voor de meeste spelers bij Green Park is handbal een hobby en hebben ze daarnaast een baan. Je kunt het tegenover je werkgever niet maken dat de kans groot is dat je door je sport steeds tien dagen in quarantaine moet.”

Spelen met levens
Bruno Willems, voorzitter van het Belgische Initia Hasselt, is het met Bouwer eens. “Handballen is in deze periode niet verantwoord. Waar zijn we mee bezig?  Het is wachten tot het een keer goed fout gaat in de sport, dit is spelen met mensenlevens,” vertelde de preses onlangs tegen dagblad De Limburger. Willems had liever gezien dat pas in januari 2021 de BENE-League was opgestart in een kleinere competitie.

Vandaag (donderdag) werd bekend dat de inhaalwedstrijd in de HandbalNL League tussen Hurry Up en Green Park, aanstaande dinsdagavond in Zwartemeer, eveneens is gecanceld. De kans is groot dat de regering bij aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen na het weekend nieuwe aangescherpte maatregelen zal aankondigen. Mogelijke optie die in de sportwereld te horen valt is dat alle sportwedstrijden voor een bepaalde periode worden  verboden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel