Bij winst zaterdag zitten handballers bij ‘final four’

Ze moesten winnen, en ze wónnen. En de handballers van FIQAS Aalsmeer staan na de 23-22 overwinning op Initia Hasselt knap weer vierde in de BeNe League. De beste vier van de Belgisch-Nederlandse topcompetitie plaatsen zich voor de prestigieuze final four op 6 en 7 februari in Sittard.

Het hele seizoen al streden de Aalsmeerders mee in de hoogste regionen, ondanks een serieuze dip tussen half november en de winterstop. Ze hebben het nu geheel in eigen hand. Winnen betekent meestrijden om de eervolle, officieuze, handbaltitel van Nederland en België.

Heftige strijd
De andere drie teams zijn al langer bekend. Dat zijn het ook dit seizoen ongenaakbare Lions, het afgelopen zaterdag door Aalsmeer verslagen Initia Hasselt en Bevo. Tegenstander van FIQAS komende zaterdag is Callant Tongeren, dat afgelopen weekend van Bevo verloor.

De strijd om plaats vier is ongekend heftig. Want ook Achilles Bocholt en Kras Volendam, één punt achter Aalsmeer, zijn nog in de running, al moeten ze afwachten wat de Aalsmeerders presteren. Bocholt en Volendam ontmoeten elkaar in Volendam.

Rekenen
Als FIQAS gelijk speelt en Bocholt wint, dan is de Belgische ploeg de gelukkige vanwege een aanmerkelijk beter doelsaldo. Wint bij een Aalsmeerse remise Volendam, dan mag FIQAS naar Sittard door een beter doelsaldo.

Om het nog ingewikkelder te maken: als Aalsmeer verliest en Bocholt wint of speelt gelijk, dan gaan de Belgen door. Bij een nederlaag van FIQAS en winst van Volendam plaatst Volendam zich. Het devies voor de Aalsmeerders is dus verdraaid simpel: winnen.

Kansrijk
Zaterdag lieten ze in de Bloemhof zien dat dat beslist tot de mogelijkheden behoort. Nu stond er voor tegenstander Hasselt die avond niet veel meer op het spel dan de eer. Per slot was de buit, de finalerondes, al binnen. Maar de Belgen gingen er wel degelijk voor.

FIQAS startte met een voorsprongetje, maar zag Hasselt snel het initiatief overnemen. Na tien minuten was het 3-6. Dat lieten de Aalsmeerders niet op zich zitten en ze kwamen terug tot 5-6, 6-6 en 9-9. Toen even later Kevin Hooijman in de ploeg kwam, scoorde hij driemaal achtereen, 14-11. Dat was de ruststand.

Verdiend
Aanvankelijk bleef de marge in de tweede helft intact. Bij een stand van 17-13 kreeg FIQAS echter twee tijdstraffen vlak na elkaar. Het voordeel van twee veldspelers benutten de Belgen uitstekend en ze kwamen terug tot 18-17.

In het laatste kwartier bleek Aalsmeer toch de sterkste ploeg. Dat kwam mede door een geweldig keepende Gaby Birjovanu, die veel ballen tegen wist te houden. In de twee slotminuten maakte FIQAS het zich nog onnodig lastig toen Hasselt aanzette en inliep. Maar de winst werd verdiend binnengehaald, met 23-22. Dustin Lighart werd topscorer met zeven treffers. Hooijman en Robin Boomhouwer maakten er vier.

Spannend
De laatste tegenstander in de reguliere BeNe League is Callant Tongeren. In het thuisduel in oktober zegevierde Aalsmeer met één punt verschil, 22-21. In de laatste tien minuten verprutste het team het nog bijna. Dankzij een sublieme redding van Birjovanu in de slotseconden werd de overwinning veiliggesteld.

Voordeel voor de Aalsmeerse handballers ditmaal kan zijn dat Tongeren niks meer te winnen of te verliezen heeft. Maar onderschatting zal geen goede raadgever zijn; daar zal trainer-coach René Romeijn zonder twijfel voor waken. Spannend wordt het zaterdag in elk geval. De wedstrijd in Tongeren begint om 20.00 uur.

(Bron: Marjon Labordus)

Foto's: FIQAS Aalsmeer-Hubo Initia Hasselt afgelopen zaterdag, met de sterk keepende Gaby Birjovanu (boven), Rodrigo Huttinga (midden) en Robin Boomhouwer. (foto's Jaap Maars; zie ook de gallery onder)

– advertentie –

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel