Aalsmeerders afgedroogd door ‘palingdorpers’

[Klaas Leegwater] In de eerste de beste serieuze testcase in de play-offs voor de landstitel is FIQAS Aalsmeer pijnlijk (22-31) onderuit gegaan. Tegen Volendam kon de formatie van trainer René Romeijn alleen de eerste twintig minuten handbal van vereist niveau op de mat leggen, daarna werd de thuisclub door de ploeg uit het vissersdorp simpel overvleugeld. Hoekspeler Robin Boomhouwer moest kort voor tijd per brancard van het veld met een op het eerste oog ernstige blessure.

Een volleerd waarnemer van lichaamstaal hoefde je niet te zijn om van afstand het grote ongenoegen bij spelers en stafvan FIQAS te bemerken. Tien minuten voor tijd in de streekderby tegen Volendam, met toen al een afgetekende 18-26 tussenstand op het scorebord, vroeg trainer Romeijn van Fiqas Aalsmeer een time-out aan om te redden wat er te redden viel. “Kom op jongens… we laten ons in eigen hal toch niet wegschieten…,” was later via het videokanaal van de club te beluisteren bij de Aalsmeerders.

Afgedroogd
Het was zaterdagavond  precies wat er juist wél gebeurde in de deze keer veel minder rumoerige Bloemhof. De thuisclub werd in de derde play-off wedstrijd om de landstitel afgedroogd door het furieus spelende Volendam dat nog geen zeven dagen geleden in het Drenthse Zwartemeer tegen JMS Hurry-Up het schip in ging. De bezoekers waren tot het bot gemotiveerd in het huis van de aartsrivaal terwijl FIQAS beneden niveau acteerde, verdoofd als het leek door Europees succes.

Matige vorm
De thuisploeg, voor de kwartfinale in de Challenge Cup in maart geloot tegen het Noorse Fyllingen Bergen, was duidelijk niet in goede doen. De matige vorm deed denken aan de tweede competitiehelft van de BENE-League waarin FIQAS een goede uitgangspositie voor de finale-duels verspeelde. Mislukte schoten op doel, onhandig balverlies en gaten in de verdediging.

Beslissende periode
FIQAS, de kampioenspoule met twee winstpartijen goed begonnen, grossierde tegen de eerste de beste tegenstander van formaat vooral vanaf tien minuten voor de pauze in fouten. Het was, na een zeer gelijk opgaande eerste twintig minuten, een beslissende periode in de wedstrijd. De gasten uit het palingdorp gingen bij het rustsignaal met een 16-11 voorsprong de kleedkamer in. Opbouwer Geert Hinskens en cirkelloper Duncan Postel namen de helft van de doelpuntenproductie op zich.
Pleit beslecht
De formatie van Romeijn, zaterdag zonder de geblesseerde cirkelloper Samir Benghanem, kon het tij in het tweede bedrijf niet keren. Wai Wong, voor rust voornamelijk als reserve op de bank, kreeg speelminuten. Ook de middenopbouwer kon niet voorkomen dat Volendam via 12-19 uitliep naar 16-23 in de 40e minuut. Met de daaropvolgende gemiste strafworp van Dustin Ligthart en de tijdstraffen voor Tim Bottinga en Marco van Dam leek het pleit in een vroeg stadium beslecht.

Het gemotiveerde Volendam liet FIQAS niet meer in de wedstrijd komen. Verschil werd nooit kleiner dan zeven goals en groeide zelfs rond de 50e minuut, met wederom een hoofdrol voor Hinskens en Postel, naar tien scores, 18-28. De thuisploeg, dat alleen in de eerste minuut van de wedstrijd op voorsprong stond (1-0), speelde een verloren duel.

Blessure
De deceptie bij de Aalsmeerders kreeg nog een extra vervelend staartje door de ernstige blessure van Robin Boomhouwer. De lichtvoetige rechterhoekspeler botste na zijn doelpunt (22-30) frontaal op de stevig gebouwde Volendammer Geert Hinskens. Alsof een peuter tegen een muur aanloopt.

De schade leek aanvankelijk mee te vallen, bij het opstaan schreeuwde Boomhouwer het evenwel uit van de pijn en zakte door zijn benen. Per brancard het veld af. Na intensieve behandeling (knoop in rug) van de fysiotherapeut kon Boomhouwer een half uur later weer op eigen benen staan.

FIQAS na drie duels op plaats vier in de rangschikking. Volgende week de uitwedstrijd in Zwartemeer tegen JMS Hurry-Up.

Foto's: (boven) Robin Booomhouwer raakt fors gebleseerd; (onder) de Volendamse muur is nauwelijks te doorbreken. Foto's Jaap Maars (zie ook de gallery)