Aalsmeer gedegradeerd, RKDES verliest finaleduel

Na een driejarig verblijf in de eerste klasse is FC Aalsmeer afgelopen zaterdag gedegradeerd naar de tweede klasse. Het gehele seizoen bungelden de roodgroenen in de onderste regionen van de ranglijst, in de nacompetitie voor lijfsbehoud kon FC Aalsmeer het vege lijf niet redden. Ruim 4-1 verlies tijdens de tweede ronde bij ZOB werd de bloemendorpers fataal.

Het pijnlijke verlies van FC Aalsmeer afgelopen zaterdag in Zuidoostbeemster was tekenend voor dit seizoen. Alle ellende en fouten die dit voetbaljaar bij de roodgroenen kwamen bovendrijven werden in de wedstrijd tegen ZOB samengebald: weinig stootkracht, kinderlijke fouten, teveel afwezigen (vakantiegangers) en onvoldoende kwaliteit.

Gevecht tegen zichzelf
Het team van interim-trainer Roel Turkenburg vocht in Zuidoostbeemster niet alleen tegen de weersomstandigheden (storm) maar vooral ook tegen zichzelf. Na een redelijke eerste helft waarin kort voor rust door Junior Tiller een 1-0 achterstand werd weggewerkt, bleek FC Aalsmeer in het tweede bedrijf niet bij machte ZOB pijn te doen.

Integendeel, het waren de bezoekers die op de martelbank kwamen te spartelen. Een miraculeus eigen doelpunt van Mark Ruessink bracht ZOB op 2-1 waarna de thuisclub tegen het machteloze FC Aalsmeer simpel verder uitliep naar 4-1. Over en uit voor de roodgroenen, met een aantal nieuwe spelers en een nieuwe trainer (nog niet bekend) gaan de Aalsmeerders vanaf volgend seizoen pogen terug te keren naar de eerste klasse.

Tweede poging RKDES
RKDES deed maandag een tweede rechtstreekse poging om dit seizoen de stap te zetten naar de tweede klasse. Dat mislukte twee weken geleden in Oegstgeest tegen ASC (3-0) en ook maandag in Alphen aan den Rijn (neutraal terrein) stond RKDES na het finaleduel tegen ESTO (2C) met lege handen. De Kudelstaarters verloren met 4-3.

Het team van Kiri Kalaitzis kwam vroeg in de wedstrijd op achterstand. RKDES had in de eerste helft veel moeite met het geven van tegengas., alleen tegen het rustsignaal een goede mogelijkheid voor clubtopscorer Indy van Koert.

Rode kaart
In de tweede helft kwamen de Kudelstaarters veel beter uit de verf. De 1-1 van Van Koert was verdiend en smaakte naar meer voor RKDES dat de druk opvoerde. ESTO kwam een paar minuten na de gelijkmaker wederom op voorsprong uit een goed ingeschoten vrije trap, nadat verdediger Van Putten aan de noodrem had getrokken bij een aanvaller van ESTO die volgens de Kudelstaarters in buitenspelpositie stond. Tegentreffer en rode kaart voor Van Putten wegens neerhalen doorgebroken speler.

Toen kort daarna de 3-1 viel leek het pleit beslecht voor de roodzwarten. Rick Verkuijl bracht de spanning in de wedstrijd iets terug door met een mooie omhaal de 3-2 op het bord te zetten. Weer een beetje hoop voor het elftal en de supporters uit Kudelstaart die echter snel verdween bij de 4-2.

Derde kans behoud plek in tweede klasse
Tijdens een hevige regenbui bepaalde Verkuijl de eindstand op 4-3, een doelpunt van Van Koert kort voor tijd werd wegens buitenspel afgekeurd. ESTO blijft tweedeklasser, RKDES stroomt door naar de verliezersronde. Aanstaande zondag in Voorschoten is Concordia (2D de tegenstander. Bij winst is RKDES alsnog tweedeklasser, bij een nederlaag spelen de roodzwarten volgend seizoen weer in de derde klasse.

Tekst: Klaas Leegwater; fotografie: Jaap Maars (zie voor meer foto's de gallery onder de advertentie).