Poeloversteek onder gunstige omstandigheden

Start van de kortere afstanden op het Surfeiland

Door: Adrie Berk. Tijdens de tiende editie van de Poeloversteek, waren de weergoden de deelnemers goedgezind met een zomerse avond en weinig wind. In totaal hadden zich 220 deelnemers ingeschreven verdeeld over vijf afstanden.

Door de gunstige weersomstandigheden en heerlijk opgewarmd en redelijk vlakke Westeinder waren er weinig zwemmers die onderweg de tocht moesten staken. Reddingsbrigade Amstelveen en het EHBO team van Dorrie Huson waren preventief aanwezig op het water, maar hoefden niet in actie te komen.

De 110 deelnemers aan de zes kilometer werden door een touringcar naar Leimuiden gebracht. Onderweg hadden de deelnemers al goed zicht op de zwemroute met grote boeien. De 40 deelnemers aan de drie kilometer werden per boot naar het driekilometer startpunt gebracht.

Bram Loots en Dagmar Habets de snelsten
De zes kilometer zwemmers startten vanuit de haven van Kempers Watersport Leimuiden, om langs de boeien en begeleid en beveiligd door boten en kanoërs, via de westkant van de poel, langs de recreatie eilanden, naar de watertoren en het surfstrand te zwemmen. Topzwemmer Bram Loots uit Beverwijk stapte als eerste op het surfstrand in een tijd van 1 uur 25 minuten en 51 seconden. De snelste vrouw op de langste afstand werd Dagmar Habets uit Nieuwkoop. Zij stapte na 1 uur 41 minuten en 02 seconden over de finishlijn.

Daniël Wegman maakt indruk
De drie kilometer zwemmers beleefden het eerste deel van de oversteek genietend op de boten van Westeinderrondvaart. Deze 40 deelnemers gingen bij de boei te water en werden daar weg gestart voor de halve poeloversteek. De vijftienjarige Aalsmeerder Daniël Wegman liet zien dat hij in 2025 de hele poeloversteek aankan in een snel tempo. Hij werd eerste in 44 minuten en 40 seconden. Ruim drie minuten sneller dan hij in 2023 deed. De snelste dame was Laura Staal. Zij stapte als tweede overall op het strand in 52 minuten en 12 seconden.

Jeugd fanatiek
In 2023 moest door de sterke wind de parkoersen van de 500 meter, de één en twee kilometer nog aangepast worden. Dat hoefde dit jaar niet. De 500 meter zwemmers zwommen een driehoek binnen de surfbaai en de één en twee kilometer zwom een grotere driehoek meer de Westeinder op. Op de 500 meter startte de jongste Oceanusjeugd met hun ouders of andere familieleden op de gezinsprestatietocht. Veelal was het jonge oceanuslid fanatiek en konden de ouders hun kind niet volgen. De snelste drie Oceanusleden waren Vladilav Oreshkov, Carlien Stolk en Jill Hiemcke

Trainingsplannen
De 1000 en 2000 meter prestatietocht kenden een divers deelnemersveld. Van triathleet tot jeugdwedstrijdzwemmer, van geoefende banenzwemmer tot deelnemer aan de volwassen borstcrawllessen van zwembad De Waterlelie. Iedereen was na afloop trots op zijn of haar prestatie en na afloop werden al plannen gemaakt voor het trainen voor een langere afstand in 2025. De snelsten op de één kilometer waren de jonge dames Rox van Bueren, Maud Schijf en Chris Berger. Zij waren met tijden van net boven de 20 minuten sneller dan de mannen. Op de dubbele afstand was het Oceanusjeugdlid Christiaan Wegman de snelste man in 32 minuten en 53 seconden en Nina Blackwell uit Amsterdam de snelste dame in 36 minuten en 51 seconden.

Uitslagen
Alle deelnemers ontvingen na de tocht een lekkernij en kunnen via Oceanusaalsmeer.nl hun de uitslagen met statistieken bekijken en de oorkonde, finish video en foto’s downloaden.

In 2025 zal er weer een poeloversteek oversteek met vijf verschillende afstanden worden georganiseerd. Waarschijnlijk vindt deze plaats op de laatste woensdag van juni. Geïnspireerde toeschouwers kunnen alvast gaan trainen. Oceanus heeft trainingsgroepen voor elke leeftijd, van 5 tot 99 jaar.

(Foto’s: organisatie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin