VVD wil actievere rol wethouder Verlaan bij ultrafijnstof Schiphol

De VVD-fractie wil dat Schiphol-wethouder Tom Verlaan (CDA) “meer op de bres springt” voor Aalsmeer waar de gezondheid van inwoners in het geding is. Dat was de boodschap van raadslid Jan Bouwmeester tijdens een door zijn partij aangevraagd interpellatiedebat op de raadsvergadering van 28 mei.

Gezien de onrust zaaiende berichtgeving vorig najaar over mogelijk schadelijk, van vliegtuigen afkomstig ultrafijnstof vond hij dat een “hoog urgentieniveau” passend was en dat miste hij bij de wethouder. Van de beantwoording van schrijftelijke vragen was de VVD'er weinig wijzer geworden. Of B&W de kwestie misschien “niet belangrijk” vond, vroeg Bouwmeester zich af. PACT-woordvoerder Rik Rolleman voelde met hem mee.

Vóór de zomer
In zijn antwoord op de VVD-vragen schrijft Verlaan dat hij “vrijwel direct” nadat de alarmbellen waren gaan rinkelen in actie was gekomen. Resultaat: een door staatssecretaris Wilma Mansveld van milieu toegezegd onderzoek waarin ze ook metingen in Aalsmeer zou laten verrichten. “Vóór de zomer” zouden haar eerste bevindingen naar buiten komen.

In het raadsdebatje kon Verlaan volgens eigen zeggen niets anders doen dan in herhaling vervallen. “Vóór de vakantie komt er een rapportage van het ministerie. Tot dat moment hebben we te dealen met de situatie,” aldus de wethouder. Hij vond het geen kwestie van “achteroverleunen”. Eerst concrete bevindingen, daarna zo nodig handelen, was zijn  stellingname.

Zorg delen
Verlaan zei de “zorg” over mogelijke gezondheidsschade met Bouwmeester te delen en daar was de liberaal, die feitelijk niks nieuws te weten was gekomen, “blij” om. Gerustgesteld was hij echter allerminst. Bouwmeester verwachtte dat de wethouder “meer naar (zich) toe zal trekken en zo'n heftige kwestie “zelf (zou) agenderen”.

Verlaan kreeg het laatste woord. De Aalsmeerse belangen zijn “op alle tafels aanhangig gemaakt” en dat wilde de wethouder niet als afwachten betitelen. “We lopen er absoluut niet voor weg.”

Portretten: VVD'er Jan Bouwmeester (rechts), wethouder Tom Verlaan. (foto's AV-archief)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel