Vertrouwen jongeren groeit niet in debat met politici

De VVD beschikt over kandidaat-raadsleden van 18 en 23 jaar, maar stuurde 35-plussers. De beide jonkies zaten overigens in de zaal… AB beschikt slechts over 40-plussers, dus er zat niets anders op dan oudjes af te vaardigen. PACT is eveneens een semibejaardenclub zonder jong volk. Beter deden het CDA en HAC het; de eerste liet twee 26-jarigen opdraven en de laatste één.

Daar zaten ze dan op een rijtje in jongerencentrum N201, tien politici van vijf partijen die meedoen aan de raadsverkiezingen op 19 maart. Radio Aalsmeer organiseerde er woensdagavond een Politiek Jeugdcafé, zoals de lokale radiomakers het betitelden.

Twaalf jongeren uit Oost en Kudelstaart gingen in debat met de politici. Zo weinig jeugd? Ja, een mager aantal op de duizend jongeren die Aalsmeer telt. Presentator Peter Maarsen vond het echter “voldoende voor een constructief verkiezingsdebat”. Hij had bovendien begrepen dat de politici er “veel zin” in hadden.

Vaker in debat
Hoe dan ook, het was een geanimeerde discussie aan de hand van stellingen over containers in elke wijk voor jongeren, vermaak voor 16 tot 18-jarigen en betaalbaar wonen. Vreemd genoeg was het de eerste brede 'politieke' confrontatie in vele jaren. Dat maakte het onwennig voor zowel politici als jongeren. Het was zonder twijfel een reden voor de lage jongerenopkomst.

Het publiek – er zat zo'n vijftig man, vooral aanhang van de partijen – was het er dan ook over eens: zulke debatten moeten we vaker houden. Al was het alleen maar om onbegrip en onwetendheid over en weer te doorbreken. Volgend jaar komt er in elk geval een vervolg, liet Radio Aalsmeer in de wandelgangen weten.

Onderling bakkeleien
De goedgebekte jongeren zagen het soms scherp. Een van hen wees erop dat de politici achter de tafel maar al te vaak met elkaar aan het bakkeleien waren. Punten scoren voor eigen gewin. Elkaar verbeteren. Kijk ons eens beter zijn dan de anderen.

AB-lijsttrekker Gertjan van der Hoeven, woensdag vooral procedureaanbidder, kon het keer op keer niet laten zich af te zetten tegen de landelijke VVD'ers – alsof er één jongere was die in zijn visie daarop geïnteresseerd was.

Geen vertrouwen
Aan het eind van de avond, na tweemaal drie kwartier discussie, vroeg Maarsen de jongeren of ze er vertrouwen in hebben dat de politiek iets met hun wensen doet. Welgeteld eentje geloofde in de goede afloop, de rest was bepaald niet overtuigd. Verrassend was de uitkomst niet, tekenend wel.

De politiek had het over zichzelf afgeroepen. Een van de jongeren, Ben Beka, haalde bijvoorbeeld aan dat er al zo lang wordt geroepen dat er in Oost een container voor jongeren moet komen. “Het is toch gek dat ze dat in 8 jaar niet kunnen bereiken. Een container? Kom op!” Hij en zijn kornuiten daarentegen hadden vorig jaar “in 4 maanden een bruggenfestival” opgezet.

Te lief
“Er is zoveel plek in Oost. Er móét toch een plek voor een container zijn waar de buurt er geen last van heeft,” verzuchtte een andere jongere. “Wij hangen niet op straat, we zijn te lief,” legde Beka de vinger op een zere plek. “Als we aan de bel trekken, wordt er niet geluisterd.”

Naar de Kudelstaartse jeugd wordt wel geluisterd. “In Oost doen de jongeren het goed en ze worden vergeten. Wij doen het niet goed en we krijgen een jeugdhonk. Oost heeft niks,” stelde de Kudelstaartse Tanya Karoui vast. Het leverde haar een stevig applaus op.

Meest gepemperd
Op de vraag van Maarsen of degenen die de meeste overlast veroorzaken, het “meest gepemperd” worden, gaf Van der Hoeven – sinds 2010 wethouder en medeverantwoordelijk voor het gevoerde beleid – zich gewonnen. “Ik schaam me diep als gemeentebestuur,” zei hij. “We moeten op zoek naar plekken. Morgen gaan we aan het werk.”

Door er het zwijgen toe te doen, onderstreepten de andere partijen de woorden van de AB'er. Of de jongeren er vertrouwen uit haalden? “Nee,” bekende Beka direct. “Praten… er wordt al zoveel gepraat.”

Niks mee gedaan
Kanoui sneed ook een ander teer punt aan. “Twee jaar geleden heb ik bij de gemeenteraad namens de Future ingesproken. Met de nieuwe ideeën vanuit de jongeren waar ik het over had, is niks gedaan.” Ze zei te hopen dat het Kudelstaartse jeugdhonk voor de jongeren behouden zou blijven. Maar mocht het – zoals het plan is – verdwijnen, dan had ze alternatieven, zoals het Dorpshuis of het oude Gildegebouw. “We willen zelf meehelpen, we zijn allemaal praktisch. Het is zonde dat er niks mee gedaan wordt.”

Tanya Kanoui strooide in het debat met ideeën voor het invullen van activiteiten voor jongeren tussen 16 en 18 die door het nieuwe alcoholbeleid tussen wal en schip vallen. “En de kosten zijn minimaal,” voegde ze er fijntjes aan toe.

Praten óver jongeren
De partijvertegenwoordigers waren verrast door meer ideeën die de jongeren lieten horen. Zoals over wonen: geef ons een stuk grond en we bouwen er iets. “Er moet meer ruimte komen voor 'wild' bouwen,” reageerde Helma Persoon (AB) meteen.

“De jongeren zijn ondernemers. We praten te veel óver ze, we kunnen er méér mee doen,” constateerde lijsttrekker Robert van Rijn (VVD). “Eigen initiatief moeten we ondersteunen,” vond Marlon Kreeft (CDA). Bram Heijstek (HAC) zei “de dialoog met de burger extreem belangrijk” te vinden, ook met jongeren.

Jongerenraad
Een suggestie van Ben Beka aan het eind van de avond om een jongerenraad in het leven te roepen, werd gretig omarmd. “Dat is ook ons idee,” haakte Sunny Lakerveld (PACT) er prompt op in. Presentator Maarsen keek de tafel eens rond om daarop plechtig te verklaren: “Dit is een historische gebeurtenis, er komt een jongerenraad.”

Foto's: impressie van het jongerendebat woensdagavond in N201 met presentator Peter Maarsen (foto's Arjen Vos)


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel