Vernieuwde raadzaal straks geen feestje B&W

Het was verleidelijk de meetlat van Bas Eenhoorn dinsdagavond langs de gezamenlijke vergadering van de raadscommissies te leggen. Wat zou je dan kunnen concluderen? Herken je bij raadsleden en wethouders leiderschap, visie en zelfreflectie? Zie je chemie, samenwerking en een goed debat? Zie je een eigen agenda bij de raad?

Maar natuurlijk kun je weinig of geen conclusies trekken, zo vlak na de presentatie van het rapport van Eenhoorn. Het is te vroeg. Bovendien was het dinsdag een rustig voortkabbelende vergadering zonder spraakmakende onderwerpen; er zat ook maar een enkele 'gewone' burger op de publieke tribune. Het waren vooral technische onderwerpen waar de fractiespecialisten hun tanden in konden zetten. Op de metamorfose van de raadzaal na, waarover dadelijk.

Plaagstootjes
Voorzitter Robert van Rijn (VVD) – vaste fractievertegenwoordigers zitten de commissievergaderingen bij toerbeurt voor – merkte vooraf op dat “de eindtijd redelijk haalbaar” leek. “Al weet je het nooit bij deze gemeenteraad,” voegde hij eraan toe, en daar kon iedereen om lachen.

Van Rijn, die soepel leidde en ruimte liet voor een grap of plaagstootje, kreeg gelijk. In plaats van tegen half elf werd het nog geen kwart voor tien. 'Dat kan dus ook,' zag je menigeen denken.

Voorbeelden van plaagstootjes? Bijvoorbeeld terloops grote woorden van PACT'er Rik Rolleman: “Groen is niet meer belangrijk in Aalsmeer”. Of VVD'er Dirk van der Zwaag, die zich afzette tegen Rolleman. “Wij proberen een voorstel te begrijpen, terwijl de heer Rolleman eerst een stelling betrekt,” zei de liberaal met een brede lach.

Raadzaal
Bij het slotonderwerp was overduidelijk dat raadsleden en fractieassistenten er graag het hunne over willen roepen. Het is dan ook het eigen hachje: de raadzaal. Op de agenda stond een krediet van € 55.000 om voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting van de raadzaal te bekostigen.

De inhoud van het verbouwingsplan was echter nog helemaal niet aan de orde. Hoe het er straks uit moet gaan zien, wordt opgepakt in de 'klankbordgroep', waarin vertegenwoordigers  van de fracties zitten.

Enthousiasme
Desondanks was fractieassistent Joop Kok (PACT), eerste spreker, van plan een stevig betoog te houden over wat hij noemde “het visitekaartje van de gemeente”. Maar de voorzitter voelde zich al gauw geroepen om in te grijpen. Van Rijn waardeerde Koks “enthousiasme”, maar vond het veel te vroeg voor een politieke stellingname.

In een repliek wees burgemeester Jeroen Nobel, als portefeuillehouder financiën, Kok terecht. “U brengt het verkeerd,” stelde hij. “Er ligt nog geen definitief ontwerp, er wordt nog steeds over gesproken.”

Hoogste orgaan
Tegelijkertijd erkende Nobel, Koks woorden onderstrepend, het belang van de vergaderzaal. “De raadzaal is van het hoogste bestuursorgaan. Het is het huis van de gemeenteraad van Aalsmeer.”

Hij gaf tevens aan hoe hij er tegenaan kijkt. Volgens hem zal het plan voor de herinrichting van de raadzaal in de klankbordgroep inhoudelijk worden ingevuld. “B&W volgt wat de klankbordgroep afspreekt,” stelde Nobel vast.

Met andere woorden, B&W komt niet met een eigen voorstel dat vervolgens naar de raad gaat die dan mag beslissen. Ditmaal is precies iets wat Eenhoorn zo wenselijk vindt voor Aalsmeer: laat de raad zelf met voorstellen komen in plaats van dat een almachtige B&W dat altijd doet.

Zelfstandig
Het moest Danny Tol (AB) van het hart dat hij het “enthousiasme” van Kok begreep. Persoonlijk stond Tol te popelen in de klankbordgroep met de plannen aan de slag te gaan.

Dirk van Willegen (CDA) gaf hoog op over de “nieuwe raadzaal” en het “intensieve overleg” in de klankbordgroep. Hij zette de raadzaal in breder perspectief. “Voor het CDA is en blijft Aalsmeer een zelfstandige gemeente. Met zijn eigen gemeenteraad en een raadzaal die nog jaren kan meegaan,” aldus Van Willegen.

HC

Foto's: AV-archief: portretten: Joop Kok (links) en Robert van Rijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel