Van Rijn (VVD): ‘Ultiem feestmaal wellicht nog niet in 2015’

Fractievoorzitter Robert van Rijn kwam aan met een stripboek van Asterix en Obelix, gedeputeerde Elisabeth Post wees op het belang van de waterschapsverkiezingen. Onderscheid tussen de liberalen moet er zijn, ook vrijdagavond op de VVD-nieuwjaarsborrel in de Historische Tuin.

Post was uitgenodigd als gastspreker. Dat was, net als bijna een jaar geleden, een bewuste keuze van de VVD-afdeling. Want de Noord-Hollandse gedeputeerde van wegen, verkeer en vervoer wil altijd even haar eigen verhaal kwijt, om daarna de zaal de ruimte voor eigen actuele vragen te geven.

Twee verkiezingen
Wat ze in de oude veilingzaal per se kwijt wilde – ze kwam er een keer op terug – was haar zorg om de komende staten- en waterschapsverkiezingen. “We weten dat beide verkiezingen niet het meest populair zijn. Ze hebben grote last van een lage opkomst. Als die onder de 50% komt, staat de democratische legitimiteit van staten en waterschappen onder druk.”

Ter stimulering van de opkomst stelde ze daarom voor dat ieder van de ongeveer vijftig toehoorders zou proberen vijf mensen te overtuigen van het belang om te gaan stemmen. “Het liefst VVD, maar een andere partij is ook goed,” speelde ze ad rem in op het gemêleerde gezelschap, onder wie de burgemeester, enkele wethouders en raadsleden van alle partijen.

Onthutsend
Volgens haar wees een peiling uit dat 43% van de mensen weet dat er op 18 maart verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn. Voor de waterschappen ligt dat op 8%. “Onthutsend,” vond Post.

“Ik moet eerlijk zeggen dat het belang van de waterschappen groot is. Zij zorgen ervoor dat we elke dag droge voeten hebben en schoon water.” Om te besluiten met: “Hoort, zegt het voort: ga stemmen!”

Enorme mijlpaal
De gedeputeerde toonde zich aangenaam verrast met een compliment uit de zaal over de nieuwe N201. “Wat hebben we een mooie weg hier, daar wil ik u voor bedanken,” zei oud-fractievoorzitter Fred Spaargaren. Zo'n compliment was een “uitzondering”, zei Post. “Als het niet goed gaat, krijg je het altijd te horen.”

Zelf had ze de afronding van de N201 een “enorme mijlpaal” genoemd. “Het was het grootste provinciale project, voorlopig met grote afstand.” Er was € 680 miljoen mee gemoeid geweest. Eerstkomende is de N23 Alkmaar-Enkhuizen, goed voor 'slechts' € 421 miljoen.

Makkelijk maken
Elisabeth Post wilde echter niet pronken met mooie cijfers, maar het belang van goede wegen accentueren. “De economie is het kloppend hart, de wegen zijn de slagaders.”

En zei ze, haar aanhang naar de mond pratend, het zijn de ondernemers die de economie draaiend houden. “Wij als overheid kunnen dat niet. Wat we wel kunnen, is het ondernemers makkelijk maken, met een goede bereikbaarheid en minder regelgeving.”

Zoekplaatje
Fractielid Nanda Hauet bracht het “zoekplaatje” van de bewegwijzering op het omliggende provinciale en rijkswegennet ter sprake. “Ik hoor er meer klachten over, met name uit Aalsmeer,” bevestigde Post de algemene gevoelens.

Toch had de liberale gedeputeerde Aalsmeer juist op de kaart gezet “in overleg met de gemeente”. Inmiddels heeft er “nieuw overleg” plaatsgevonden met Aalsmeer, om tot een betere bebording te komen. Dat duurt echter nog een tijdje, vreesde ze.

Geen gedoe
Fractievoorzitter Van Rijn zwaaide in de Historische Tuin met De Intrigant, aflevering 15 van Asterix en Obelix. De strip deed hem “denken aan Aalsmeer”, omdat er sprake is van een Gallisch dorpje waar de druk van buitenaf voelbaar is en gedoe overheerst.

“Wij houden niet van gedoe van politieke partijen en de gemeente,” stelde Van Rijn, verwijzend naar de huidige lokale situatie. “Ik hoop dat er geen gedoe meer is. Want anders betekent dat,” zei hij uit het stripboek voorlezend, “het einde van het dorp. Maar daar geloven we niet in.” Naar het voorbeeld van Asterix zag hij uit naar het ultieme feestmaal, al lukt dat “wellicht niet in 2015”.

Onafhankelijke pers
Robert van Rijn sloot af met een “nieuwe V-V-D”. “Vastberaden op inhoud, met Volle kracht vooruit en met meer Democratie en Dualisme. Want ook in Aalsmeer mogen vrijheid en democratie nooit onderhandelbaar zijn.”

In dat verband merkte Van Rijn, verwijzend naar de terreuraanslagen in Parijs, op dat Aalsmeer zich gelukkig mag prijzen dat er in nieuwsbladen en op nieuwswebsites zoveel “onafhankelijke journalistiek” wordt bedreven.

Turbulent jaar
Voorzitter Marc Vergoossen van het Aalsmeerse VVD-bestuur kon er als ceremoniemeester ook niet omheen. “Het was een turbulent jaar geweest,” constateerde hij. “Er was een beroerdere sfeer in de gemeenteraad. Gezamenlijk komen we er langzaam uit en gaan we de weg omhoog. Laten we daar vooral met elkaar mee doorgaan.”

Bekendste lokale VVD'er schittert door afwezigheid

Het (oud-)burgemeestergehalte vrijdag in de Historische Tuin was hoog. Naast Jobke Vonk (2013-heden, CDA) waren ook twee van haar voorgangers er, Joost Hoffscholte (1985-2007, VVD) en Theo van Eijk (2012-2013, interim, CDA). Van Eijk was, gewapend met groene CDA-sjaal en bezig met de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten (hij staat vierde), in het kielzog van CDA'er Jaap Overbeek gezellig een kijkje komen nemen.

Wie ontbrak, was de schakel tussen Hoffscholte en Van Eijk, Pieter Litjens (2007-2012), die momenteel wethouder (verkeer en vervoer) is in Amsterdam. Hij is Aalsmeers bekendste VVD'er. Diens banden met de lokale VVD zijn nooit allerhartelijkst geweest.

Foto's: impressie van de VVD-nieuwjaarsbijeenkomst vrijdag 16 januari in de Historische Tuin; de sprekers van boven naar beneden: fractievoorzitter Robert van Rijn, gedeputeerde Elisabeth Post en afdelingsvoorzitter Marc Vergoossen. (foto's Arjen Vos; de foto van het trio burgemeesters is van Mike Kerkhoven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel