Toekomst van Aalsmeer is al begonnen

Het Aalsmeer van de toekomst is een samenleving met snelle verbindingen met de regio en de stad. Het is ook een samenleving met een dynamische en bij voorkeur circulaire economie waar voor afval alleen nog plaats is als grondstof. Een samenleving ook waarin onderwijs wordt geboden dat aansluit op de verregaande automatisering en robotisering. Dat moet dan wel gebeuren in energie-neutrale groene wijken en buurten waarin levensloopbestendig en voor iedere doelgroep wordt gebouwd. Het gaat om leefbare duurzaam ingerichte straten, pleinen en tuinen waar groene wandel- en fietspaden zorgen voor de onderlinge verbindingen. En voor diegenen die minder ter been zijn moet er een elektrische buurtbus gaan rijden die bestuurd wordt door vrijwilligers.

Bovenstaande is een grove samenvatting van de belangrijkste conclusies uit een serie van vier bijeenkomsten over de nabije toekomst van Aalsmeer. Eerdere bijeenkomsten gingen over innovatie en technologie, over verduurzaming en over Aalsmeer en de metropool. Onder de noemer ‘Aalsmeer aan zet’ is er gisterenavond in het gemeentehuis op basis van die eerdere bijeenkomsten door zo’n 80 mensen nagedacht en gepraat over dat Aalsmeer van de toekomst. Wat deelnemers echt belangrijk vonden bleek aan het eind van de avond toen een stemronde echte keuzes afdwong.

Kwetsbare groepen helpen 
De deelnemers vinden het allerbelangrijkste dat kwetsbare groepen worden geholpen, zo bleek. Net zo belangrijk vindt men dat het aardgastijdperk zo snel mogelijk wordt afgesloten. Verder staan het aanbieden van technische vakopleidingen die aansluiten bij de behoefte van de sierteeltsector, betaalbaar wonen en meer openbaar groen zonder zwerfvuil in de top vijf van wat de deelnemers als prioriteit voor de komende hebben aangewezen.

Wat vermag techniek?
Wat betekenen ontwikkelingen op gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid nu voor ons als inwoners van Aalsmeer, voor bedrijf of organisatie en voor ons als gemeente? Wat vinden we belangrijk met elkaar in Aalsmeer? Hoe ziet de toekomst en hoe ziet jouw leven er over 20 jaar uit, waren vragen die bij elke sessie gesteld zijn. Opvallend is wel dat ‘afvalzaken’ of restproducten als fijnstof en vliegtuiglawaai niet of nauwelijks aan bod zijn gekomen tijdens de serie.

Revolutie gaande
Over die nabije toekomst van 20 jaar was gastspreker communicatie en participatiestrateeg Ferenc van Damme duidelijk. Die toekomst is namelijk al aangebroken en er is een revolutie gaande volgens hem. Hij had het over de snel veranderende tijd waarin we zitten en hoe nodig het is om daar als Aalsmeer en als bewoners van dit dorp een positie in te bepalen. Dat is heel snel nodig volgens Van Damme omdat de spelregels gigantisch aan het veranderen zijn. Volgens hem is het tijd voor het levende experiment en zullen ouderwetse machtsblokken als bankiers, politiek en ambtenarij hun positie drastisch moeten herzien omdat ze anders simpelweg buitenspel komen te staan. Die burger waar de overheid het steeds over heeft bestaat volgens Van Damme helemaal niet.

Leren van kinderen
Volgens hem gaat het om een samenleving van mensen die initiatieven ontplooien en samenwerken Daar bestaan inmiddels als legio voorbeelden over zoals een wijk die zelfvoorzienend is geworden in haar energiebehoefte. Of een schoolgebouw dat naast onderwijs ook een wijk van elektriciteit voorziet. Hij hield een pleidooi om veel meer mensen te betrekken bij dit soort ontwikkelingen. Volgens Van Damme gaat het dan ook om de focus op mensen en om nieuwe soorten en vormen van samenwerking. En waar het zeker ook om gaat is om het durven leren van onze kinderen zoals van een dochter die al helemaal geen idee meer heeft wat een omroep en televisie is, of van een dochter die zegt dat de autogordel om moet.

Lef om keuzes te maken
De samenleving is nu eenmaal continu in beweging. Voor beleidsmakers en overheid zijn mensen in toenemende mate onvoorspelbaar en grillig. In zo’n complexe samenleving verliezen traditionele groepsindelingen op basis van sociaaleconomische kenmerken zoals leeftijd, inkomen en geslacht steeds meer aan verklarende kracht. In de 21se eeuw gaat het om decentrale netwerken waarin individuen participeren, om dynamiek en onvoorspelbaarheid, maar ook om immaterieel en delen. Volgens Van Damme gaat het er daarom om dat bestuurders het lef hebben om echte keuzes te maken om het vervolgens dan ook echt te doen. Of zoals professor Rolmans van de Erasmus universiteit het zegt: ‘Het is geen tijdperk van veranderingen, maar een verandering van tijdperken’.

De verslagen en filmpjes van de bijeenkomsten zijn te vinden op de site van de gemeente Aalsmeer

Tekst Jan Daalman, foto's Jaap Maars

(advertentie)

Eén reactie

  1. Wat is de waarde van deze bijeenkomsten en inzichten als slechts 61 stemmers (0,2% van de inwoners…), waaronder vele organisatoren (zie foto’s), uit een onvolledige selectie (Schiphol ontbrak!) van 10 onderwerpen er 1 mogen kiezen..?! Oftewel: slechts 11 aanwezigen (oftewel 0,03% van de Aalsmeerse bevolking…) hebben gestemd op de best scorende (19%) onderwerpen…Op basis van deze uitkomst gaat Aalsmeer de toekomst en de verkiezingen tegemoet!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin