Straks nieuw in raad: Sunny Lakerveld – ‘Ik gelóóf in PACT’

Bij PACT waren ze er achtergekomen dat ze in Kudelstaart woont en PvdA-lid is. Of ze zin had naar de oriëntatieavond over gemeenteraadswerk te komen. Want de progressieve combinatie van PvdA, D66 en GroenLinks was op zoek naar vers bloed voor de raadsverkiezingen.

Ze verdiepte zich in PACT, ging in september naar die avond (“Ik was onder de indruk”) en stond niet veel later op de kandidatenlijst. Als nummer drie. Als eerste vrouw van PACT. Straks, eind maart, zit ze op een van de PACT-zetels in de raadzaal. Het kan snel gaan.

Sunny Lakerveld voelt zich er gelukkig bij. Het wordt heel veel leren, weet ze al. En daar heeft ze zin in, leergierig als ze naar eigen zeggen is. Wie is deze jonge Kudelstaarse vrouw van 40 jaar oud? “Ik ben een positief iemand,” typeert ze zichzelf.

Uit Iran hierheen
Ze is getrouwd met een D66'er, die, lacht ze, “nooit PvdA” zal stemmen, en ze hebben twee jonge kinderen. Ruim vier jaar geleden verhuisden ze naar Kudelstaart. Ze is geboren in de hoofdstad van Iran, Teheran, waar ze tot haar 18de woonde.

Om te studeren kwam ze naar Nederland en daar ontmoette ze in Amsterdam haar grote liefde. Ze rondde een studie pedagogiek af en werkte in de pleegzorg. Achtereenvolgens bij Randstad, Delta Lloyd en Microsoft zat ze in de arbeidsbemiddeling en werving.

Haar laatste jaarcontract werd niet verlengd. “Toen was het zoeken, zoeken, zoeken,” vertelt ze. “Ik dacht: wat wil ik? Ik droeg de PvdA een warm hart toe, wist dat de partij het moeilijk had en werd begin 2013 lid.” Ze wilde er “actief” iets doen en ging als vrijwilliger werken op het Amsterdamse partijbureau. Dat doet ze nog altijd. De “menselijke betrokkenheid” daar springt er volgens haar uit. “Er wordt over nagedacht hoe je zo goed mogelijk voor de mensen in het land kunt zorgen.”

PvdA-warmte
En toen was Lakerveld ineens PACT'er. Ze voelde zich er meteen thuis. “Ik had er een veilig gevoel, ook vanwege de warmte van de PvdA, én ik kreeg een stukje vrijheid om te bewegen.”

Ze weet het nog precies. Op een dinsdagochtend werd ze gebeld door het bestuur. Ze kwam als nummer drie op de lijst! Ze kon het niet geloven. Wat zagen ze in haar? Ze vonden haar to the point, helder en “heel betrokken” en waren getroffen door “het menselijke aspect” dat ze in zich heeft en waar ook PACT voor staat. Toen vervolgens de PACT-leden haar derde plaats bekrachtigden, voelde ze zich “trots”.

Solidariteit
Wat is precies de klik van haar met de Aalsmeerse progressieve partij? “De solidariteit,” reageert ze direct. “Daar hecht iedereen waarde aan. Dat zie ik. Ze zijn er echt voor de mensen. Die solidariteit betekent: mensen tot elkaar brengen, ze gelijkwaardig behandelen, respect hebben voor elkaar en zorgen voor elkaar.”

Sunny Lakerveld vindt PACT een “mooie combinatie” van links en rechts. “Mooier kun je het niet hebben. En we zijn bij elkaar voor één doel: het welzijn van de mensen. Als we goed werk verrichten, zijn we een voorbeeld voor de wereld. Ik gelóóf in PACT. Het is uitdagend om er nog meer één geheel van te maken.”

Jongeren aanspreken
Ze hoopt vurig dat PACT jonge mensen, onder de 25, zo kan aanspreken dat ze bij de volgende raadsverkiezingen op verkiesbare plaatsen willen staan. “Daarmee houden we de partij jong en bloeiend.”

Wat zijn in haar ogen de drie hoogste prioriteiten van PACT? “Zorg voor jong en oud, de aanpak van de werkgelegenheid en armoedebestrijding.” Dat zijn tevens de onderwerpen waar ze zich in de gemeenteraad op zou willen richten.

Benaderbaar
Hoe Sunny Lakerveld het er straks afbrengt, is afwachten. Alles is nieuw voor haar. “Ik moet veel leren, maar daar sta ik open voor,” zegt ze. Al stapt ze niet zonder de nodige bagage de raad binnen. “Ik heb verantwoordelijkheidsgevoel, ben een doorzetter, kan pittig uit de hoek komen. Ik ben idealist, maar ook realist. Ik hoop dat de mensen vertrouwen in me hebben en dat ze vinden dat ik benaderbaar ben.”

Dit is deel 1 in een korte serie over de hoogste vrouwen op de kandidatenlijsten voor de raadsverkiezingen. Ze zijn (nagenoeg) zeker van een plek in de nieuwe gemeenteraad.

Foto: Sunny Lakerveld presenteert zichzelf tijdens een partijbijeenkomst in de Oude Veiling

Foto AV

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin