Straks nieuw in raad: Marlon Kreeft – ‘CDA liefdevolle partij’

“Ik ben een jonge vrouw die ambitieus is, die heel geïnteresseerd is in mensen en in hoe dingen werken, en die zin heeft om met de burgers aan de slag te gaan voor de Aalsmeerse samenleving.” De vraag was waarom Aalsmeerse kiezers op 19 maart op haar moeten stemmen. Het antwoord geeft Marlon Kreeft, 26 jaar oud en nummer drie op de CDA-kandidatenlijst.

Ze is de hoogst geplaatste vrouw bij het CDA. Zo hoog dat ze bij voorbaat verzekerd is van het raadslidmaatschap. Ze komt uit het niets. En dan brutaal op de vraag van de verkiezingscommissie op welke plek ze wil staan, reageren: op nummer twee. “Ze moesten heel erg lachen,” zegt ze. “Maar ik was serieus. Ik wilde zéker in de raad.”

Het werd een trapje lager. Maar als straks nummer twee, Ad Verburg, weer wethouder wordt, verovert ze alsnog de geambieerde plek. “Derde. Ik had het niet verwacht. Het is een teken van vertrouwen. En van verjonging in de partij.”

Blij met stap
Wie is Marlon Kreeft? De geboren Kudelstaartse woont in de Hornmeer, met haar vriend. Na haar middelbare school werd ze schoonheidsspecialiste. Een vriendin wees haar op een vacature bij Kinderhof. “Kinderopvang had me altijd getrokken. De banen daar lagen toen voor het oprapen. Ik werd aangenomen op voorwaarde dat ik een opleiding zou volgen.”

Ze had vijf jaar op een groep gestaan toen ze solliciteerde op een vacature als leidinggevende bij Solidoe, waar de Kinderhof inmiddels in was opgegaan. Ze kreeg de job. “Ik was blij dat ik de stap had gezet en ben nu als vestigingsmanager verantwoordelijk voor alle nul- tot vierjarigengroepen in Kudelstaart.”

Hoge leeftijd
Politiek had altijd al haar belangstelling. Haar zwager, CDA-lijsttrekker Robbert-Jan van Duijn, vroeg haar een jaar geleden een keer mee naar een werkbijeenkomst van de partij in Crown. “Wat me opviel, was dat er veel mannen waren en weinig vrouwen. En de leeftijd was, hoe zeg ik dat netjes, hoog. Maar daar wilde ik me niet door laten weerhouden. Wat er gebeurde, sprak me zeer aan. Er werd ook naar burgers geluisterd.” 

Vooral de lokale politiek boeit haar. “Het gaat over jouw gemeente. Het is dichterbij. Als je iets wil, is dat best te realiseren en kun je het verschil maken. De landelijke politiek is toch verderweg.”

Voor elkaar zorgen
Eenmaal op het politieke pad ging ze het steeds leuker vinden. Wel kwam ze op een goed moment met de vraag hoe het CDA er tegenover stond dat ze niet-christelijk is. “Ik heb geen christelijke achtergrond,” zegt ze. “Ze zeiden dat het om de samenleving gaat, om het voor elkaar zorgen. Daar kan ik me erg in vinden. Zorgen voor elkaar, nu en óók straks. Daar hoef je niet christelijk voor te zijn.”

Marlon Kreeft ervaart het Aalsmeerse CDA als een “liefdevolle” partij. “Een goede club mensen met veel enthousiasme en kennis. Mensen die iets voor elkaar over hebben, die elkaar helpen en van elkaar willen leren. Je kunt op elkaar bouwen. En er staat een goed bestuur achter. De basis is goed. Ik krijg er zoveel energie van. Het is echt een hechte club.”

Onwijs veel leren
Natúúrlijk, ze moet “onwijs veel leren”. Bijvoorbeeld om goed een debat te kunnen voeren. Het is allemaal een grote uitdaging. Maar ze gaat inmiddels al op training, zit elke keer bij de raadsvergadering en schuift aan bij fractievergaderingen. Dat allemaal “om het spel beter te leren begrijpen”.

Haar terrein is op de eerste plaats zorg en jeugd. “De school moet op orde zijn, de routes erheen veilig. Jongeren tussen 14 en 18 moeten een plek hebben om te kunnen hangen. Als ouderen langer thuis moeten wonen, moeten ze er wel de voorzieningen voor hebben,” noemt ze een aantal voor haar belangrijke kwesties. “Maar ik heb een brede interesse.”

Handen jeuken
Marlon Kreeft zegt nuchter en direct: “We gaan het gewoon dóén.” Zenuwen als ze eenmaal op de CDA-zetel zit per 27 maart? Eerlijk gezegd niet. Als je goed voorbereid bent en weet van de onderwerpen die spelen, moet het lukken. “Ik heb er onwijs veel zin in. Mijn handen jeuken.”

Dit is deel 2 in een korte serie over de hoogste vrouwen op de kandidatenlijsten voor de raadsverkiezingen. Ze zijn (nagenoeg) zeker van een plek in de nieuwe gemeenteraad.

Foto: Arjen Vos
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin