Staatssecretaris houdt Helling-project tegen

Ruim drie maanden geleden was de gehele gemeenteraad, op HAC na, opgetogen over de komst van zes luxe appartementen aan de Helling op het terrein van de voormalige scheepswerf Van Dam. Vorige week schreef staatssecretaris Wilma Mansveld (luchtvaart, PvdA) B&W dat het feest niet doorgaat. Gezien haar gisteren gepubliceerde brief verkiest ze, op formele gronden, verdergaande verpaupering boven een volgens de raad mooi stukje nieuw Aalsmeer in het oude dorpscentrum.

“Een toename van woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen in deze gebieden (zoals locatie Helling 49, vallend onder het luchthavenindelingsbesluit – red.) dient te worden voorkomen, gelet op de hoge geluidsbelasting,” meldt een Haagse inspecteur namens Mansveld. Volgens hem kan alleen “in uitzonderingsgevallen van dit verbod worden afgeweken.” Niet aan de Helling dus.

Open gat
De ambtenaar gaat op papier tevens in discussie over het 'open gat', waarin de gemeente de appartementen wil laten verrijzen na de sloop van de jachtwerf. “De werf is nog aanwezig waardoor er geen sprake is van een open gat,” klinkt het.

Ook de functiewijziging van de locatie (wonen in plaats van industrie) kon de inspecteur niet bekoren. Geluidsgevoelige gebouwen kunnen in bepaalde gevallen van functie veranderen, waardoor het mogelijk wordt tot maximaal 25 woningen te bouwen. “Aangezien de scheepswerf niet valt onder een geluidsgevoelig gebouw kan dit criterium niet worden toegepast,” aldus de inspecteur.

B&W legt zich niet neer bij de afwijzing van de rijksoverheid.

Portret: staatssecretaris Mansveld van infrastructuur en milieu. Foto: voormalige scheepswerf Van Dam afgelopen najaar (foto AV-archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin