Sportminnend Aalsmeer kan gerust zijn. De sporthal in de Hornmeer komt er. Op de raadsvergadering 25 juni, als het besluit valt, wordt het in elk geval een 'twaalf-elfje'. Want de coalitie (CDA, AB, samen 12 zetels) stemt er in elk geval mee in en de oppositie (VVD, PACT, HAC, goed voor 11 zetels) is mogelijk tegen, om uiteenlopende redenen.
De vierde sporthal wordt een trainingshal die tegen De Waterlelie aangebouwd wordt. Tegelijk ondergaan de entree en horecavoorziening van het zwembad een metamorfose. De sporthal kost € 3,6 miljoen, de rest circa € 1 miljoen.
Tegenstribbelend
“Ja, het kost de gemeenschap geld. Maar sport en beweging zijn belangrijk voor mensen,” lichtte wethouder Gertjan van der Hoeven (AB) donderdag op de vergadering van de raadscommissie Maatschappij & Bestuur toe. Hij doelde vooral op de tegenstribbelende VVD. Die fractie en ook PACT en HAC vonden de sporthal nog niet rijp voor een besluit op de raadsvergadering. De oppositie wilde, na twee discussies in de commissie, eerst nóg meer informatie.
Dirk van der Zwaag (VVD) hamerde net als op 13 mei op het gebrekkige financiële plaatje van het plan, Jelle Buisma (PACT) vroeg zich hardop af of er wel genoeg gegadigden voor de sporthal zijn en Bram Heijstek (HAC) zette zelfs een tandje bij.
Zo duurzaam mogelijk
Wat de vertegenwoordiger van de eenmansfractie betrof verrijst er een “wedstrijdhal met zonnepanelen”. Heijstek noemde dat, vanwege de volgens hem te verwachten groeiende animo voor de hal, de verstandigste manier om te investeren in de toekomst. De overheid “moet alles inzetten” om “duurzamer met de middelen van de aarde om te gaan”.
Maar de wethouder maakte duidelijk dat HAC naar zonnepanelen kan fluiten. Want voor de ESA (Exploitatie Sportaccommodaties Aalsmeer), die beheerder wordt, wordt de terugverdientijd volgens hem te lang.
“We hebben geen onbeperkte middelen en kunnen de euro's beter anders besteden, op een plek waar ze rendement hebben. Als meneer Heijstek vindt dat we het, ongeacht de kosten, bij de sporthal en andere gebouwen 100% duurzaam moeten doen, gaat de gemeente failliet. Het kan gewoon niet,” stelde Van der Hoeven.
Schrikken
Van het lijstje van tien sportverenigingen die in de nieuwe hal willen gaan sporten, had Buisma er twee telefonisch benaderd. Die hadden er “geen idee” van dat ze naar de Hornmeer zouden gaan. “Ik schrik ervan,” zei de PACT'er.
Voor de AB-wethouder was het geen reden om aan de ESA te twijfelen die de belangstelling van de sportclubs had onderzocht. AB-fractievoorzitter Helma Persoon, op de officiële gegevens vertrouwend, schaarde zich achter de wethouder.
Drijfzandgevoel
Bij de VVD versterkte Buisma's kritische noot het “drijfzandgevoel” alleen maar. Pijnpunt voor Van der Zwaag was evenwel het gebrek aan financiële onderbouwing die “de keuze voor een dure sporthal rechtvaardigt”. “We zouden het liefst met de sporthal die B&W voorstelt instemmen, maar wél met financiële onderbouwing.”
Na tegenwerpingen van de wethouder dat de cijfers keurig in de Lentenota (het pakket gemeentelijke plannen voor volgend jaar waar de raad op 25 juni over debatteert) vermeld staan, specificeerde Van der Zwaag zijn kritiek. “De lasten van de sporthal zijn in beeld, maar de opbrengsten niet. Er moet 2,5 ton bij in de begroting, die ten laste komen van de bewoners. Of kan het minder?”
Niet kostendekkend
Van der Hoeven verwees de VVD-woordvoerder ook voor de opbrengsten naar de Lentenota. Hij was van mening “transparant” te zijn. En jawel, “sporthallen kosten vaak geld. Sport en de exploitatie van sportaccommodaties zijn meestal niet kostendekkend.”
Kostendekkend maken “zou niet te realiseren zijn”, stelde hij. “Dat kunnen sportverenigingen niet ophoesten. Dan gaan ze buiten de gemeente zoeken of ze stoppen.”
Narrig
De CDA- en AB-fractie, die donderdag niks aan hun positieve oordeel op 13 mei over het sporthalplan hadden toe te voegen, mengden zich niet in de narrige discussietjes tussen oppositie en wethouder.
Van der Hoeven, uit op een zo breed mogelijke steun, probeerde tussendoor ook PACT een standpunt over de trainingshal te ontlokken. Want op de twee commissievergaderingen had de progressieve fractie het slechts bij vragen gelaten. “Hoe staat PACT erin? In hoeverre geven ze ons steun?”
Een narrige Buisma wilde geen enkel tipje van de sluier oplichten. Gemeenteraad en wethouder komen er op de volgende raadsvergadering wel achter “wat we van het voorstel vinden”. Daarmee was voor de PACT'er de kous af.
Slotdebat en besluit op de raadsvergadering 25 juni.
Foto: de locatie waar de sporthal komt, tussen de kantoren en het peuterbad, op het huidige buitenterrein (foto's Arjen Vos); portretten: (van boven naar beneden) Dirk van der Zwaag, Gertjan van der Hoeven en Bram Heijstek (foto's AV-archief)