Rooie Dorp en Nieuw Calslagen op ronde tafel

Het Rooie Dorp en Nieuw Calslagen. Dat zijn morgenavond de onderwerpen op het rondetafelgesprek van de gemeenteraad. Het eerste is een stukje Aalsmeerse geschiedenis, teruggaand tot 1921 toen de 44 woningen met de kenmerkende rode daken aan de Machineweg gebouwd zijn. Het tweede zal straks, langs de Herenweg, een nieuwe bladzijde aan de Kudelstaartse geschiedenis toevoegen.

De verpauperde huizen in het Rooie Dorp moeten plaatsmaken voor nieuwbouw. Maar het is vier jaar lang onrustig geweest in het wijkje. Herrie met woningcorporatie Eigen Haard, die er de grote huisbaas is, ontevreden bewoners, die vinden dat het allemaal veel te lang duurt, en een huis op nummer 113 in privébezit, dat nog niet aangekocht was.

Broedende kip
Er komt echter schot in de nieuwbouw, nu het huis waar alles om draaide, eindelijk gekocht wordt. “We zitten in de eindfase van de onderhandelingen met de eigenaar. We moeten de broedende kip nog een paar dagen laten zitten. Het kan geen weken meer duren,” antwoordde wethouder Tom Verlaan op de raadsvergadering van 22 januari op vragen van raadslid Bram Heijstek (HAC) naar de stand van zaken.

Aan de ronde tafel spreken raadsleden en eventuele betrokkenen en geïnteresseerden over het programma van eisen. Het overleg dient ter voorbereiding van de raadsvergadering van 19 februari, waarin het Rooie Dorp ook op de agenda staat.

Nieuw Calslagen
Voor Nieuw Calslagen staat over twee weken het bijbehorende bestemmingsplan, inclusief een zogenoemd beeldkwaliteitsplan (welk imago wil de gemeente met het wijkje creëren, hoe gaat het er in grote lijnen uitzien?) op het programma. Donderdagavond is de voorbespreking op het rondetafelgesprek, dat voor raadsleden is bedoeld om zich goed te laten informeren over voors en tegens van de Calslagen-plannen.

Nieuw Calslagen, het gebied is momenteel grotendeels een kale vlakte, wordt een nieuwe woonwijk op de plek van het eeuwenoude buurtschap Calslagen. Op initiatief van projectontwikkelaar Van Berkel Aannemers verrijzen er maximaal achttien luxe woningen rond het historische kerkhofje. Ook komen er openbaar toegankelijk groen en wandelpaden. Dat alles wordt gestoken in een cultuur-historisch verantwoorde outfit.

Zelf onderwerp aanvragen
Inwoners kunnnen voor de ronde tafel ook zelf onderwerpen indienen. Er zijn twee drempels: op tijd aanmelden en de stem van de voorzitter van het rondetafelgesprek, in dit geval Dick Kuin van AB. Is hij akkoord, dan komt het onderwerp in bespreking. Gebruik is dat dat gebeurt aan het eind van de vergadering. Op 5 februari is het tijdstip daarvoor 21.35 uur. Per onderwerp is grofweg 5 minuten gereserveerd. (voor aanmelden zie onder).

Het rondetafelgesprek, waaraan van elke partij hoogstens twee raadsleden en/of fractieassistenten deelnemen, begint om 20.00 uur. Voor het Rooie Dorp en Nieuw Calslagen is elk driekwartier ingeruimd. Locatie is de raadzaal. Iedereen is van harte welkom.

● Wie zich wil aanmelden om bij een van de onderwerpen mee te praten, kan dat tot donderdag 12.00 uur doen bij de griffie, de ondersteuningsafdeling van de gemeenteraad, via de mail of (0297)387516. Datzelfde geldt voor wie een 'eigen' onderwerp wil aandragen
● Klik hier voor agenda rondetafelgesprek

Beeld: (boven) artist impression van Nieuw Calslagen, met onder de Herenweg (foto gemeente); Rooie Dorp (foto AV-archief)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel